Facebook YouTube
Регистрация

MBL|CBRE: Офис наемите в София се запазват без промяна

Свободните площи се увеличават с близо 10 000 кв. м за тримесечие, отчитат консултантите

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 06.07.2017, Автор: Градът.бг
[913 прочитания]
Офис сградата (най-дясното от трите тела) на комплекса &quot;Милениум център&quot; бе въведена в експлоатация през второто тримесечие на 2017 г. Основни наематели там са Сибанк и ОББ.<br />

Офис сградата (най-дясното от трите тела) на комплекса "Милениум център" бе въведена в експлоатация през второто тримесечие на 2017 г. Основни наематели там са Сибанк и ОББ.

Снимка: gradat.bg

Офертните нива (asking rents) на офис площи в София се запазват без промяна през второто тримесечие на 2017 г. За помещения клас А средните наеми са между 12 и 14 евро/кв. м месечно. При клас Б нивата с някои изключения варират между 6,5 и 9,5 евро/кв.м, в зависимост от локацията и характеристиките на сградата. Това се казва в изследване на пазара на офис площи на консултантската компания MBL|CBRE.

След силния спад в началото на годината, свободните площи отчитат лек ръст като дял от общия инвентар - до 9,4% към края на юни 2017 г. Незаетите клас А и Б офис площи в София са 168 000 кв. м, което е увеличение с близо 10 000 кв. м спрямо първото тримесечие. С основен принос за това са все още незаетите площи в "Милениум център", който беше въведен в експлоатация в края на юни.

Търсенето се запазва на нива, близки до тези от 2016 г., като новонаетите площи през второто тримесечие на 2017 г. възлизат на 29 000 кв. м, а нетното усвояване е 15 500 кв. м. Най-предпочитани продължават да бъдат зоните на бул. "Цариградско шосе" и "Лозенец"/"Хладилника", където високата степен на отдадени площи на ранна фаза от проекта се запазва.

Графика - MBL|CBRE.
[-]

Като тенденция през последните месеци консултантите отчитат, че предлагането нараства с темпове, които изпреварват търсенето. Близо 320 000 кв. м офис площи в столицата са в строеж в момента, от които близо 260 000 кв. м са планирани да бъдат завършени до края на 2018 г. В допълнение се планират още минимум 300 000 кв. м, което се очаква да доведе до постепенно балансиране и насищане на пазара. От MBL|CBRE прогнозират, че значително нарасналият обем предлагани офис площи в новостроящи се сгради ще се отрази на наемните нива в посока запазване или слабо понижение.

В компанията отчитат и високо инвестиционно търсене на качествени офис сгради, особено след сделките с търговски центрове и подобрените нагласи сред инвеститорите. За качествените офис сгради с характеристики на инвестиционни активи очакваното ниво на доходност е около 8%.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg