Facebook YouTube
Регистрация

Асоциацията на строителните предприемачи: Новата наредба за обществени обсъждания може да доведе до безкрайно замразяване на проекти

Организацията изпрати становище до кмета на София Йорданка Фандъкова, до председателя на СОС Елен Герджиков и до главния архитект на Столична община Здравко Здравков

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 10.07.2017, Автор: Христо Николов
[1436 прочитания]

Снимка: gradat.bg

"Текстове в новата наредба за обществените обсъждания в областта на устройството на територията на Столична община има опасност да доведат до административен произвол и безкрайно замразяване на инвестиционни инициативи при отсъствие на каквато и да била форма на защита на засегнатите възложители. Категорично възразяваме срещу частта от предложения нов нормативен акт, с която се увеличава административната тежест за гражданите и бизнеса като се оскъпяват и удължават значително административните производства в устройственото планиране."

Това се казва в становище на Националната асоциация на строителните предприемачи до кмета на София Йорданка Фандъкова, до председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков и до главния архитект на Столична община Здравко Здравков.

Виж проектонаредбата и мотивите - тук и тук. Още по темата - тук и тук.

Предприемачите са притеснени от възможността обсъжданите проекти да бъдат постоянно връщани за преработка само заради изказани негативни мнения по време на публичните дискусии. Спорните текстове в проектонаредбата са два идентични:

Глава трета. Професионални консултации

"Въз основа на изказаните и постъпили писмени експертни мнения, становища и предложения, главният архитект на Столична община може да върне документа или проекта с указания за преработка."


Глава четвърта. Представяне на документа или проекта и заключителна дискусия

"След провеждането на заключителната дискусия, въз основа на изказаните мнения, становища и предложения, главният архитект на СО по предложение на Общинския експертен съвет по устройство на територията, може да върне документа или проекта с указания за преработка."


"Връщането за преработка на проекти, предвиждащи осъществяването на частни инвестиционни инициативи, би трябвало да бъде само с мотиви по законосъобразност", коментират в асоциацията и настояват тези текстове да отпаднат.

Строителните предприемачи се опасяват и от евентуално забавяне на проектите им, което ще бъде в резултат на новите процедури за обществени обсъждания. "От прочита на проекта се установява, че нормативно установеният срок за провеждане на обществени обсъждания доближава три месеца. С оглед обичайно установените срокове в Столична община за обработка на документи, за размяна на кореспонденция, както и за забавяния, свързани с избори, летни и коледни ваканции, срокът за провеждане на обществени обсъждания ще бъде 6 и повече месеца", се казва в становището на организацията.

Предложението към Столичния общински съвет е да намери възможност за по-кратки процедури, които да не затрудняват съществено реализацията на бизнес и обществени инициативи.

В асоциацията категорично възразяват и срещу възможността да се провеждат обществени обсъждания на подробни устройствени планове (ПУП), предвиждащи обществени сгради с определена височина (бел. ред – над 75 м в централна градска част и СМФ зони и над 125 м в останалата част на София). "Максималната височина на сградите в Столична община е определена с ОУП и с правилата и нормативите за прилагането му. Административният орган не може по свое усмотрение, в отклонение от ОУП и от закона, да определя височината на строежите. В този смисъл провеждането на обществени обсъждания е ирелеватно, увеличава административната тежест и би могло да провокира незаконосъобразни действия и решения на органите на местна власт", се казва в становището на асоциацията.


Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg