Facebook YouTube
Регистрация

Какви са съвременните хотели

В брой 4 на сп. ГРАДЪТ СГРАДИ

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 17.10.2017, Автор: Николай Тодоров
[1380 прочитания]

Фотограф: Градът.бг

Брой 4 на сп. ГРАДЪТ СГРАДИ

Модерните хотелски сгради са все по-сложни комплекси, в създаването на отделните елементи на които се открояват световни тенденции - от оформлението и дизайна на пространствата, през отделните сградни системи, до леглото и банята в стаите, системите за сигурност и дори до многофункционалните зали - вече задължителен елемент за осигуряване на пълноценно натоварване и функциониране на проекта.
Автор: Градът.бг

Хотелските пространства - гъвкави и многофункционални
Търсим споделени пространства, където хората могат не само да разговарят, но да работят и обменят идеи и проекти, да изпият чаша вино, но и да хапнат набързо. Традиционният лоби бар все повече се превръща, особено сутрин, в място за бързо кафе и кроасан, малък сандвич или smoothie, още по-добре, ако може да бъде взето и изядено или изпито по път, на принципа Grab & Go, казва Лъчезар Тодоров, управител на "Тера тур сервиз", инвеститор на Hyatt Regency Sofia. Петзвездният бизнес хотел в строеж на ключова локация срещу паметника на Васил Левски в столицата ще разполага с около 180 стаи и апартаменти, солиден конферентен блок, СПА център, ресторанти и барове, а инвестицията се очаква да възлезе на около 40 млн. евро.
Концепцията на бранда Hyatt Regency за градски хотел е connectors - "не хотел, а място за свързване на хора", цял дигитално-материален организъм - градски хотел. Тази тенденция стартира в САЩ преди около 50 години с цел преосмисляне на общите части в допълнение на функциите на стаите на гостите - не коридори и фоайета, а флуидни, приветливи пространства с комуникативни места - "голяма дневна" за сядане, хранене, общуване, почивка, коментира и водещият проектант на Hyatt Regency Sofia арх. Деян Дечев, "Вамос" ООД. Флуидните пространства преливат и предлагат гъвкави решения за обединяване и сепариране, липсата на огромни атриуми и подборът на материали и цветове съгласно стиловата линия warm and cosy придават човешки мащаб. Социалните пространства в основното лоби са замислени да функционират като "голямата дневна". Характерно за новата концепция на стаите на Hyatt Regency е обединената отворена зона коридор - баня, отделена от основната част на стаята с плъзгаща врата. Това е пространство за тоалет, обличане и събличане откъм входната част на стаята, което включва отделни душ и тоалетна с плъзгащи се прегради, отворен гардероб и специална ниша до вратата "Смарт уейтър" за доставка на поръчки без влизане в стаята.
Вярно функционално и добро обемно-пространствено и пластично решение на средата и сградата в съчетание с правилното й менажиране и експлоатация на комплекса. Това е формулата за един модерен ваканционен хотел според проф. д-р арх. Калин Тихолов, водещ проектант на редица хотели, сред които и Blu Bay - Созопол. Инвеститорите поставят нови изисквания, за да предложат модерни туристически услуги на световно ниво като по-големи пространства на дневна, спалня, по-големи бани, тип отворени еднопространствени решения, по-голяма етажна височина, фамилни стаи, затворени ваканционни комплекси с осигурени всички необходими услуги в близост - супермаркет, детска градина, аптека, магазини, СПА център, конферентен блок, ресторанти и други заведения, атрактивни фасадни и интериорни осветления, мебели и др.
Автор: Градът.бг

Нестандартни решения
Архитектурата и интериорът в България следват вече международните тенденции, а не копират масовата нефункционалност и кичозна естетика отпреди 10 години. Собствениците осъзнаха, че интелигентният осмислен дизайн им носи печалби и им спестява трудна, а понякога и невъзможна поддръжка. Като водещ проектант на студио, занимаващо се с редица реновации и новопроектирани хотели и ваканционни комплекси, установявам една положителна тенденция и стремеж на хотелиерите за повишаване на качеството и условията на менажираните от тях комплекси, споделя арх. Ваяна Градинарска от Архитектурно студио "Архвю Градинарска".
Клиентите в последните години осъзнаха, че добрите дизайн и естетика привличат туристите, разбира се, подплатени с качествени услуги, които се предлагат в самия хотелски комплекс, коментира и арх. Калин Тихолов. Търсенето на нестандартни решения се наблюдава не само в естетическо и фасадно отношение, но и във функционално (като например басейни на покрива или малки джакузита на терасите, комбинирани душ кабини със сауна/ парна баня ефекти в банята към всяка стая, мини кухненски боксове с различни екстри, трансформиращи се мебели и други). Изцяло нова тенденция е проектирането на по-големи СПА центрове с повече услуги, процедури, терапии и възможности. Особено се акцентира на инфраструктурата и дворните пространства с тяхното озеленяване и атракции. Търсенето на по-скъпа и красива фасада също е нова тенденция.
Пример за различно третиране на пространствата дава дизайнерът Еял Тахор, като цитира две актуални европейски вериги градски хотели - citizenM и The Student Hotel. citizenM са иновативни хотели - малки, бутикови, с изчистени интериори, опън спейс - shower cubicles в стаята например, основното послание е "достъпен лукс". The Student Hotels са модерни, цветни, много свързани, с размити граници между пространствата, хибридно място за студенти и мобилни професионалисти, креативни номади, авантюристични умове, които свързват модерния дизайн, пространствата за обитаване и работа.
 
Строгите изисквания на международните вериги
"Хаят" имат доста точни и подробно описани изисквания към хотелите, които оперират под марката Hyatt Regency - като започнем от цветовите гами за решенията на интериора на хотелските стаи и завършим с драконовски мерки по отношение на сигурността на гостите и служителите и противопожарната безопасност. За целта има разработени ръководства с хиляди страници информация по всички аспекти на проектирането, избора на материали и монтажа на отделните съоръжения и елементи, дава пример арх. Деян Дечев. Хотелските стаи са описани с най-малки подробности. И тук говорим не за размер на леглата и дебелина на матрака, а например за нощно осветление, което се включва с автономен датчик при ставане от леглото, или за точно определено обрамчване на килима.
Изборът на всички доставчици става изключително внимателно и не само въз основа на предоставени мостри и цена, а преди всичко на базата на предишен положителен опит с тези фирми. Голяма част от тях са предварително одобрени от "Хаят", но едновременно с това при достигане на съответните критерии и сертификации нови доставчици могат да бъдат включени в списъка.
 
Интелигентни системи
Интелигентните системи и иновативните решения са от първостепенно значение в сектора ваканционни хотелски комплекси, тъй като от тях основно зависи възвръщането на голяма част от инвестицията, управлението и менажирането на хотела. Все повече инвеститори ги поставят като задание още в началото на проектирането. Тъй като тези инвестиции са с по-дълъг срок на възвращаемост, се оказва, че системите за управление са жизненонеобходими за този сектор. Хотелски комплекс с Building Management System работи много ефективно по отношение на управление на разходите, спестяването на енергия и контрол на системите в сградата, изтъква арх. Калин Тихолов.
Практически всички нови и реновирани в момента хотели са снабдени с BMS системи с изключително голям брой точки на контрол.
 
Все по-малко разходи за енергия
Енергийната ефективност в хотелския сектор е голямо предизвикателство, защото е свързано с огромни разходи предвид енергоемкостта на съоръженията. Съвременните изисквания са много различни и нови. От една страна, нови са нормативните изисквания за топлопреминаване и енергийна ефективност, инсталационните изисквания, противопожарните, архитектурно-градоустройствените, конструктивните и т.н.
Новите хотелски съоръжения са задължително енергийно ефективни. Нашата нова сграда е изпълнена с висококачествени материали и технологии с цел максимална енергийна ефективност, съобщава Явор Капитанов, предприемач, собственик и управител на компанията "Сити Дженерал - 1", инвеститор в проекта Hot Springs Medical & Spa Hotel в град Баня.Оптимизацията на разходите на новопостроения термален комплекс е резултат и от прилагането на сложна система за управление на сградните системи.
Арх. Андрей Велинов, проектант на реновацията на хотел "Рила" - кк Боровец, също посочва като основен свой приоритет подобряване на енергийната ефективност и удвояване на фасадите на съществуващата сграда.
Никой не знае какви ще бъдат цените на енергоносителите в бъдеще, казва Иван Биларев, собственик на Uva Nestum Wine & SPA - хотелски комплекс за винен и СПА туризъм край Гоце Делчев върху 62 дка в долината на река Места между четири планини. Изградихме няколко алтернативи на отопление и вентилация, за да бъдем гъвкави. Използването на зелени енергии ни носи предимство по отношение на намаляването на режийните разходи. Стъклената фасада е с много нисък коефициент на топлопреминаване, дограмата и стъклопакетите за жилищната част също. Останалата част от фасадата е вентилирана. Така че имаме пълно основание да заявим, че сме построили сграда с висока енергийна ефективност.
 
За комфорта на клиента в леглото
Хотелите, независимо от техния ранг, осъзнават важността на хотелското легло като част от пълноценния престой на техните посетители и са готови да инвестират с цел по-добър комфорт. Все повече хотели в България се насочват към световните тенденции за матраци с хибридни конструкции, съчетаващи подбрани материали в подходящата комбинация, както и за многослойни системи за сън. Ние подхождаме индивидуално към всеки хотел, като търговският екип взима под внимание всички особености, преди да препоръча продукт – матрак или основа. Предпочитанията за твърдост, вид на материали, технология за изработка са само част от особеностите, които взимаме под внимание, казва Атанаска Стойчева, национален мениджър БГ пазар в ТЕД-БЕД.  
Повечето от хотелските вериги имат индивидуални изисквания за цялостното хотелско оборудване. Леглата в хотел Marriott често оглавяват класациите за най-добри хотелски легла. Легло Marriott Bed е тяхната запазена марка, което включва основа, матрак, топ матрак и аксесоари, и може да бъде поръчано онлайн и доставено до дома на всеки гост, нощувал в Marriott и пожелал да се наслади на същия комфортен сън у дома. През настоящата година ТЕД имаше възможността да обзаведе 2 хотела от Marriott Group - JW Marriott Cannes и AC Hotel Ambassadeur Antibes - Juan les Pins, споделя Ралица Шишкова, проектен мениджър в направление "Хотели външен пазар" в ТЕД-БЕД.
Изискванията на международните вериги са много - като се започне от външната визия на продукта и се стигне до микродетайли - например брой нишки в платовете, брой пружинки в матраците, плътност на пяната, изисквания за третиране и негоримост в различни степени за всички използвани материали.
В България вече не е определяща най-ниската цена и в момента се наблюдава тенденция за купуване на по-високи класове продукти от хотелиерите с отлично съотношение цена, качество, комфорт, допълва Ралица Шишкова.
 
И за комфорта на клиента в банята
Изискванията към банята  от страна на гостите на хотелите заемат все по-високо място, като хотелската баня се явява и конкурентен фактор, и признак за качество. Основен критерий е перфектна хигиена и дългосрочна безопасност - чистата и добре поддържана баня е нещо задължително за всеки хотел – нищо не трябва да напомня за предишните й посетители. Качеството на водата е от решаващо значение, най-вече от гледна точка на антибактериалната профилактика, а за повишаване ефективността на профилактиката Ideal Standard предлага решения като специални смесители от серията CeraPlus, позволяващи лесно приложение на термичната дезинфекция, препоръчват от "Идеал Стандарт Интернешънъл" - компания с 200-годишен опит в производството на продукти за банята.
Като ключови фактори за комфорта в банята експертите цитират защита срещу подхлъзване, функция за плавно затваряне на тоалетните седалки, вани с намалена височина - високата само 49 см вана позволява лесно влизане в нея, като същевременно ергономичната й форма и скритият преливник позволяват нивото на водата да е същото като при традиционните модели, суперплоско поддушово корито с височина на монтиране от едва 4 мм, термостатно регулиране за прецизен контрол на температурата на водата.
Стремежът към икономичен разход на вода дава за резултат съвременни решения като click система с възможност за дебит от 50%, ограничители на дебита, регулатор на струята, тоалетни казанчета с обем 4.5 литра, казанчета с двустепенен промивен механизъм и иновативни технологии като Aquablade.
Дългият експлоатационен живот и лесната поддръжка се гарантират от решения като тоалетна чиния без ринг (Rimless), конзолни тоалетни чинии и вградени казанчета, скрит монтаж, и др.
 
Многофункционалните зали са задължителни
Почти неизменна част от всеки офис, бизнес сграда или хотел вече е залата за срещи и събития. Инвестицията за оборудването й не е малка и е нормално желание на всеки инвеститор вложените пари да се възвърнат максимално бързо. За да стане това обаче, е важно още във фазата на предварителното проектиране да се ползва професионален консултант, който да обърне внимание на важните неща и да помогне да се избегнат грешки, които впоследствие може да се окажат фатални, информира Калоян Тодоров от специализираната компания "Синтегра Партнърс".
В новия Hyatt Regency Sofia например ще има голяма зала - над 600 кв.м, с естествена светлина, с достъп до основната кухня с капацитет 300 души при конфигурация за събития, свързани с хранене, и 400 - 500 души при конферентен тип събития.
При реконструкцията на хотел "Рила" в Боровец проектът е достроен с нова многофункционална зала, а поместването на сравнително голяма зала с около 800 седящи места, без да се компрометира съществуващата среда, е огромно предизвикателство. Наличието на подобен обект е от полза за целия регион - в него могат да се организират разнообразни събития, които да привличат конферентни клиенти и частни събития от всички краища на света, коментира водещият проектант арх. Андрей Велинов.
Безспорно две от най-важните характеристики на всяка зала са нейните капацитет и функционалност. Тези два параметъра са взаимно свързани, но ако капацитетът сравнително лесно може да се увеличи с по-големи размери, не така стоят нещата при функционалността. Колкото по-функционална е една зала, толкова по-голям брой и тип събития могат да се случат в нея, т.е. залата става "гъвкава" и подходяща както за строги конференции, така и за галавечери, телевизионни предавания и други. Част от елементите, които правят една зала по-гъвкава, са форма на залата, липса на предварително изградени сцени, липса на носещи колони, височина, точки за окачване, окачен таван, стени и настилки, достъп на външна светлина, технологичното оборудване - структурно кабелно окабеляване (силнотокови и слаботокови инсталации), WiFi, климатична система, озвучаване. Сред другите важни фактори са акустично третиране, кабини и оборудване за превод, осветление, прожекционни и LED екрани в залата, мултимедийни прожектори, digital signage системи, панел за управление на системите, съветват специалистите от "Синтегра Партнърс".
 
Все повече сигурност
В съвременната геополитическа обстановка сигурността на хотелските сгради става все по-важен фактор, като се оценява рискът от природни или злонамерени човешки действия. Анализът на потенциалните природни бедствия включва защита от земетръс, спринклерни инсталации в цялата сграда, всички дамаски и текстилни материали трябва да бъдат негорими, 30-минутна пожароустойчивост на вратите към стаите и др., споделя конкретен опит арх. Деян Дечев, като дава пример с работата по Hyatt Regency Sofia. Пожарната евакуация става по достатъчен брой вътрешни стълби, всичко е много строго регулирано и отговаря едновременно на действащите в България  стандарти, както и на National Fire Protection Association NFPA - САЩ, включително височина на стъпало, скосявания, височина на вратата и др.
По отношение на потенциалните злонамерени действия България е класирана от веригата Hyatt в групата на средноевропейските държави с умерен риск, което облекчава проектирането. При висока степен на риск се въвеждат много допълнителни мероприятия - бронирани стъкла, специални бетонни елементи, блокиращи достъпа на автомобили, различни степени на автономност на сградата, металдетектори и др.
 

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg