Facebook YouTube
Регистрация

Обсъдиха заданието на архитектурния конкурс Хотел към музей Етър

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 10.07.2017, Автор: Радостина Попова
[529 прочитания]
Фотограф: ЕМО Етър

Община Габрово планира широка инвестиционна програма за обновяване на зоната на Етнографския музей на открито "Етър", който е разположен на 25 дка и включва над 50 сгради. Първата стъпка от нея е националният архитектурен конкурс за преустройство на хотел "Странноприемница" към музея.

Това съобщи кметът на Габрово Таня Христова на първото обществено обсъждане на заданието на конкурса, което се проведе на 6 юли в сградата на община Габрово. На него присъстваха директорът на ЕМО "Етър" доц. д-р Светла Димитрова, представители на общинската администрация, регионалната колегия на Камара на архитектите, потенциални участници в конкурса, културни и туристически оператори.

Целта на общественото обсъждане бе публично дискутиране на работната концепция на заданието. Директорът на ЕМО Етър Светла Димитрова очерта мотивите зад организирането на конкурса – националната значимост на етнографския музей Етър, необходимостта от модернизиране на хотела, разширяване на административната функция и други.

Фотограф: ЕМО Етър

Организаторите на конкурса Urbanistas представиха първоначално заложените цели и задачи на състезанието, както и предстоящите проучвания.

Арх. Мария Хлебарова, председател на КАБ-Габрово и автор на заданието за инвестиционен проект за хотела, обърна внимание на авторския архитектурен проект за хотела и разположението му в охранителна зона на ЕМО Етър. Обсъдени бяха още предвидените изисквания в част интериор и енергийна ефективност, функционалната програма на заданието, критериите за оценка на проектите и формирането на бюджета на инвестиционния проект.

Основната цел на конкурса е експертен, прозрачен и мотивиран избор на идеен архитектурен проект за преустройство на хотел "Странноприемница", част от най-посещавания групов туристически обект в България.
 
Фотограф: ЕМО Етър

Следващото обсъждане по конкурса ще се проведе на 20 юли, четвъртък, от 18:00 в Зала 230 на Архитектурния факултет на УАСГ, бул. Христо Смирненски 1, София.

Анкета по конкурса е достъпна на страницата му във фейсбук www.facebook.com/hoteletar и тук. Обобщените резултати от нея ще бъдат споделени публично при обявяването на конкурса.


Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg