Facebook YouTube
Регистрация

Реновирането на Зимния дворец на спорта в София започва до края на септември

Прогнозната стойност на ремонтните дейности е 4 млн. лв. без ДДС

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 04.09.2017, Автор: Градът.бг
[904 прочитания]

Фотограф: ММС

"Планираме най-късно до края на септември 2017 г. да започнем реновирането на Зимния дворец на спорта в София". Tова съобщи министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Очаква се ремонтът да бъде изцяло завършен през март 2018 г., ако процедурата приключи в срок и няма обжалвания.

Възложител на поръчката е държавното дружество "Академика 2011" ЕАД, чийто принципал е Министерството на младежта и спорта.

Спортният министър бе категоричен, че няма опасност нито за трениращите, нито за работещите там, защото инсталациите се поддържат. Доклад от 2017 г. на Общинската комисия за проверка и контрол по спазването на инженерните и техническите изисквания към спортните обекти показвал, че Зимният дворец е в задоволително състояние.

От думите на Красен Кралев стана ясно, че сградата и залите на спортното съоръжение не са били предмет на сериозна реконструкция от изграждането им през средата на 80-те години. По думите на министъра графикът на ремонтните дейности е съгласуван със спортните федерации и с клубовете, които провеждат тренировъчен процес на обекта.

Ремонтът на Зимния дворец на спорта ще включва въвеждане на енергоефективни мерки (инженеринг) чрез договор с гарантиран резултат (ЕСКО договор) и строително-монтажни дейности по основната и тренировъчна зала на двореца. Прогнозната стойност е 4 млн. лева без ДДС.

"Kлиматичната и отоплителна инсталация в Зимния дворец на спорта e с огромни загуби на енергия. Покривната част не е топлоизолирана, разходите за нормално функциониране на спортния комплекс са огромни", обясни Кралев. Затова се предвиждат топлоизолация и ремонт на покрива, подмяна на дограмата, топлоизолация на външните стени и подмяна на осветлението с енергоефективно.

Системата за климатизация също ще бъде модернизирана като се изгради нова с възможност за бързо и ефективно затопляне и охлаждане на залата. Ще бъде направен ремонт на ледената пързалка и мантинелите в съответствие с изискванията за безопасност на състезателите по шортрек и хокей. В рамките на ремонта ще бъдат обновени и съблекалните, фоайето и коридорите към основната и малката зала.

Целта на обществената поръчка е привеждането на обекта във вид, който да позволи получаване на сертификат за енергопотребление клас В. Бъдещите енергийни разходи при експлоатацията трябва да бъдат намалени с минимум 35%.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg