Facebook YouTube
Регистрация

Финализирано: NEPI Rockcastle купи "Сердика Център" за 207,4 млн. евро

Сделката е за търговския център, офис комплекса и земята под тях

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 28.08.2017, Автор: Христо Николов
[1097 прочитания]

Фотограф: SA Immo

Финализирана бе една от най-големите сделки в областта на недвижимите имоти в България. Мол "Сердика Център" и офис комплексът "Сердика Офиси" над него вече са с нов собственик - "НЕПИ Проджект Уан", дъщерна компания на южноафриканския инвестиционен фонд NEPI Rockcastle.

Сделката е за 207,4 млн. евро.

Търговският център, офисите и земята под тях са в активите на три дружества, регистрирани в България - "Айнкауфс-Център София ГмбХ & Ko. КГ" и "Ханза имобилиен" и "ЦЕЕ Пропърти България". Документите за прехвърлянето на собствеността са подадени в търговския регистър миналата седмица. Вписването ще бъде днес и утре, след изтичане на задължителния 3-дневен срок от разгледането на документите от длъжностното лице.

Продавачи на комплекса "Сердика Център" са австрийската компания S Immo AG (с ключови акционери Erste Group и Vienna Insurance Group) и германската "ЕЦЕ Проектмениджмънт". S Immo AG (със старо име Sparkassen Immobilien) притежава 65% от търговския център и 100% от офис сградата. Сделката ще донесе положителен баланс от 80 млн. евро на S Immo AG, като се приспаднат разходите за изграждане/придобиване и лихвите по взетия за целта кредит.

В края на юли 2017 г. сделката беше одобрена от Комисията за защита на конкуренцията.

Фотограф: Serdika Offices

"Сердика Център" бе открит през март 2010 г. и има над 200 търговски обекта с 51 468 кв. м отдаваема търговска площ (GLA). Нивото на запълняемост е 99,3%. Миксът от наематели включва международни вериги като Adidas, Benetton, Bershka, Billa, H&M, Intersport, Sport Vision, Zara и др.

"Сердика Офиси" е бизнес сграда клас А, построена над мола и открита през 2011 г. Отдаваемата й площ (GLA) e 28 488 кв. м, от които са заети 98,6%. Сред наемателите са Citibank, Coca Cola, Merck и Sutherland.

NEPI Rockcastle е инвестиционен фонд с активи за 3,8 млрд. евро, чиито акции се търгуват на борсите в ЮАР и Euronext в Амстердам. Фондът бе създаден през юли 2017 г. в резултат на сливането на NEPI (New Europe Property Investments) и Rockcastle Global Real Estate company.

NEPI е специализиран в изграждането и управлението на имоти в Централна и Източна Европа. Основните му активи са в Румъния и Словакия – молове, по-малки шопинг-центрове, ритейл паркове и офис сгради. Притежава недвижима собственост и в Чехия, Хърватия и Сърбия. Преди сливането най-голям акционер (с 18%) в NEPI беше инвестиционната компания от ЮАР "Фортрес", в която участие имат местни пенсионни фондове. Веднага след нея бе "Публичната инвестиционна корпорация", която е 100% собственост на правителството на ЮАР.

Rockcastle е с по-различен инвестиционен хоризонт. Активите му са в Полша, Чехия, Великобритания, Замбия.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg