Facebook YouTube
Регистрация

Комисията по опазване на околната среда и НАГ сезираха ДНСК за "Милениум Център"

Проверка на дирекция "Зелена система" е установила незаконно асфалтиране на общински имоти, предвидени за озеленяване

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 13.09.2017, Автор: Христо Николов
[4686 прочитания]
Комплексът &quot;Милениум Център&quot; бе открит частично това лято с пускането в експлоатация на северната офис кула към НДК.<br />

Комплексът "Милениум Център" бе открит частично това лято с пускането в експлоатация на северната офис кула към НДК.

Снимка: gradat.bg

Комисията по опазване на околната среда към Столичния общински съвет и Направление "Архитектура и градоустройство" към Столична община сезираха ДНСК за евентуално незаконно строителство върху общински имоти, намиращи се в съседство с комплекс "Милениум Център" в София. Това стана ясно на вчерашното заседание на комисията.

Директорът на дирекция "Зелена система" Димитър Данчев съобщи, че от НИКМИ (собственици на бизнес комплекса) са поискали право на преминаване през два общински имота (УПИ IV и УПИ V) между бул. "България" и "Милениум Център", които са предвидени за озеленяване. Дирекцията е възразила, но преминаването е реализирано без нейното съгласие - това се установява при оглед от август тази година.

"Направили са два подхода през два терена - общинска собственост, които са предвидени за озеленяване. Единият имот е изцяло асфалтиран. Завзели са и част от терена на подстанцията. Върху общинските парцели се строи пътна отсечка за обслужване на подземния паркинг на комплекса. Затова написах писмо до ДНСК, в което обърнах внимание за незаконно строителство по смисъла на Закона за устройство на територията, както и че са унищожени съществуващи облагородени зелени площи", обясни главният архитект на Столична община Здравко Здравков. И добави, че кметът на София Йорданка Фандъкова е разпоредила проверка на всички обекти на НИКМИ.

След като се запознаха със ситуацията, общинските съветници от комисията единодушно решиха също да сезират строителния контрол. Искането им е за предприемане на необходимите действия по установяване на извършено незаконно асфалтиране на терени със статут за озеленяване, за налагане на съответните санкции и за възстановяване на статута на двата общински парцела - за озеленяване.

Очертаните в червено триъгълници са общинските имоти, предвидени за озеленяване. От снимките личи, че те са асфалтирани.

[gradat.bg]


Общият устройствен план на София показва двата общински имота за озеленяване (УПИ IV и УПИ V) между "Милениум Център" и бул. "България".

[-]

Комисията категорично отказа правото на преминаване през общинските имоти, което са поискали от НИКМИ. Освен това общинските съветници поискаха от кмета на район "Триадица" Николай Терзиев да преразгледа своето становище по казуса. По време на заседанието бе съобщено, че от район "Триадица" са изразили писмено съгласие за поисканото право на преминаване от НИКМИ, след като бъде получено становище от дирекция "Зелена система".

"Ще дърпаме ушите на кмета на "Триадица", бяха думите на Лорита Радева, председател на комисията по опазване на околната среда.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg