Facebook YouTube
Регистрация

Окончателно: Столичният общински съвет каза "да" на 77-метрова сграда на бул. "България"

Общинарите добавиха в решението си максимални параметри на застрояване: 64,7% плътност и 5,6 кинт

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 06.07.2017, Автор: Градът.бг
[2220 прочитания]

Снимка: gradat.bg

С 44 гласа "за", трима "против" и петима въздържали се Столичният общински съвет (СОС) одобри новото градоустройство на терен на бул. "България" и ул. "Борово", което ще позволи изграждането на 77-метрова сграда. Инвеститорът "България Билдинг" планира 25-етажен многофункционален комплекс с офиси, апартаментен хотел и търговски площи.

Общинските съветници приеха промяната на подробния устройствен план (ПУП-ИПРЗ и РУП), като изрично добавиха в решението си максимални параметри на застрояване на въпросния имот: 64,7% плътност и 5,6 кинт. До обсъждането на проекта в СОС се стигна, след като архитектурната комисия пусна от третия път доклада - виж подробности тук.

"Вратичките в закона даваха възможност да се постигне голяма плътност и интензивност на застрояване, което не одобряваме. В първоначалния вариант на доклада имахме разгъната застроена площ на сградата, която сега е намалена наполовина. Предвидените паркоместа също се увеличиха значително. Общинският съвет направи всичко, което можеше да се направи", обясни Силвия Христова (ГЕРБ), председател на комисията по устройство на територията и архитектура към СОС. И добави: "Вратичките в закона съществуват, това е факт. Ние като политическа сила сме ги установили, правили сме предложения за затварянето им и отново ще направим".

От думите на проектанта Иван Бобев на заседанието на комисията стана ясно, че разгънатата застроена площ на обекта ще е 27 000 кв. м спрямо първоначалните 45 000 кв. м.

Това е първоначалната концепция на проекта. В крайна сметка разгънатата застроена площ ще бъде намалена почти двойно.

[gradat.bg]

"С това предложение продължаваме тенденцията за хаотично развитие на София, като одобряваме високи сгради в южните квартали абсолютно безразборно", обяви Войслав Тодоров от коалиция "Сердика".

"За мен не са безспорни доказателствата, че имотът попада в зоната на комплексен обслужващ център, където строителните параметри са завишени. Думите на главния архитект на Столична община бяха, че теренът попада на "ръба на кръгчето", тоест сградата се разрешава на ръба на закона", каза Марта Георгиева от Реформаторския блок.

Силвия Христова успокои съветниците, че парцелът попада в комплексен център от трето ниво и това е потвърдено от "Софпроект" (общинското дружество, изготвило ОУП на София), от разширен състав на Общинския експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ) и от Камарата на архитектите в България (КАБ).

Още нови проекти за многофункционални комплекси - в интегрираната база данни за актуални сградни проекти и компаниите, свързани с тях www.PDS.bg

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg