Facebook YouTube
Регистрация

Младежки архитектурен пленер търси нова визия за историческия център на Варна

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 13.09.2017, Автор: Радостина Попова
[459 прочитания]
 
Фотограф: svobodnoslovo.eu

Младежки архитектурен пленер ще разработва стратегия за развитието на част от историческия център на град Варна. Той ще се проведе от 27 септември до 3 октомври в морския град.

Организатори са Камарата на архитектите в България – РК Варна и Съюзът на архитектите в България - Дружество Варна. Проектът е във връзка с титлата "Европейска младежка столица", която градът спечели.

В пленера могат да участват млади архитекти до 35 години, които ще бъдат разделени в екипи по четири човека. Поканени са колективи от регионалните колегии на КАБ в Пловдив, Бургас, София, както и от Румъния.

Организаторите канят желаещите да се запишат за участие в инициативата до 18 септември. Повече информация можете да откриете ТУК

 
Фотограф: КАБ

Целта е в историческия център на Варна да се създаде нов арт квартал. Той ще се намира в т.нар. квартал "Таляна", който е със специален режим на опазване и е най-наситен с исторически паметници. Тук е съхранена характерната варненска атмосфера на курортен крайморски град. Уличките са тихи и спокойни и е запазена основната жилищна функция на територията.

Зоната е обградена от главните улици "Цар Симеон" и "Преслав", които насочват движението от централната пешеходна зона към морето, пристанището и железопътната гара.

Улица "Преслав" е наситена с паметници на архитектурата. Тук се намират важни административни и културни сгради, а продължението по ул. "Сан Стефано" към Морска гара преминава през най-важния археологически район на Варна.

Въпреки всичките си преимущества в момента територията на кв. "Таляна" не е в добро състояние - инфраструктура е занемарена, сградите запустяват, паметниците на културата се рушат, движението в района е затруднено.

 
Фотограф: КАБ

За да преобразят територията, участниците в пленера ще търсят отговор на няколко въпроса:

Кое отличава Варна от другите градове?

Какво означава " устойчиво развитие " в конкретния пример с Таляна на Варна?

Кое отличава Таляна от другите квартали?

Какви критерии и правила за бъдещо развитие могат да бъдат формулирани?

Кои са най-важните неща, които трябва да се променят?

Кое не трябва да се променя?

Кои съставки на средата са недостатъчни, кои са в излишък?

Как могат да съжителстват традицията и модерността?

Каква ще бъде ролята на архитектите в развитието на Таляна на Варна?

 
Фотограф: КАБ

Организаторите предвиждат награди за най-добрите проекти, които ще бъдат връчени на 2 октомври – Международния ден на архитектурата.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg