Facebook YouTube
Регистрация

Нов подход при държавните индустриални зони - първо инфраструктурата, после инвеститорите

Германски компании проявяват интерес към инвестиции в транспортна инфраструктура, машиностроене, производство на автомобилни части, високи технологии и ХВП

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 07.09.2017, Автор: Градът.бг
[1395 прочитания]
&quot;Индустриален и логистичен парк Бургас&quot; е един от проектите на &quot;Национална компания Индустриални зони&quot;, съвместно с община Бургас.<br />

"Индустриален и логистичен парк Бургас" е един от проектите на "Национална компания Индустриални зони", съвместно с община Бургас.

Снимка: -

"Предприели сме нов подход за развитието на индустриалните зони в България. Първо ще изграждаме инфраструктурата на зоната и едва след това ще се продава или ще се дава право на строеж, за да могат инвеститорите да влизат в готови индустриални зони". Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на среща с представители на Източната комисия на германската икономика. Това е организацията, в която членуват над 200 предприятия и която представлява интересите на германския бизнес в 21 държави в източната част на Европа.

Караниколов допълни, че в момента се работи за създаване на нови индустриални зони из цялата страна. Прочетете повече по темата - тук и тук.

Министърът запозна гостите от Германия с предприетите мерки за намаляване на административната тежест, с възможностите за инвестиции в България и посочи, че се планират допълнителни облекчения за потенциалните инвеститори през Закона за насърчаване на инвестициите. Обсъдени бяха перспективите за бъдещи инвестиции и интересът, проявяван от германски компании в сферата на транспортната инфраструктура, машиностроенето, производството на автомобилни части и детайли, високите технологии, хранително-вкусовата промишленост и др.

Икономическият министър заяви, че се работи активно за преодоляване на една от основните пречки пред бизнеса - недостигът на квалифицирани кадри, и за адаптиране на професионалното образование спрямо специфичните нужди на фирмите за развиване на местни кадри с необходимата квалификация.

"Чрез образование, насочено към бизнеса, и въвеждане на дуалното обучение в България се стремим да преодолеем този проблем, като вече се реализират конкретни проекти в тази област", каза още той. И подчерта, че бизнесът, в това число и чуждестранните инвеститори, трябва да подпомогнат институциите в анализа за това какви кадри са необходими по региони.

Емил Караниколов (вляво) с представители на германския бизнес.

Фотограф: Министерство на икономиката


Германия е водещ външнотърговски партньор на България. Търговията между двете страни достигна рекордно ниво през 2016 г. - 6,637 млрд. евро. Очаква се стокообменът през 2017 г. да надхвърли тези стойности. За периода януари-април 2017 г. износът за Германия е в 1,149 млрд .евро, което е увеличение с 14,9% спрямо същия период на миналата година. Вносът от Германия е 1,141 млрд. евро или ръст с 4,5% на годишна база.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg