Facebook YouTube
Регистрация

Forton: 2017-а ще е рекордна година за сделки с търговски площи

Придобиванията в сектора от януари до септември надхвърлят 400 млн. евро

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 28.08.2017, Автор: Градът.бг
[737 прочитания]
За продажбата на The Mall се чака одобрението на Комисията за защита на конкуренцията.<br />

За продажбата на The Mall се чака одобрението на Комисията за защита на конкуренцията.

Фотограф: The Mall

Със сделки за над 400 млн. евро само за първите осем месеца 2017-а се очертава като рекордна година за инвестиции в търговски площи. Това показват данните на консултантската компания за бизнес имоти Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България.

До момента се е сменила или приключва смяната на собствеността на пет големи шопинг центъра, а до края на годината се очакват още сделки в сегмента. Ако всички те бъдат завършени, общата стойност на трансакциите в ритейл сегмента ще надхвърли 520 млн. евро, а на целия пазар на бизнес имоти ще надмине 900 млн. евро.

Факт засега са сделките за "Сердика Център" в София (207,4 млн. евро с офисите над мола), за "Галерия Бургас" и "Галерия Стара Загора" (общо за 62 млн. евро). "Мол Варна" бе придобит от германската компания Kronberg International. В процес на финализиране са сделките за The Mall (156 млн. евро, чака се одобрението на КЗК) и за Mall of Sofia. В повечето случаи купувачите са инвестиционни фондове от ЮАР.

С този резултат 2017 г. изпреварва предкризисната 2008 г., когато със сделките за The Mall, City Center Sofia и други проекти обемът на пазара на търговски площи достигна 345 млн. евро. 

"Тази година имаме изключително силен инвестиционен пазар, движен основно от трансакциите в ритейл сегмента. Макар че очакваме и големи сделки с офис сгради, нашата прогноза е, че търговските площи ще останат водещи", коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на Cushman & Wakefield Forton. Според нея България не прави изключение от общата тенденция в Централна и Източна Европа, където придобиванията на търговски центрове са най-силният двигател на инвестиционните пазари през 2017 г.

"Основната причина за повишения инвеститорски интерес у нас са ръстът на икономиката и потреблението, които водят до по-високи обороти на търговците и съответно на наемите", допълни Михаела Лашова.

Тенденциите се подкрепят и от ограниченото строителство на нови площи. Това помага на работещите проекти да затвърдят позициите си на пазара и увеличава привлекателността им за инвеститорите. Интерес за придобивания има основно от фондове и компании, които изграждат портфолио от активи в региона и нашата страна е сред целевите им пазари, обясняват от Forton.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg