Facebook YouTube
Регистрация

Прекратяват процедурата за концесия на Централната минерална баня в София

Бъдещият стопанин трябваше да направи инвестиции за 9,1 млн. лв.

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 11.09.2017, Автор: Христо Николов
[1005 прочитания]
Сградата на Централната баня в София е открита през 1913 г. по проект на арх. Фридрих Грюнангер и арх. Петко Момчилов.<br />

Сградата на Централната баня в София е открита през 1913 г. по проект на арх. Фридрих Грюнангер и арх. Петко Момчилов.

Снимка: gradat.bg

Столичният общински съвет (СОС) ще прекрати процедурата за предоставяне на концесия върху обект "Централна минерална баня - Водолечебен и SPA център"-София. Очаква се това да стане на 14 септември, четвъртък - на първата сесия на общинарите след лятната почивка.

Търсенето на концесионер за една от най-знаковите сгради в столицата започна с решение на СОС от юни 2008 г. Сериозен интерес при обявените условия не бе проявен. Междувременно част от сградата заработи като Музей за история на София.

В решението на общинския съвет от 2008 г. се казваше, че обект на концесията е сграда с 5603 кв. м разгъната застроена площ, която се състои от: 2 басейна, ресторант с обща площ 777 кв. м, зона за комуникации.

През 1914 г. в северното крило е открит физико-лечебен институт с пет водолечебни отделения.
[gradat.bg]

Бъдещият концесионер трябваше да извърши:
- реконструкция с преустройство на северното крило на сградата и реконструкция на двата басейна, превръщайки ги във водолечебен и SPA център;
- пристрояване на ресторант на мястото на предвиденото за разрушаване вътрешно крило на сградата и на територията на два вътрешни двора;
- реконструкция с преустройство на частта от източното крило на сградата между басейните - в зона за комуникации;
- благоустрояване на северната и източната част на имота.


В замяна той щеше да получи правото да предоставя: водолечение и SPA процедури с минерална вода, ресторантьорство, фитнес услуги, фризьорски и козметични услуги, организиране на културни мероприятия.

Сградата е архитектурна недвижима културна ценност от национално значение.
[gradat.bg]

Предложеният срок на концесията беше 20 години, а минималното годишно концесионно плащане - 12% от приходите, но не по-малко от 375 000 евро. Освен това концесионерът трябваше да направи инвестиции за минимум 7,3 млн. лв. до въвеждането на обекта в експлоатация плюс още 1,8 млн. лв. за периода на концесията.

Процедурата бе подновявана и променяна на няколко пъти, но оферти така и не постъпиха.

Преди две години кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че цялото здание на банята трябва да се превърне в музей.

Фасадата впечатлява с майоликовата си украса, каменната пластика и декоративно оформените куполи на централното тяло и страничните крила.
[gradat.bg]


Интериорът на сградата е с отворени общи пространства, елегантни ажурни метални парапети на виещите се стълби, стилни канделабри, леки решетки и остъклени прегради.
[gradat.bg]

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg