Facebook YouTube
Регистрация

Обмислят създаването на индустриална зона в Югозападна България

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 01.09.2017, Автор: Радостина Попова
[1147 прочитания]
 
Фотограф: gradat.bg

"Югозападна България трябва да има индустриална зона. В момента подобни локации има във всяка част на страната и този регион остава като едно бяло петно на икономическата карта". Това заяви заместник-министърът на икономиката Александър Манолев на дискусията "ДА! На българската икономика", организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).  

Манолев акцентира на важността на АМ "Струма" за насърчаване на инвестициите и подобряване на конкурентоспособността на региона. По думите му през първото тримесечие на 2017 г. стокообменът между България и Гърция се е увеличил с близо 12% и е в размер на 685 млн. евро. Сериозни са обемите и с Македония - износът ни за 2016 г. възлиза на около 390 млн. евро, а вносът – 245 млн. евро.

"С други думи – увеличават се товарите по направлението и бизнесът има нужда от адекватна довеждаща инфраструктура", обясни зам.-министър Манолев. Той съобщи още, че за последните 10 години Гърция е в топ 3 по обем на преките чуждестранни инвестиции в България с общ размер от 3.7 млрд. евро. "Значителна част от тези инвестиции се реализират в този регион и е много важно да създадем механизъм тези компании да останат тук и да доведат и други след себе си", допълни зам.-министърът.

 
Фотограф: sandanski.info

Районът на Сандански е една от възможните локации, които се разглеждат от правителството като подходящи за създаването на индустриална зона в Югозападна България. Преди дни кметът на общината Кирил Котев изпрати официално писмо за намерение в Министерството на икономиката за обособяване на индустриална зона. Това е първа стъпка, с която може да стартира анализ за реализацията на подобен проект.

"Обособяването на индустриална зона в Сандански е проект, който ще има огромно значение не само на регионално ниво, но и в национален план. С оглед международната ситуация, редица чуждестранни компании търсят възможност да релокират капитали и да получат достъп до единния европейски пазар. Сандански може да предложи именно това – бърза връзка до Средиземно море, възможност за придвижване на товари с автомобилен и жп транспорт към Централна и Западна Европа и перспективи за обособяване като логистичен център за трети страни", смята Котев. Акцент е поставен на благоприятния момент и увеличаващия се интерес от потенциални инвеститори към региона.

Община Сандански вече е проучила конкретни терени, на които може да бъде обособена подобна зона, като е предложила две локации, всяка, от които с по около 250 декара площ. "Бих искал да изкажа категоричната подкрепа и готовност за пълно съдействие за реализация на една подобна инициатива от страна на Община Сандански. Надявам се да оцените потенциала, който има това предложение и заедно да го направим реалност", подчертава Кирил Котев в писмото си до Министерството на икономиката.
 
Фотограф: МИ

 

 

 

 

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg