Facebook YouTube
Регистрация

Студенти от водещи световни и български университети по архитектура участват в "Академия ГРАДЪТ" 2017

Официалното откриване на изложбата и връчването на наградите на победителите е на 12 юли 2017 от 16.30 ч. в Sofia Event Center.

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 10.07.2017, Автор: Градът.бг
[1236 прочитания]

Фотограф: Мария Съботинова

Студенти от водещи световни програми по архитектура се включиха в различните конкурси в рамките на изданието на "Академия ГРАДЪТ" за 2017 г. Наред с участниците от традиционните български учебни заведения като УАСГ, Варненски свободен университет, Лесотехническия университет, ВСУ "Любен Каравелов", Нов български университет, четирите конкурса привлякоха участници от Bartlett School of Architecture - Лондон, Delft University of Technology - Холандия, и Politecnico di Milano, класирани съответно на 2, 3 и 14-та позиция в QS University Rankings.

Повече информация за конкурсите на "Академия ГРАДЪТ" 2017

Архитектурата в света търпи все по-радикално развитие през последните десетилетия, а славата на звездните архитекти прави професията все по-привлекателна за младото поколение. Развитието на технологиите е причина до възникване на нови дисциплини.

Какви са основните критерии за сравнение между програмите по архитектура в световните университети?

На първо място - историята и традициите в дадения университет, след това - високите академични стандарти за прием, таксите за обучение, учебния план, квалификацията на преподавателите и научната дейност.

Не по-маловажни са възможностите, които дават университетите за създаване на осигуряване на стипендии и социална мрежа, съответно и по-добри шансове за намиране на работа.

Ключов е фокусът върху новите дисциплини като устойчиво развитие, автоматизация, дигитални технологии за проектиране. За всеки студент по архитектура добрите примери имат ключова роля, така че известните архитекти възпитаници на университета са особено важни.

Университетите са добри в различни области, но крайна оценка дава задоволството и оценката, получена от завършилите учебното заведение, и в крайна сметка - от бизнеса, възложители и инвеститори.

Massachusetts Institute of Technology в САЩ е на първо място и тази година като водещ университет с програма по архитектура в QS University Rankings.
Архитектурният факултет на Масачузетския технологичен университет в САЩ е на първо място в световните класации за обучение по архитектура в света за трета поредна година

Фотограф: Градът.бг

След него остават Bartlett School of Architecture и Delft University of Technology. Учебните заведения са подредени съобразно репутацията си сред академичната общност и бизнеса, броя на международните студенти и академичния състав, съотношението обучаващи-студенти и броя на цитирани работи от публикувани през годината изследвания. През 2017 г. MIT получава в класацията 98 точки за програмата си по архитектура, което е повече от 97.3 през 2016 г. The University of California - Berkley, е на четвърто място, следват ETH Zurich, The Manchester School of Architecture и Harvard University.
Сграда 32 на MIT по проект на Франк Гери

Фотограф: Градът.бг

Програмата по архитектура на MIT е известна с иновативния си подход и комбинация на среда и технологии с градско планиране и изследвания. Сред възпитаниците на университета са Алвар Аалто, Бъкминстър Фулър, Луис Кан и Кензо Танге. Сред съоръженията на института са Media Laboratory, фокусирана върху взаимодействието на физически и дигитален свят, и Senseable City Lab, която реализира изследователски проекти за бъдещето на живота в градовете в съчетание с дигиталните технологии. Сред научните разработки на университета са концептуална трафик система, която ще даде възможност на коли без водачи да преминават през кръстовищата без да се сблъскат и без необходимост от специална сигнализация.

Нашата цел е да помагаме за създаване на свят, в който архитектурата като метод на критично мислене и изследване, е ценена за своята възможност да засилва човешкия опит, разбиране и наследство и до подобрява глобалната среда в отговор на социалните, културни и икономически предизвикателства. Това пише във визията на класираната на второ място в света програма по архитектура Bartlett School of Architecture на University College London с 260 изявени преподаватели и 900 студенти от 50 държави. През 1841 г. UCL е първият британски университет с катедра по архитектура, по-късно наречена на името на своя създател - инженер и контрактор сър Хърбърт Бартлет. През 1914 г. започва обучението по урбанизъм, с което се оформа мултифункционален факултет за всички аспекти на застроената среда. Сред възпитаниците на училището са основатели и членове на световни проектантски бюра като Foster + Partners, Zaha Hadid Architects, Rogers Stirk Harbour + Partners, Make, Grimshaw Architects, Hopkins Architects, Arup, Buro Happold, Max Fordham.
Bartlett School of Architecture - University College London стартира през 1904 г.

Фотограф: Градът.бг

Факултетът по архитектура и околна среда на Delft University of Technology, Холандия, е създаден през 1904 г. В момента в него са записани три хиляди студенти, обучавани от няколкостотин преподаватели и изследователи. TU Delft's Faculty of Architecture and the Built Environment има водеща позиция в света с бакалавърски, магистърски и надграждащи програми в областта на архитектурата, озеленяването, жилищното строителство, строителната физика, съобразеното с климата проектиране и устойчивото развитие.
Architecture and the Built Environment - TU Delft


Фотограф: Градът.бг

Програмата по архитектура на Politecnico di Milano включва широк кръг от чисто научни и творчески дисциплини, необходими за адекватно справяне с предизвикателствата на международно ниво като архитектура, изкуство, математика, социология, градско планиране, композиция, технология, физика, статика и механика, консервация, оценка на проекти. Крайната цел е развитие както на критичното мислене, така и на овладяване на техники за проектиране. Използва се силна синергия между мултидисциплинарни студио и конкретни проектни курсове, комбинирани със семинари, конференции, експозициии и познавателни пътувания, които завършват с практически стажове, организирани в три студентски кампуса - Леонардо, Мантуа и Пиаченца.
Politecnico di Milano - един от трите кампуса на програмата по архитектура

Фотограф: Градът.бг

QS University Rankings
Класация на университетски програми по архитектура в света

1. Massachusetts Institute of Technology (MIT), САЩ
2. Bartlett School of Architecture - UCL (University College London), Великобритания
3. Delft University of Technology, Холандия
4. University of California, Berkeley (UCB), САЩ
5. ETH Zurich - Swiss Federal Institute of Technology, Швейцария
6. Manchester School of Architecture, Великобритания
7. Harvard University, САЩ
8. University of Cambridge, Великобритания
9. National University of Singapore (NUS), Сингапур
10. The University of Hong Kong, Хонконг
11. Tsinghua University, КНР
12. Columbia University, САЩ
13. University of California, Los Angeles (UCLA), САЩ
14. Politecnico di Milano, Италия
15. The Hong Kong Polytechnic University, Хонконг
15. The University of Sydney, Австралия
17. The University of Tokyo, Япония
18. Georgia Institute of Technology, САЩ
19. The University of Melbourne, Австралия
20. Tongji University, КНР
21. Cornell University, САЩ
22. The University of New South Wales (UNSW Sydney), Австралия
23. KTH Royal Institute of Technology, Швеция
23. Stanford University, САЩ
25. Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), Швейцария

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg