Facebook YouTube
Регистрация

Катерачи и туристи на Черни връх ще журират участията в конкурс за проектиране на алпийски заслон

Новият заслон с екологични материали ще бъде изграден през лятото на 2018 г. и ще бъде тестван по метода за оценка на устойчивостта на сградите BREEAM

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 05.07.2017, Автор: Градът.бг
[735 прочитания]
От стария алпийски заслон са останали само част от каменните основи.

От стария алпийски заслон са останали само част от каменните основи.
Фотограф: BRING

Една трета от гласовете в журирането на проектите за алпийски заслон ще бъдат от туристи и покорители на Черни връх, където ще бъдат изложени пет проекта от късата листа. Друга част от гласовете ще бъде на деца от пети клас в 38-мо училище, и третата част от избора ще бъде на петчленното жури в състав геологът и полярен изследовател проф. д-р Христо Пимпирев - СУ, инж. Снежана Петрова - директор на ДПП Витоша, арх. Борислав Игнатов - председател на КАБ, арх. Мартин Христов - зам.-председател на КАБ, Теренс Бекет - BREEAM експерт, Красимир Стоянов - преподавател по туризъм, НБУ. Това съобщи арх. Андрея Момерин от името на организаторите. Документи в конкурса за проектиране на алпийски заслон на бъдещето на Витоша се подаваха до 1 юли, възложители са Природен парк Витоша, дружеството "Момерин"(BREEAM лицензиран оценител) на арх. Андрея Момерин и BRING (организация, която насърчава иновациите в устойчивото строителство). Партньори са Камарата на архитектите в България (КАБ) и Български антарктически институт. По време на първото заседание на журито в четвъртък, 6 юли, от 16 участника ще бъдат излъчени 5 проекта в къса листа, които ще бъдат обсъждани през август.

Става дума за изработване на концепция и идеен проект за възстановяване на разрушен с годините алпийски заслон от камък в местността "Три кладенци" на Витоша, 3x4 метра и капацитет 10 души, в момента само на основи. Мястото е на 1940 м височина, на 30 м от пътеката между хижа Кумата и Черни връх.

Новият заслон с екологични материали ще бъде изграден през лятото на 2018 г. и ще бъде тестван по метода за оценка на устойчивостта на сградите BREEAM. Това ще бъде един от 5-те супер павилиона - демонстрационни и пълноразмерни сгради от различен тип, които BRING ще реализира, за да демонстрира архитектура, материали и технологии на бъдеще.

Конкурсните предложения трябва да представят обект, който се вписва в природната среда, а  конструкцията да позволява употребата му като модул за по-големи съоръжения, да може да се разглобява, да се употребява повторно и да се рециклира.

Сайт на BRING за повече информация
 
Етикети: BREEAM, Витоша, заслон

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg