Facebook YouTube
Регистрация

Сделката за The Mall на бул. "Цариградско шосе" вече е в Комисията за защита на конкуренцията

Антимонополният орган одобри преди дни продажбата на "Сердика Център"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 09.08.2017, Автор: Христо Николов
[1301 прочитания]

Фотограф: The Mall

В Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) постъпи уведомление за предстоящата покупка на търговско-развлекателния център The Mall на бул. "Цариградско шосе" в София.

Антимонополният орган се уведомява за намерението на регистрираното в Холандия дружество "Болкан Ритейл I" да осъществи концентрация чрез придобиване на контрол върху компанията "АП Ритейл I", досегашен собственик на мола. Искането е КЗК да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение въз основа разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията.

"Болкан ритейл I" е с предмет на дейност инвестиране и управление на недвижими имоти. Собственик на дружеството е базираната в Лондон фирма Hystead с активи за 460 млн. евро, в която акционери са южноафриканският фонд Hyprop (60%) и компанията PDI Investment Holdings (40%), контролирана от бизнесмена Луис Норвал (роден в Австралия и с бизнес кариера основно в ЮАР). Най-голям акционер в Hyprop е Пенсионният фонд на държавните служители в ЮАР (GEPF) с активи за 106 млрд. евро.

От официално съобщение на компанията купувач преди няколко седмици се разбра, че сделката за The Mall е за 156 млн. евро. Отделно южноафриканците водят преговори за покупка на помещението за хипермаркет в мола, заемано неотдавна от Carrefour и притежание към момента на Уникредит Булбанк.

Мажоритарен собственик на The Mall е компанията "Асос Кепитъл" на гръцкия корабен магнат Виктор Рестис. Рестис купи обекта през 2008 г. от френската компания "Карфур" и гръцкия й партньор "Маринопулос", още докато обектът беше в строеж (бел. ред. – в сделката не влизаше хипермаркета). Обявената тогава цена беше близо 200 млн. евро, но после стана ясно, че е имало предоговаряне до 152,3 млн. евро.

Миноритарен дял (15,5%) притежава базираното в Лондон инвестиционно дружество Stage Capital, което м.г. се отдели от NBGI Private Equity. Stage Capital се управлява от Deutsche Bank Private Equity и Goldman Sachs Asset Management.

От края на 2016 г. очакванията бяха друг южноафрикански фонд да купи The Mall - NEPI. КЗК дори одобри евентуалната сделка, но в крайна сметка Рестис е предпочел офертата на Hystead. Междувременно NEPI обяви, че купува мол "Сердика Център" и офисите над него за 207,4 млн евро. А инвестиционният фонд MAS Real Estate, също от ЮАР, в партньорство с Prime Kapital придобиха "Галерия Бургас" и "Галерия Стара Загора" за 62 млн. евро.

The Mall е третият по големина търговски център в София след Paradise Center и Sofia Ring Mall. Разполага с приблизително 52 000 кв. м отдаваема площ и над 200 наематели, сред които Inditex Group (Zara и още четири марки), Peek&Cloppenburg, H&M, Reserved, LC Waikiki, кино "Арена" и др. Молът понастоящем е отдаден на 99,7%.

Преди дни КЗК разреши сделката за "Сердика Център".

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg