Facebook YouTube
Регистрация

Столичният общински съвет прекрати процедурата за концесия на Централната минерална баня

Търсенето на нов стопанин започна през 2008 г., но оферти не бяха подадени

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 14.09.2017, Автор: Градът.бг
[595 прочитания]
Сградата е архитектурна недвижима културна ценност от национално значение.

Сградата е архитектурна недвижима културна ценност от национално значение.
Снимка: gradat.bg

Столичният общински съвет (СОС) реши да прекрати процедурата за предоставяне на концесия върху обект "Централна минерална баня - водолечебен и SPA център"-София. От 46 общински съветници, които гласуваха по точката, всички бяха "за". Докладът по темата беше внесен от кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

Процедурата беше открита с решение на СОС през 2008 г., а след това няколко пъти бе удължавана и променяна. Въпреки това оферти не бяха подадени.

Сградата на Централната баня в София е открита през 1913 г. по проект на арх. Фридрих Грюнангер и арх. Петко Момчилов. От 2013 г. част от красивото здание функционира като Музей за история на София.

В решението на общинския съвет от 2008 г. се казваше, че обект на концесията е сграда с 5603 кв. м разгъната застроена площ, която се състои от: 2 басейна, ресторант с обща площ 777 кв. м, зона за комуникации. Бъдещият концесионер трябваше да извърши:
- реконструкция с преустройство на северното крило на сградата и реконструкция на двата басейна, превръщайки ги във водолечебен и SPA център;
- пристрояване на ресторант на мястото на предвиденото за разрушаване вътрешно крило на сградата и на територията на два вътрешни двора;
- реконструкция с преустройство на частта от източното крило на сградата между басейните - в зона за комуникации;
- благоустрояване на северната и източната част на имота.


В замяна той щеше да получи правото да предоставя: водолечение и SPA процедури с минерална вода, ресторантьорство, фитнес услуги, фризьорски и козметични услуги, организиране на културни мероприятия.

Първоначално предложеният срок на концесията беше 20 години, а минималното годишно концесионно плащане - 12% от приходите, но не по-малко от 375 000 евро. Освен това концесионерът трябваше да направи инвестиции за минимум 7,3 млн. лв. до въвеждането на обекта в експлоатация плюс още 1,8 млн. лв. за периода на концесията.

Преди две години кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че цялото здание на банята трябва да се превърне в музей.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg