Facebook YouTube
Регистрация

Жилищна сграда Бояна – дом с поглед към гората

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 17.07.2017, Автор: Радостина Попова
[1327 прочитания]
 
Фотограф: IO Архитекти

Брой 3 на сп. ГРАДЪТ


Многофамилната жилищна сграда се изгражда в престижния столичен квартал "Бояна" в подножието на Витоша. Архитектурният проект е изготвен от I/O архитекти, а изпълнението е поверено на "Мират груп".

Строителството й започна през септември 2016 г. и по план трябва да приключи в края на 2017 година. Сградата ще разполага с 5000 кв. м. РЗП.
Вътрешните й пространства са максимално отворени към околната гора, която се превръща в част от интериора на жилищата.

Разположение
На границата между града и планината, жилищната сграда се намира в най-престижната част на града в близост до правителствени резиденции и паметници на световното културно наследство. Мястото предлага отлична свързаност, както с центъра на града, така и с входно-изходните артерии във всички направления.

Контекст
Най-съществените характеристики на средата, с които проектът работи, са изолираността и спокойствието на гората в и около имота, ниската етажност и гъстота на застрояване и наклонения терен.

Концепция
Основа на проекта е специалното отношение на сградата към пространството на гората, което осигурява едновременно максимална отвореност и уединение на отделните единици в многофамилната жилищна сграда.

 
Фотограф: IO Архитекти

Структура
Апартаментите са разположени в един блок с издължена терасовидна структура на три етажа, която следва наклона на терена. Частично вкопано е представителното разпределително пространство на гаража.
Подходът от улицата към сградата се осъществява посредством лека рампа, която преминава плавно в приемното и разпределително пространство на гаража.

Парк
Той е отделен от улицата и съседните имоти със зелена ограда и наклона на терена. По този начин гората е оставена в максимално естествен вид, в голяма степен без достъп от обитателите, което предоставя пространствено продължение на изцяло отворените към нея апартаменти.

Образ
Отвън сградата е скрита в гората. Разкрива се само над входната рампа, а останалата част се забелязва единствено като абстрактни хоризонтали, отблясъци и светлина между стволовете и листата на гората.

Общи пространства
Представителното разпределително пространство на гаража е вкопано в наклона на терена, но с естествена светлина и изглед към гората. През него се осъществява комуникацията между входната рампа и фоайето. Изходите към парка са от фоайето през двете му нива. Там се намира и малък амфитеатър, който дава възможност за събиране на обитателите. До всеки апартамент на горните нива се стига с асансьор или стълба през свързаното с фоайето стълбищно пространство. Във фоайето е мястото на портиера и охрана, който да помага на обитателите и гостите на сградите.

 
Фотограф: IO Архитекти

Апартаменти
Апартаментите са едностранни и ъглови и са организирани линейно по периферията на сградата. Простата структура и конструкция позволяват вариантност на разпределенията. Към дневните е разположена голяма тераса. Пространствата на апартаментите се намират в центъра на имота и на триделна концентрична композиция с променлива степен на отвореност и уединеност. Първият, най-вътрешен кръг е същинският апартамент, затворен с изолирани стъклени плоскости от земята до тавана. Той може да бъде отворен или затворен с вътрешни завеси и плъзгащи се витрини към пространството на терасата и цветарника. От своя страна терасата може може да бъде затворена или отворена към пространството на гората в рамките на имота, което е ограничено от зелената ограда по периферията си.

Конструкция
Блокът е изграден от масивна стоманобетонова конструкция с безгредови плочи, шайби в едната и рамки в другата посока. Използвани са големи подпорни пространства с цел избягване на свободно стоящи колони. Настилките вътре и вън са на едно ниво.

Материали и системи
Общите части са с настилка от полиран бетон и таван и стени от видим бетон. Фоайето и стълбището са с настилка от едроразмерни каменни плочи, боядисани стени и таван от видим бетон. Апартаментите са с дървена настилка и таван от видим бетон. Терасите са покрити с едроразмерни каменни плочи и таван от боядисани циментови плоскости. Челата на подовия пакет, ръкохватките и мрежата
на парапетите са от неръждаема стомана. Външната слънцезащита е от специализирано бяло платно от стъклени нишки с полимерно покритие. Дограмите са алуминиева система за еднинично плъзгане с повдигане, скрита рамка на фиксираните пана и високотехнологични тройни стъклопакети.

Инсталации
Предвидена е авангардна инсталацията за отопление вентилация и климатизация, която включва самостойно отопление и охлаждане с високоефективна обща термопомпа земя – вода, рекуперативна ниско скоростна вентилация на всички апартаменти и лъчисто подово отопление и подови конвектори за отопление и охлаждане. ВиК инсталация с мини пречиствателна станция и електро инсталация с възможност за добавяне на автоматика. Видео домофонна уредба свързана с охраната и портиера.

Фотограф: IO Архитекти

Арх. Георги Кътов и арх. Вяра Желязкова, I/O архитекти: 
Жилищата се отварят към природата, града и хората 


Най-важното качество на всяка жилищна сграда е да прави обитателите си щастливи. Това не се променя с времето, но се променят критериите за щастие на хората. Иска ми се да вярвам, че в момента, все повече става актуално отварянето на жилищата към средата. Към природата, градът и хората. Жилище, което подпомага общуването между тях, а не изолацията. Жилище, което е продължение на града, а не остров в него и среда, която предполага това отваряне.

Специфичните дадености на терена и природната среда не се противопоставят на концепцията и интериора на къщата. Целта е да образуват едно само условно разделено общо пространство, в което да протича живота ни. 
За нас атрактивната визия не е истинската, дълбока цел на архитектурата. 

Качествената архитектурата е сложна композиция от естетика, функционалност, дълговечност, цена, технология и други неща, като списъкът се променя непрекъснато. Постига се трудно и рядко.

Последните години сме свидетели на истинска революция в сградните технологии във връзка с неразхищението на енергия. Използваме най-добрите системи и материали на пазара. Геотермална енергия, активиране на масата на бетона, високоефективни лъчисти отоплителни системи, рекуперативна вентилация, интелигентни системи за управление, специализирани изолационни материали и други.
Фотограф: IO Архитекти

 

Инвеститор: "Трансферт" ЕООД
Проектанти: I/O архитекти – арх. Георги Кътов, арх. Вяра Желязкова, арх. Стефан Апостолов
Изпълнител: "Мират Груп" ООД
Строителен надзор: "ММВ Инженеринг" ЕООДДобавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg