Facebook YouTube
Регистрация

Проект на PERI в "Гинес" за леене на бетон: "Лахта център", Санкт Петербург

Офис сградата, която ще бъде седалище на "Газпром", ще бъде най-високата в Европа с 462 метра и 87 етажа

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 10.08.2017, Автор: Николай Тодоров
[2486 прочитания]

Фотограф: PERI

Със своята впечатлителна архитектура "Лахта център" - футуристичен сграден комплекс по проект на Tony Kettle, е новата забележителност на северната столица на Русия. При планирана височина от 462 метра това ще бъде най-високата сграда в Европа. Световният лидер PERI осигурява необходимите решения за кофражи и скелета - от впечатляващите основи до сложните крайбрежни съоръжения, се казва в специално съобщение на компанията.
Фотограф: PERI

След завършването в края на 2018 г. "Лахта Център" ще има полезна площ от 400 хил. кв. м. Основният блок е впечатлителна мултифункционална сграда като е предвиден още хотел, научен център за деца, спортни и рекреационни зони и други съоръжения. Офис сградата, която ще бъде седалище на "Газпром", ще бъде най-високата в Европа с общо 87 етажа.
Фотограф: PERI

Работите по основите се оказват доста трудни поради височината на сградата и сложните почвени условия на брега, което налага внимателно укрепване за стоманените конструкции и допълнителни скелета. Предизвикателство е и голямото ветрово натоварване. От гледна точка на архитектурната форма интересни решения налага възходящата спирала и променящите се размери на плочите.
Фотограф: PERI

Наливането на основите - в "Книгата на Гинес"
Специалните изисквания към основите налагат разработване на решение с 264 пилота на дълбочина 82 метра като основната конструкция е петоъгълна с основа от 5600 кв. м и височина 16.50 м. През март 2015 г. са наляти 19 625 куб. м бетон наведнъж, което вече е рекорд в "Книгата на Гинес". Комплексното решение на PERI се основава на DOMINO Panel Formwork в отговор на основното изискване на строителната компания: леките кофражни елементи да могат да бъдат монтирани и местени на ръка и да се минимизира използването на кранове.

Кулата: бъдещата най-висока сграда в Европа
Инженерите от PERI Russia разработват пълно решение за ядрото на сградата и конзолните плочи. Комбинацията на системата ACS с VARIO GT 24 Girder Wall Formwork позволява бързото прехвърляне на кофража към следващия сегмент без използване на кран в зависимост от променящата се строителна геометрия и независимо от атмосферните условия. PERI разработва специални решения и допълнителни елементи, които осигуряват безпроблемно функциониране на системата на терен. Разработените предпазни решения са базирани на RCS Rail Climbing System във връзка с високото ветрово натоварване.
Фотограф: PERI


Многоцелевата сграда: впечатляваща архитектура и гъвкаво предназначение
Фотограф: PERI

Част от комплекса е и многоцелева сграда, съоръжения за забавления както и гигантски открит амфитеатър към морето. Проектът налага многообразни укрепвания и работни скелета с цел безопасен достъп до всички работни зони. Едно впечатляващо предизвикателство е носещото скеле за временно поемане на товари от три стоманени греди с отвор от 36 метра, всяка с тегло 110 тона.
Решенията на PERI са базирани основно на PERI UP Flex модулно скеле. Земеукрепителните конструкции са с височина 33 метра и натоварвания на основните подпори до 45 килонютона. Допълнително са осигурени платформи за мобилен достъп за бързо и лесно сглобяване на стоманените греди, а няколко редици SRU Walers осигуряват равномерно разпределение на товара по хоризонталната и напречната оси, както и използване на подпорите MULTIPROP и PEP Props. PERI UP Stair Towers от външния периметър осигуряват безопасен достъп до всички работни повърхности.
По този линк можете да видите специален филм за строителството в youtube

Компанията PERI е създадена през 1969 г. и досега основната производствена мощност е в централата във Вайсенхорн в Германия. През 2015 г. ръстът на оборота е 13%. В PERI са заети 7500 лица в 60 клона по цял свят, те са генерирали 1.3 млрд. евро за 2015 г., а 90% от продажбите са в чужбина - Европа, Азия, Америка и Близкия Изток.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg