Facebook YouTube
Регистрация

Машиностроителна компания проучва разкриването на производствен и логистичен център във Видин

Зам.-министър Александър Манолев: Индустриалната зона в града е особено атрактивна за компании от Централна Европа

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 29.08.2017, Автор: Градът.бг
[1174 прочитания]
Свободна зона - Видин е част от Национална компания &quot;Индустриални зони&quot;.<br />

Свободна зона - Видин е част от Национална компания "Индустриални зони".

Фотограф: НКИЗ

Сериозна компания в областта на машиностроенето има интерес да разкрие производствен и логистичен център във Видин на над 20 декара площ, като преговорите са в напреднала фаза. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на дискусия за демографските и социални проблеми в област Видин, организирана от Министерството на труда и социалната политика.

"За мен индустриална зона Видин е една от най-перспективните за развитие в цяла България", каза Манолев. По думите му тя е особено атрактивна за компании от Централна Европа заради възможността да се използва река Дунав като транспортна връзка, наред с наличната автомобилна и железопътна инфраструктура.

"Още повече, че този регион е перспективен за развитие за правителството и приоритетно се презентира пред потенциални инвеститори", допълни Александър Манолев и акцентира, че с решение на правителството е премахната разпоредбата, с която се забранява да се продават терени и да се отстъпва право на строеж в индустриална зона Видин – важна стъпка за активизиране на нейното развитие.

В рамките на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" е заложена цел за насърчаване на икономическото развитие на Северозападния район, стана ясно от неговото изказване. "Към момента около 30% от всички сключени договори по ОПИК се реализират в Северозападна България, като те са на обща стойност над 264 млн. лв. 158 от тях вече са успешно приключили и благодарение на тях са инвестирани над 73 млн. лв. в икономиката на региона", каза още зам.-министър Манолев.

В дискусията, която се проведе във Видин, участие взеха заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова, нейният съветник доц. Георги Бърдаров, областният управител на Видин Албена Георгиева и др.

Зам.-министър Александър Манолев на дискусията за бъдещето на Видин.

Фотограф: Министерството на икономиката


За "Свободна зона – Видин" ЕАД

Зоната е със стратегическо местоположение – на брега на р. Дунав, в непосредствена близост до Дунав мост 2 и товарното пристанище. Това я характеризира със сравнително предимство - достъп до различен вид транспорт: речен, шосеен, железопътен. Общата площ на "Свободна зона – Видин" е 308 627 кв.м, има изградена пътна инфраструктура, електричество, водоснабдяване и канализация. Дейностите и услугите, които се извършват на територията й, са фокусирани най-вече в областта на логистиката, административното обслужване, отдаването на площи, складови бази под наем.

Добави коментар Коментари (1)

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg