Facebook YouTube
Регистрация

Многофункционален комплекс с жилища, офиси и хотел ще се издигне върху бивша пивоварна фабрика в Пловдив

"Каменица" АД продаде 30,5 дка терен на инвеститори, строителството се очаква да започне през 2018 г.

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 31.08.2017, Автор: Градът.бг
[2062 прочитания]
Визуализация на новия проект, предоставена от пресцентъра на &quot;Каменица&quot;.<br />

Визуализация на новия проект, предоставена от пресцентъра на "Каменица".

Снимка: -

На 29 август 2017 г. бе сключен окончателен договор за продажбата на терен на "Каменица" АД в град Пловдив с площ 30,5 дка (30 500 кв. м). Купувачи и инвеститори в бъдещия проект са фирмите "Си Инвестмънт" АД (част от "Сиенит холдинг" ) и "ЕС АЙ Дивелопмънт" ЕООД на предприемача Георги Тотев. Сделката е осъществена с посредничеството на една от най-големите консултантски компании за бизнес имоти − Forton, стратегически партньор на Cushman & Wakefield за България. Това се казва в съобщение до медиите от пресцентъра на "Каменица".

Предвижда се върху продадения терен (бившата пивоварна фабрика) да се издигне модерен комплекс, включващ съвременни офисни и жилищни площи, хотел, спортен център с фитнес, закрит плувен басейн, детска градина, търговски обекти и обширно парково пространство. Изграждането ще протече поетапно, като се предвижда целият проект да бъде окончателно завършен през 2023 г. Очакванията са, че строителството ще започне през 2018 г. с офис сградите, жилищния комплекс и спортния център. Едновременно ще тече и оформянето на парковото и площадното пространство в сърцето на проекта. Целият комплекс ще бъде обособен като свободна пешеходна зона, а за автомобилите ще бъде осигурен подземен паркинг с над 600 места.

[-]

Проектът на инвеститорите ще носи емблематичното име "Каменица" като символ на това, че първата бира на България винаги е задавала стандартите и винаги е била "в крак с времето". Главен проектант ще бъде Stephen George Architects, а основна финансираща институция е Уникредит Булбанк. С реализирането на новия комплекс ще бъдат разкрити над 500 нови работни места.

"Процесът по избор на инвеститор продължи повече от две години. Търсехме добросъвестен стопанин и достоен съсед, който да развие терена с отношение и ясна визия за бъдещето на града. В избраните инвеститори видяхме желанието за разгръщане на пълния потенциал на имота, стремеж за предоставяне на съвременни и модерни решения, както и готовност да реализират концепция, която да е най-благоприятна за пловдивчани и бъдещия облик на града. Вярваме, че заедно с "Пивоварница Каменица" новият комплекс ще бъде едно модерно, уютно и красиво място за пловдивчани и гостите на града", заяви Димо Димов, генерален директор на "Каменица" АД.

"Сделката беше съпроводена от изключително тежък процес по подбор на нови инвеститори и строги критерии, поставени от собствениците на имота - "Каменица" АД. Вярваме, че районът ще се развие по най-благоприятния начин за пловдивчани, като същевременно ще запази връзката между историята и бъдещето на тази част на града", коментира Владимир Гюрджиев, мениджър "Индустриални имоти и развитие на парцели" в Cushman & Wakefield Forton.

Очаква се строителството на "Пивоварница Каменица" да започне през септември тази година.

[-]

"Каменица" АД запазва собствеността върху 3500 кв. м в съседство, върху които ще бъде изграден мултифункционалният комплекс "Пивоварница Каменица". В него ще има малка пивоварна за крафт бира, ресторант, магазини. Строителството ще започне през септември и се очаква да приключи през 2018 г. В изграждането му ще бъдат вложени около 2 милиона евро и ще бъдат разкрити около 50 нови работни места.

За "Си Инвестмънт" АД

"Си Инвестмънт" АД е част от "Сиенит холдинг" АД – доказана българска компания в сферата на строителството и инвестициите. Дружеството е сред водещите строителни предприемачи и ключов изпълнител на българския строителен пазар, благодарение на дългогодишния си опит в изграждането на мащабни промишлени, логистични, инфраструктурни, енергийни, търговски, ваканционни и жилищни обекти.


За "ЕС АЙ Дивелопмънт" ЕООД:

"ЕС АЙ Дивелопмънт" ЕООД е част от групата компании, собственост на Георги Тотев, познато и наложено име в изграждането и менажирането на хотелски комплекси, първокласни офис площи, жилищни сгради, както и в развитието на ИТ проекти. Един от последните реализирани проекти на групата е Lime Tree, която е сред финалистите в категория "Офис сграда на годината" – 2016 г.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg