Facebook YouTube
Регистрация

И архитектурната комисия към СОС каза "не" на небостъргача на НИКМИ

Срещу изграждането му днес гласуваха общинари от ГЕРБ, БСП, Реформаторския блок, "Политическа група 5" и коалиция "Сердика"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 13.09.2017, Автор: Христо Николов
[1461 прочитания]
Теренът на НИКМИ се намира на ъгъла на бул. &quot;България&quot; и бул. &quot;Петко Ю. Тодоров&quot; и бе заграден неотдавна от компанията.<br />

Теренът на НИКМИ се намира на ъгъла на бул. "България" и бул. "Петко Ю. Тодоров" и бе заграден неотдавна от компанията.

Снимка: gradat.bg

Комисията по устройство на територията и архитектура към Столичния общински съвет гласува днес единодушно за прекратяване на градоустройствената процедура, която трябваше да даде зелена светлина на НИКМИ за изграждането на 44-етажен небостъргач на ъгъла на бул. "България" и бул. "Петко Ю. Тодоров".

Припомняме, че вчера същото решение подкрепиха други две комисии - по опазване на околната среда и по финанси и бюджет. Очаква се докладът да бъде окончателно гласуван на сесията на Столичния общински съвет в четвъртък, 14 септември.

"Трябва да сме изключително благодарни и съпричастни с неволите, които арх. Здравко Здравков търпи при отстояване на обществения интерес по този случай. Столична община прави всичко възможно да защити обществения интерес - и ние като общински съветници, и администрацията", обяви Силвия Христова, председател на архитектурната комисия. Срещу изграждането на небостъргача днес гласуваха общинари от ГЕРБ, БСП, Реформаторския блок, "Политическа група 5" и коалиция "Сердика".

"В други подобни казуси намираме баланс с разумните инвеститори, без да се правят циркове - например с терена в 139-о училище. В конкретния случай имахме повече от 10 срещи с Милчо Благоев (бел. ред. - съсобственик в НИКМИ и изпълнителен директор), които преминаваха от заплахи и крясъци през разумен диалог и после отново заплахи. Но те категорично отказват каквито и да е преговори за замяна на имота им. Казват, че ще си построят там сградата и ще си гледат стадион "Раковски" от нея", обясни Здравков.

Главният архитект отново представи аргументите за прекратяване на процедурата: тя е стартирана от НИКМИ като план-извадка, по реда на чл. 133 от ЗУТ, при положение, че има влязъл в сила цялостен план за кв. "Стрелбище". Върху терена има над 50 дървета, заснети от дирекция "Зелена система", за които няма разрешение за преместването/премахването им. През имота минава и канализационен колектор, който обслужва кв. "Стрелбище".

"Юристите ни считат, че прекратяването на производството по план-извадка ще е допълнителен мотив да искаме отмяна на съдебното решение. Тази седмица подготвяме искане за нищожност на решението на Върховния административен съд", добави Здравков.

В края на 2016 г. ВАС отмени заповед от 2013 г. на главния архитект на Столична община (тогава Петър Диков), с която се отказва одобряването на проект за ПУП за въпросния терен. По този начин съдът се произнесе, че Общият устройствен план на София от 2009 г. не важи за имота на НИКМИ (в момента със статут Тго - за локални градини и озеленяване) и задължи главния архитект да се произнесе съгласно действащия до 2009 г. ОУП.

Арх. Здравко Здравков припомни фактологията по случая: Проектът за нов ПУП е бил внесен през 2007 г. Теренът тогава е бил със статут за обществено обслужване - с кота корниз 20 метра. Собствениците са поискали да се възползват от параграф 2, алинея 9 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за устройството и застрояването на Столична община. Там се казва, че при изработване на ПУП за преструктуриране на съществуващи производствени и обслужващи зони, може да се допусне прилагане на параметрите за застрояване и функциите на смесените многофункционални зони. Теренът бил разделен на три части, за да стане ъглов към бул. "България" и бул. "Петко Ю. Тодоров" и се е предвидила сграда, за която няма ограничение за височината (заради зона СМФ) и няма ограничение за плътност и интензивност (кинт) - заради чл. 27, ал. 3 от ЗУТ.

През 2009 г. обаче е приет нов Общ устройствен план на София, с който теренът на НИКМИ е включен в зона Тго - за локални градини и озеленяване. Максималната плътност на застрояване там е 2%, а кинт е 0,02.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg