Facebook YouTube
Регистрация

Срокът за реализация на ваканционно-развлекателен комплекс "Св. София" до Елин Пелин е удължен с 2 години

Сертификатът за приоритетен инвестиционен проект ще важи до август 2019 г.

 • Увеличаване на шрифта
 • Намаляване на шрифта
 • Принтиране
 • Препоръчване на приятел
от 21.08.2017, Автор: Градът.бг
[1586 прочитания]
Министър Емил Караниколов (в средата) и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев (крайният вдясно) връчиха удължения сертификат на представителите на &quot;България Дивелопмънт Холдингс Лимитед&quot;.<br />

Министър Емил Караниколов (в средата) и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев (крайният вдясно) връчиха удължения сертификат на представителите на "България Дивелопмънт Холдингс Лимитед".

Фотограф: Министерство на икономиката

Министърът на икономиката Емил Караниколов удължи с 2 години срока за изпълнението на инвестиционен проект "Ваканционно-развлекателен комплекс "Св. София". Това е официалното наименование на мащабния проект на територията на община Елин Пелин, известен като "българския Лас Вегас".

"За нас вие сте приоритетен инвеститор, ще се радвам да приключим този проект и да започнем реализацията на нов. Благодаря Ви, че сте тук и ще инвестирате в България". С тези думи министър Караниколов връчи подновения сертификат на представителите на "България Дивелопмънт Холдингс Лимитед" ЕАД.

Целта на проекта е да се създаде един от най-големите туристически и развлекателни комплекси в Европа, включващ хотели, конферентни зали, изложбени зали, закрит воден басейн, зелени площи, мол и др., съобщават от Министерството на икономиката.

Предвижда се комплексът да бъде изграден в землищата на с. Равно поле и с. Мусачево, община Елин Пелин. Размерът на сертифицираната инвестиция е 1,625 млрд. лв. и предвижда създаването на 1850 работни места. През август 2014 г. проектът на "България Дивелопмънт Холдингс Лимитед" получи възможно най-високата държавна подкрепа - статут на приоритетен инвестиционен проект. Срокът за реализиране на инвестицията беше до август 2017 г., но към днешна дата няма започнато строителство.

По искане на инвеститора и на основание чл. 20а от Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) е издаден сертификат, с който се удължава неговото действие с две години - до 2019 г.

Преди дни Министерският съвет одобри проект на допълнително споразумение към Меморандума за разбирателство от 04.08.2014 г., подписан между българското правителство и  "България Дивелопмънт Холдингс Лимитед". В него се казва, чеако в срок до три месеца инвеститорът не закупи от областния управител на Софийска област необходимите имоти за изпълнение на мегакомплекса, държавата ще отнеме сертификата за приоритетен инвестиционен проект.

[gradat.bg]

Ето какво е записано в най-новия график за изпълнение на проекта:

до 31.08.2017 г.   Получаване на одобрение на Проспекта за допускане до търговия на акциите на "Кепитъл Консепт Лимитед" ЕАД (бел. ред. - това е специално създадено дружество на Българската фондова борса, чрез което трябва да бъдат привлечени международни инвеститори в проекта);

до 30.09.2017 г.   Привличане на международни инвеститори посредством допуснатите до търговия акции и финансиране на проекта;

до 31.10.2017 г.   Закупуване на имотите от областния управител на Софийска област;

до 31.10.2017 г.   Одобряване на необходимата документация и издаване на разрешение за строителство – подробности, свързани с одобряване на необходимия подробен устройствен план (ПУП) и издаване на положителна оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС);

01.2018 г. – 12.2020 г.   Строителство.

Добави коментар Коментари (5)

 • Преглед на профил #1 ibb54533880 неутрално, 21.10.2017 04:09
  Изобщо този обект ще го почват ли китайците, или държавни чиновници ги рекетират и така ще ги отблъснат.
  Неуместен коментар?
 • Преглед на профил #2 ibb54533880 неутрално, 21.10.2017 04:24
  Ако започнат стоежа китайците на този комплекс, ще трябва да започне изграждането на нови квартали в североизточната част на София. Има огромно място за да се превърне столицата в един мегаполис със небостъргачи, широки булеварди, транспортни надлези на няколко нива и многоетажни паркинги. Може метрото от летището да мине под пистата и да се продължи към новите квартали и да има връзка с третият лъч. Има и много подходящи места за нов Национален стадион. Достатъчно е само политиците да се разсънят и трезво да гледат на тези предизвикателства. Нека свършат нещо полезно за столицата.
  Неуместен коментар?
 • Преглед на профил #3 ibb54533880 неутрално, 21.10.2017 04:34
  Когато се построи този комплекс, все някога ще се свърже със София дори и с развлекателни паркове. Затова е много уместно бързото строителството в тази част на София. Може да се изгради бърз и модерен транспорт. Това е необходимо на една модерна Европейска столица.
  Неуместен коментар?
 • Преглед на профил #4 ibb54533880 неутрално, 21.10.2017 04:56
  Ако бъде построен комплекса "Света София" ще се превърне в емблема на София. Не е разумно в столицата ни да няма модерен цирк, съвременен Национален стадион, увеселителен парк и много забележителности. Тези неща могат да се съединят с бъдещият комплекс. След като затвориха "София ленд" което беше голяма атракция за децата, може да се изгради наново на огромна площ. Тогава ще се привлекат много туристи от чужбина и страната. Нали сме туристическа дестинация, трябва да се мисли за това.
  Неуместен коментар?
 • Преглед на профил #5 ibb54533880 неутрално, 21.10.2017 05:07
  За да бъде уместен коментара, този комплекс и новите квартали на София трябва някога да станат. Вместо корупция и ограбване на държавата нека се направи нещо съвременно и забележително. Важна е първата стъпка. Има много място за най големия увеселителен парк в света. Стига да има воля и разбиране от управляващите.
  Неуместен коментар?

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg