Facebook YouTube
Регистрация

Съдът забрани надстрояването на хотел "Маринела", собствениците ще обжалват

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 13.07.2017, Автор: Радостина Попова
[579 прочитания]
 
Фотограф: Юлия Лазарова [Дневник]

Софийският административен съд обяви за нищожно издаденото от главния архитект на район "Лозенец" разрешение за частично надстрояване на хотел "Маринела". Според магистратите архитектът на района не е имал правомощия да издаде разрешението и да одобри строителните книжа на строеж от втора категория, какъвто обект е хотел "Маринела".

Решението за строеж е дадено на база на документи, предоставени пред местната администрация от директора на "ВГ" АД Маринела Арабаджиева, които "не отговарят на истината", съобщават от Софийска градска прокуратура.

"Маринела" е представена като сграда от четвърта категория. Факт, който не отговаря на истината, тъй като на базата на тези документи част от сградата бива отделена и е представена не като цял хотелски комплекс, а като надстрояване на едноетажна нежилищна сграда - казино.

По този начин се разглежда само част от "Маринела", така че да отговаря на изискванията, които са компетентност на един районен архитект. В действителност според съда става въпрос за една сграда и по този начин хотелският комплекс попада под втора категория и не е от правомощията на архитекта на район "Лозенец" да издаде разрешително за строеж.

 

Упражнявайки своите правомощия по реда на надзора за законност върху издаваните от общинската администрация индивидуални административни актове, прокуратурата незабавно е реагирала, след като е била сезирана и е действала в защита на обществения интерес, правата на гражданите и еднаквото прилагане на закона спрямо всички. По този начин се достига и до решението на АССГ, посочват от прокуратурата.

Хотел "Маринела" ще обжалва решението на Софийския административен съд, съобщиха по-късно от ръководството на столичния хотел. Ако Върховният административен съд подтвърди решението на по-долната инстанция, то тогава собствениците на "Маринела" ще бъдат задължени да възстановят сградата в първоначалния й вид. 

Разрешението за вдигане на втори етаж върху едноетажното тяло до бившия Японски хотел бе дадено от главния архитект на "Лозенец" Тодор Господинов.

 
Фотограф: Юлия Лазарова [Дневник]

Казусът с надстрояването на хотел "Маринела" започна още през лятото на 2016 г. Дирекцията за национален и строителен надзор, Главна инспекция по труда и прокуратурата извършиха серия от проверки, но въпреки изричните забрани за строителство на обекта, настройката продължаваше. Това предизвика широк браншови и публичен отзвук.

Камарата на архитектите и Съюзът на архитектите в България се обявиха срещу грубото посегателство над един от шедьоврите на световноизвестния японски архитект Кишо Курокава и една от архитектурните забележителности на София – хотел "Витоша-Ню Отани" (сега "Маринела ").
 
От Съюза на архитектите алармираха, че собственикът изкоренил японските вишни в пешеходната зона, променя цялостния вид на сградата, строи масивни метални конструкции, променя фасадата, надстроява, променя интериора на хотела по свой вкус. Така според специалистите се нарушават функционалните и пространствени връзки и се променя облика на хотела.
 

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg