Facebook YouTube
Регистрация

Архитектурната комисия към СОС пусна от третия път градоустройството за 77-метрова сграда на бул. "България"

Инвеститорът "България Билдинг" ще изгради 25-етажна сграда с офиси и апартаментен хотел

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 05.07.2017, Автор: Христо Николов
[1683 прочитания]
Многофункционалният комплекс ще бъде изграден на ъгъла на бул. &quot;България&quot; и ул. &quot;Борово&quot;.<br />

Многофункционалният комплекс ще бъде изграден на ъгъла на бул. "България" и ул. "Борово".

Снимка: gradat.bg

На съвместно заседание комисията по устройство на територията и архитектура и комисията по икономика и собственост към Столичния общински съвет одобриха новото градоустройство (ПУП-ИПРЗ и РУП) на терен на бул. "България", което ще позволи изграждането на 77-метрова сграда. Става въпрос за ъгъла с ул. "Борово", където се намира обект на "Мартинели". Инвеститорът "България Билдинг" има намерение да вдигнe на мястото 25-етажна сграда с офиси, апартаментен хотел и търговски площи.

Това беше третото заседание по случая на архитектурната комисия, която е водеща. Първия път гласуването беше отложено с мотив да се представят доказателства, че инфраструктурата в района ще поеме по-големия трафик след изграждане на сградата, както и че имотът попада в зоната на комплексен обслужващ център, където няма ограничение за височината. При второто обсъждане комисията отхвърли предложението за ПУП, след като бяха изказани мнения, че новата сграда ще натовари допълнително трафика по бул. "България" и ул. "Борово".

В началото на заседанието днес председателят на архитектурната комисия Силвия Христова обясни процедурно, че градоустройството на терена ще бъде разгледано отново, тъй като е постъпил нов проект за решение от главния архитект на Столична община Здравко Здравков. След това думата взеха арх. Весела Тончева и арх. Николай Веселинов, представители на Общност на софийски граждански сдружения-инициатива "Граждани за зелена София". Те изказаха мнение, че бъдещата сграда не е съобразена с параметрите на действащите ОУП и ПУП и ще създаде "социален, транспортен и психологически дискомфорт".

Веселинов отново акцентира върху липсата на доказателства, че имотът попада на територията на комплексен обслужващ център от трето ниво (смесена многофункционална зона). Около това прерасна и основната дискусия на заседанието.

Въпросният парцел, върху който сега има обект на "Мартинели".

Фотограф: Google Maps

Главният архитект Здравко Здравков обясни пред общинските съветници, че са представени графични доказателства от "Софпроект-ОГП" (общинското дружество, което изготви общия устройствен план на София), че въпросният имот попада в зоната на комплексен център. Той заяви също, че разширен състав на Общинския експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ) е разгледал проекта и само един от близо 30 архитекта е изразил особено мнение (арх. Тончева). Местата за паркиране и гариране били напълно достатъчно, а софиянци нямало да платят нито лев за отчуждаване на част от имота, свързано с изграждането на локално платно. Здравков поясни, че инвеститорът/проектантът е представил допълнителни материали, свързани с трафик анализа, както и че има положително становище от КАТ и "Пътна полиция".

Иво Божков от Реформаторския блок и Войслав Тодоров от коалиция "Сердика" отново изразиха съмнения, че имотът попада в комплексен обслужващ център. За втори пореден път на заседанието се яви като гост д-р Костадин Георгиев, по-известен с музикалния си псевдоним Коцето-Калки, чийто родители живеят в съседен блок. "Задръстванията по бул. "България" са факт, предупреждавам ви, че една нова сграда ще направи невъзможно преминаването дори на линейки в малките улички в района. Преди време пожарна кола не можа да мине там и пожарникарите трябваше да носят вода с кофи. Ако се случи трагедия, ще стане по-лошо от Лондон", обяви Коцето-Калки.

"Доказахме, че парцелът попада в комплексен обслужващ център. Наличието на новата сграда не би компрометирало обитаването на квартала - след довършването на бул. "Тодор Каблешков" трафикът в района ще се облекчи. Намалихме разгънатата застроена площ на сградата на 27 000 кв. м (спрямо първоначалните 45 000 кв. м) и на практика няма да се възползваме от чл. 27, ал. 3 от ЗУТ (бел. ред. - че при ъгловите парцели няма ограничение в плътността и интензивността на застрояване)", отговори проектантът на обекта Иван Бобев.

"Разбирам, че част от терена попада в зоната на комплексен обслужващ център, а друга част - не. Във футбола и тениса има правило, че топката трябва да е с целия си обем извън линията, за да се свири аут. Разчитам на мнението на експерти като арх. Здравков. Той застава зад анализа, че парцелът попада в тази зона. Нека да чуем доказателство за противното", заяви Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката, кандидат-президент, а сега общински съветник от Реформаторския блок. След като други членове на двете комисии не представиха доказателства, се пристъпи към гласуване.

Архитектурната комисия подкрепи доклада с 6 гласа "за", 2 против и 1 въздържал се. А гласуването в икономическа комисия беше следното: 11 "за", трима въздържали се и нито един против.

По предложение на Силвия Христова в проекторешението бяха добавени максимално допустими показатели на застрояване на терена, въпреки че там ограничение за плътност и кинт не би следвало да има. Плътността на застрояване ще бъде до 64,7%, а кинт - до 5,6.

Очаква се утре, 6 юли, Столичният общински съвет да разгледа промяната в подробния устройствен план на терена.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg