Facebook YouTube
Регистрация

Предлгаме меморандум за сътрудничество между "Национална компания Индустриални зони" и иранско дружество

Министърът на икономиката Емил Караниколов и посланик Хасан Дотаги обсъдиха активизиране на търговските отношения между двете страни

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 05.09.2017, Автор: Градът.бг
[734 прочитания]
Посланикът на Иран Хасан Дотаги и министър Емил Караниколов.<br />

Посланикът на Иран Хасан Дотаги и министър Емил Караниколов.

Фотограф: Министерство на икономиката

Създаване на условия за по-добри връзки между предприятията от двете страни, активизиране на търговските отношения и засилване на инвестициите - това обсъдиха министърът на икономиката Емил Караниколов и г-н Хасан Дотаги, изпълняващ длъжността посланик на Ислямска Република Иран в България.

На срещата стана ясно, че се подготвя бизнес делегация начело с министър Караниколов от над 25 български фирми, която ще посети Ислямска Република Иран в началото на октомври 2017 г. Участие са заявили фирми от секторите: земеделие, фармация, транспорт и логистика, строителство, козметика и телекомуникации.

Министърът на икономиката отправи предложение по време на посещението да бъде подписан меморандум за сътрудничество между "Национална компания Индустриални зони" и еквивалентното дружество от иранска страна, както и да бъде проведена среща между ръководството на "София Тех Парк" с Технологичен парк Pardis – Техеран.

Г-н Хасан Дотаги изрази желанието на иранската страна да бъде създадена работна група за инвестиции между двете държави, както и да бъдат развити банковите отношения и създадена кредитна линия за развитие на българо-иранския бизнес. Той изтъкна, че посещението на българския министър ще подкрепи развитието на търговските взаимоотношения.

През 80-те години на миналия век Иран беше един от големите икономически партньори на социалистическа България.

През  2016 г. двустранният стокообмен e 102,8 млн. щатски долара, от които 75,2 млн. износ от България и 27,6 млн. внос от Иран. Българският експорт за Иран се състои основно от: тютюневи изделия, пътнически автомобили, семена от рапица и медикаменти.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg