Facebook YouTube
Регистрация

Арх. Здравко Здравков: Готови сме с промените за високите сгради в Закона за устройство и застрояване на Столичната община

Обсъждането е днес от 16 часа в Централния дом на архитекта

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 17.07.2017, Автор: Милена Василева
[1742 прочитания]

Фотограф: Мария Съботинова

Споровете за високите сгради в София продължават. Трябва ли да остане градът такъв или да се развива с високо строителство, как и в кои зони, всички високи сгради ли да са до 75 м, това са все въпроси, които обществото обсъжда и на които търси отговор, каза кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за национална електронна медия на 13 юли.
Арх. Здравко Здравков
на обсъждане на ПУП на Борисовата градина уточни, че срещата ще бъде в понеделник, 17 юли, от 16 часа в Централния дом на архитекта. Протестите в "Стрелбища" за сградата на "Гешов" и "България" започнаха, защото имаше вратички в Закона за устройство и застрояване на Столична община. Вече сме си подготвили урока и ще представим законопроекта в понеделник, 17 юли, от 16 часа. С промените искаме да затворим вратичките.
Фотограф: Градът.бг

През последните години се наблюдава сериозен инвеститорски интерес. Изправени сме пред дилемата: спазването на закона и целесъобразността, подчерта Йорданка Фандъкова.
Фотограф: Градът.бг

Има места, на които хората с основание се притесняват от високи сгради. Сега има протест срещу висока сграда на бул. "България" и бул. "Гешов" в квартал "Стрелбище". Трябва да знаете, че общината направи всичко възможно да не допусне това строителство – в Общия устройствен план е заложена зелена площ. Въпреки това има решение на съда, с което главният архитект е задължен да издаде разрешение за строеж. "Тъй като както предишният така и настоящият главни архитекти отказват да направят това, на тях са им налагани ежемесечни глоби", напомни кметът Фандъкова. Това е позиция, която създава конфликт. Ние с главния архитект сме длъжни да спазим закона, но се надяваме да намерим диалог с инвеститорите и в същото време се опитваме да търсим целесъобразни решения, каза още Фандъкова.
Протестът срещу високата сграда на ъгъла на булевардите "Гешов" и "България" е насрочен за 19 часа на 13 юли 2017 г.
Фотограф: Градът.бг


Кметът Фандъкова спомена, че е възложила преди време на главния архитект арх. Здравко Здравков да направи анализ на законодателството и да предложи промени. Те вече са готови. В понеделник от 16 часа е публичното обсъждане на промени в Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО) по отношение на високите сгради.

Два са ключовите моменти в тези промени
. Идеята е да има инвестиции в града и ясни правила.
Първият момент засяга така наречените Смесени многофункционални зони, в които няма лимит на височината и това създава голямо напрежение. Предлагаме височината на сградите в София да се ограничи до 75 м , каквато е характерна тя за града, а в комплексните градски центрове тя да достигне до 120 м. Обособени са и няколко зони, които специалистите предлагат да бъдат за по-високо строителство. Тези зони също се предлагат за обсъждане, каза още кметът Фандъкова.

Вторият момент, който е много конфликтен в момента, е свързан с член от закона, който позволява така наречените ъглови имоти да се застрояват далеч над параметрите, заложени в ОУП, като за тях няма никакво ограничение. С нашите промени предлагаме това застрояване да се ограничи до 50% над установеното в ОУП. Надяваме се на подкрепа от страна и на гражданите, и на депутатите. Решението не е лесно, ще има дискусии, но това ще ни позволи да продължим развитието на града, като заедно с това съхраним традициите.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg