Facebook YouTube
Регистрация

Нова инсталация за 90 млн. лв. бе открита в ТЕЦ-а на "Солвей Соди"

Съоръжението намалява разходите за горива и суровини и подобрява екологичните параметри на производството

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 13.09.2017, Автор: Градът.бг
[510 прочитания]

Фотограф: Анелия Николова

Нова инсталация за 90 млн. лв. бе открита в топлоелектрическата централа на "Солвей Соди". Съоръжението представлява втори котел на циркулиращ кипящ слой, който е изграден по най-модерна технология. Инсталацията намалява разходите за горива и суровини и подобрява екологичните параметри на производството. Изпълнител на проекта е швейцарският инженерен конгломерат Foster Wheeler AG.

Предприятието в Девня е най-големият содов завод в Европа и най-големият завод за производство на синтетична калцинирана сода на групата "Солвей". Около 90% от продукцията се изнася, като основните пазари са Балканите, Русия, Средния изток, Средиземноморието и др. В дружеството работят близо 600 души.

На официалната церемония присъстваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, Н. Пр. Франсоа Бонтан, посланик на Кралство Белгия в България, заместник-министри, представители на висшия мениджмънт на групата "Солвей".

"Благодарение на успешната приватизация на девенския завод преди 20 години от страна на "Солвей" и "Шишеджам", днес предприятието е едно от водещите в международен план", каза министър Теменужка Петкова при откриването. През този период са инвестирани над 1 млрд. лв. в обновяване на технологичните процеси, в околната среда и в човешкия капитал, допълни тя.

Фотограф: Министерство на енергетиката [-]

Ръководството на "Солвей Соди" даде висока оценка за политиката на правителството по отношение на финансовата и икономическа стабилност в страната. "Това ще даде възможност за увеличаване на капацитета на завода в България, както и привличане на повече производители на плоско стъкло в България", подчерта Спирос Номикос, генерален мениджър на групата "Солвей" за България.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg