Facebook YouTube
Регистрация

От "Капитал": "Идеал стандарт - Видима" ще увеличи производството си в България с 30%

Първата фаза от тригодишната инвестиционна програма ще приключи през есента

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 05.07.2017, Автор: Капитал
[706 прочитания]

Фотограф: "Идеал Стандарт – Видима"

Производителят на санитарна керамика и арматура "Идеал стандарт – Видима" планира да увеличи производството си в България с близо 30% през следващите три години, пише "Капитал". Разширяването е част от новата стратегия на собственика Ideal Standard International (ISI), която включва най-мащабната инвестиция за последните десет години. През този период базираната в Белгия компания ще вложи общо над 100 млн. евро, като значителна част от сумата ще бъде насочена към предприятието в Севлиево. Очакванията са от следващата година компанията да увеличи производството, което ще доведе до ръст на продажбите и печалбата.

Основен акцент в стратегията на ISI е да се фокусира върху области, в които е силна, и да ги доразвие. "Предизвикателството в България е, че имаме много структури, които са се доказали като най-добрите в рамките на компанията", каза изпълнителният директор на "Идеал стандарт – Видима" Ярослав Дончев на пресконференция по повод 25 години от създаването на първото смесено дружество в България между "Видима" АД и "Американ Стандарт". Затова по думите му целта е да се развият всички тези области.

Инвестиции ще бъдат направени в двата завода – за керамика и арматура, като първият етап ще приключи през ноември. От компанията не уточниха какъв ще е размерът на инвестицията в Севлиево. Разширява се дейността и на търговската организация, която управлява дейността за Източна Европа на ISI, както и на дистрибуционния център, който обслужва цялата корпорация.

"Една от насоките, в които ще инвестираме, ще бъде в автоматизация на процесите и закупуване на роботи", каза Емил Гатев, директор на завода за производство на санитарна арматура. По думите му компанията планира да внедри иновативни технологии с програмиране, които позволяват бързо преминаване от един продукт към друг, което повишава производителността. "Целта е заводите да се развиват, да се облекчава работата и в същото време продуктите ни да имат конкурентно предимство", посочи Валентин Ганев, директор на завода за производство на санитарна керамика, и добави: "Капацитет ще бъде добавен в продукти, които в момента са особено на фокус."

От ляво надясно - Ярослав Дончев, председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на "Идеал стандарт - Видима" АД, Димитър Бранков, зам.-председател на Българска стопанска камара, Пепа Сомлева, секретар Стопанска камара - Габрово. Официални гости на събитието бяха още Ивайло Иванов, зам.-министър на труда и социалната политика, както и Невена Петкова, областен управител на Габрово.
Фотограф: "Идеал Стандарт – Видима"

През миналата година основен акцент в завода за керамика беше въвеждането на производството на новата технология Aquablade, като в началото на тази година заводът в Севлиево вече произвежда 75% от тези продукти за компанията.

На глобално ниво ISI се фокусира върху разработването на цели решения, а не на отделни продукти. "Като компания сме силни в производството на смесители и керамични продукти. Новото е, че ги обединяваме и ги предлагаме като решения", каза Лазар Лазаров, който отговаря за проектите и ключовите клиенти в цялата корпорация. По думите му компанията работи в посока управление на водата и в близките години ще представи конкретни решения. В началото на следващата година пък ще бъдат пуснати изцяло нови смесители, които спестяват много вода и енергия. Пак през 2018 г. на пазара ще излезе и Intellimix – иновативен смесител на вода и сапун, който беше представен на изложението във Франкфурт през март.

През миналата година приходите на "Идеал стандарт - Видима" намаляха с 2% до 376 млн. лв. заради нестабилното развитие на някои основни пазари. Компанията обаче излезе на печалба след години на загуба, която беше резултат от обслужването на дълга на групата.

Прогнозата за продажби и печалба е тясно свързана с инвестициите, които се очакват в производството в България, както и в развитието на търговската дейност в регион Източна Европа, казаха от компанията. След приключване на първия етап от инвестиционната програма в края на тази година дружеството очаква ръст на производството и съответно на продажбите и печалбата. "Относно търговската дейност и продажбите ни в Източна Европа през последните години бележим двуцифрени ръстове", посочи Дончев. Той уточни още, че тъй като българското предприятие е основно производствен център на ISI, по-показателни са резултатите на групата. "За последните няколко години корпорацията расте. За 2016 г. стигнахме нива от 739 млн. евро продажби, а EBITDA се увеличи с 14% до 81 млн. евро", каза той и добави: "Това са нива отпреди кризата през 2007 г."

Фотограф: "Идеал Стандарт – Видима"


Факти:През 1992 г. в компанията са работили 900 човека, днес в "Идеал Стандарт – Видима" АД работещите са близо 3200 души в различни структури – завод за санитарна керамика, две производствени площадки на завода за санитарна арматура, дистрибуционен център, търговска организация "Клъстър България". С годините се създават и нови професии в Центъра за информационни технологии и център за финансово обслужване.
"Идеал Стандарт – Видима" АД произвежда изделия, които отговарят на световните изисквания за качество, дизайн и функционалност и присъстват в над 60 държави. Търговската организация, базирана в Севлиево, управлява продажбите в 16 държави от Източна Европа.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg