Facebook YouTube
Регистрация

Общинарите прекършиха намеренията за 44-етажен небостъргач на бул. "България" и бул. "Петко Ю. Тодоров"

Две комисии към Столичния общински съвет гласуваха за прекратяване на градоустройствената процедура

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 12.09.2017, Автор: Христо Николов
[5582 прочитания]

Снимка: gradat.bg

Прекратява се градоустройствената процедура, която трябваше да позволи на компанията НИКМИ да изгради 44-етажен небостъргач на ъгъла на бул. "България" и бул. "Петко Ю. Тодоров" в София. Това реши единодушно днес постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичния общински съвет. Позицията бе подкрепена по-късно и от комисията по финанси и бюджет. Очаква се решението да бъде окончателно гласувано на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък, 14 септември.

"С приемане на този доклад се губи правното основание за изработване на ПУП като план-извадка - по чл. 133 от Закона за устройство на територията", обясни главният архитект на Столична община Здравко Здравков пред комисията по околна среда.

"Припомням, че процедурата за НИКМИ стартира като план-извадка. Нашите юристи решиха, че след като е влязъл в сила цялостният план на кв. "Стрелбище", липсва правното основание за процедиране по чл. 133 от ЗУТ. Това е един от механизмите да се борим с тези "юнаци", обясни Здравко Здравков пред общинските съветници. По време на заседанието той нарече хората от НИКМИ "изключително арогантни" и определи ситуацията с думите: "битката е сериозна".

"Подробният устройствен план, който те са внесли, има редица пороци и не може да бъде процедиран, защото съдържа закононарушения. Единият порок е, че процедурата е по план-извадка при влязъл в сила цялостен план. Второ - върху терена има 56 дървета и липсва съгласие за преместването/премахването им от дирекция "Зелена система" и от комисията по опазване на околната среда към СОС. Освен това през имота минава канализационен колектор, обслужващ кв. "Стрелбище", добави Здравков.

Ако НИКМИ инициират изработване на нов подробен устройствен план, високоетажна сграда не би трябвало да бъде разрешена, тъй като теренът им в момента е със статут Тго - терени за локални градини и озеленяване (максимална плътност на застрояване 2% и кинт 0,02). Казусът обаче e заплетен, тъй като има решение на Върховния административен съд по случая.

В края на 2016 г. ВАС отмени заповед от 2013 г. на главния архитект на Столична община (тогава Петър Диков), с която се отказва одобряването на проект за ПУП за въпросния терен. По този начин съдът се произнесе, че Общият устройствен план на София от 2009 г. не важи за имота на НИКМИ и задължи главния архитект да се произнесе съгласно предвижданията на действащия до 2009 г. ОУП, където парцелът попада в зона за обществено обслужване.

"Вчера имах проверка от Главна дирекция "Национална полиция". Иззеха от мен информация по случая с НИКМИ, тъй като има поредна жалба в прокуратурата. Те считат, че аз едва ли не се хваля с това, че там няма да има строителство и искат да се изпълни крайно противоречивото съдебно решение, което отменя Общия устройствен план", съобщи главният архитект на Столична община. И допълни, че "тази седмица подготвяме искане за нищожност на съдебното решение, длъжни сме да опитаме".

През май тази година Здравко Здравков каза, че ВАС му е наложил 1000 лв. глоба, защото спирал проекта на НИКМИ. Това не е всичко. "Днес постъпи искане за нова глоба към мен", каза главният архитект пред постоянната комисия по околна среда.

Относно разрушената вътрешноквартална улица от НИКМИ Здравко Здравков заяви, че пътят минава през техния имот и засега общината няма основание да го възстанови. Кметът на район "Триадица" Николай Терзиев водел разговори със собственици на съседен имот за отчуждаване и изграждане на друга улица.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg