Facebook YouTube
Регистрация

Атанас Гаров и Давид Давидов: До края на 2018 г. ще бъдат завършени 16 апартаментни блока и 40 редови къщи

Новият брой 3 на сп. ГРАДЪТ

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 04.07.2017, Автор: Градът.бг
[1038 прочитания]
Атанас Гаров и Давид Давидов, управляващи партньори, &quot;Гаритидж инвестмънт мениджмънт&quot;<br />

Атанас Гаров и Давид Давидов, управляващи партньори, "Гаритидж инвестмънт мениджмънт"

Фотограф: Мария Съботинова

Новият брой 3 на сп. ГРАДЪТ

На какъв етап е развитието на мащабния проект Garitage Park?

- Garitage Park е наистина мащабен проект, който ще бъде реализиран на няколко етапа в зависимост от условията на пазара. По наши последни изчисления инвестициите в комплекса в напълно завършен вид ще достигнат между 180 и 220 млн. евро. В момента тече строителството на първа фаза, която планираме да бъде завършена в края на 2018 г. Тогава за нашите клиенти ще бъдат завършени първите две офис сгради, всяка от които по 15 000 кв.м отдаваема площ, както и ниското жилищно застрояване (16 апартаментни блока и 40 редови къщи).
За комфорта на клиентите на комплекса и съгласно изискванията на международният стандарт за устойчиво строителство BREEAM Communities още на първия етап ще бъдат осигурени и редица удобства: супермаркет, ресторанти и кафенета, автомивка и аптека, над 1000 паркоместа за ползвателите и гостите на комплекса, парк с детски и спортни площадки, пешеходни алеи и зони за почивка, над 3000 кв.м спортен център - с фитнес, множество спортни зали за групови занимания и 25-метров плувен басейн.
Нагласата на инвеститорите относно възвращаемостта от проекта е за по-дълъг хоризонт.  Проектът се разглежда в цялост, т.е. до пълно завършване. При такъв хоризонт очакванията за възвращаемост са около 20%.
Garitage Park е мащабен жилищен и бизнес комплекс, разположен на 165 000 кв. м. Проектът ще се реализира поетапно и в напълно завършен вид ще включва:
– 95 000 кв. м офиси
– 60 000 кв. м жилища
– 90 000 кв. м паркова среда с езеро, детски и спортни площадки
– основно училище за 500 деца
– 4500 паркоместа
– Спортен център с басейн
– Супермаркет, ресторанти, кафенета и други


Автор: SGI

Какви са предвидените в проекта различни типове жилищен продукт като характеристики, като етапи на реализация?
- При проектирането на Garitage Park сме се съобразили с тенденциите при търсенето на жилища от по-висок клас, с характеристиките на зоната, в която се намираме, както и близостта ни до други подобни комплекси като Residential Park Sofia и Sofia Park Villas.
На първия етап планираме да бъдат реализирани 134 жилищни единици, разпределени между 40 редови къщи и 94 апартамента. В зависимост от броя на спалните редовите къщи са два типа – с 3 и 4 спални и съответно с квадратура между 180 и 210 кв.м.
Апартаментните блокове са основно 3- и 4-етажни, като на всеки етаж (без последния) са разположени по 2 апартамента. Те са с 2 или 3 спални, а квадратурата им варира от 94 до 200 кв.м. На последния етаж на всяко блокче има по едно по-голямо жилище с площ от 220-240 кв.м.
Акцент в жилищата са дневната, кухнята и трапезарията – местата, в които семействата са най-често заедно, като тези помещения заемат около 50% от обитаемата площ. Спалните са просторни и с около 50% по-големи от стандартните помещения за страната (родителските спални са около 20 кв.м и към всяка има баня).
В повечето жилища е предвиден дрешник, а към всеки имот има складово помещение (15-20 кв.м) и по 2 подземни паркоместа.
Непосредствено след като бъде въведен в експлоатация, за комплекса ще бъде осигурено професионално управление и поддръжка от висококвалифицирани специалисти - 24-часова охрана и видеонаблюдение, почистване, сметоизвозване, поддръжка на общи части и зелени площи, както и гаранционна поддръжка.
Топлата вода за битови нужди също е основно от термопомпите, като има газови котли за "доподгряване" в най-студените дни на зимата, ако се налага. Тези газови котли служат и за допълнително преосигуряване на системата на отопление при необходимост. Слънчевите колектори са
също част от нашата инвестиция, т.е. още един източник за подгряване на вода за битови нужди.
В следващите фази на комплекса са предвидени 38 000 кв.м, разположени в две или три високи жилищни сгради (от по 20 етажа), но тези сгради се намират в идейна фаза и предстои да бъдат разработени в детайли на по-късен етап в зависимост от темповете, с които пазарът абсорбира готовите жилища.

В резултат на вашето предварително проучване какво е клиентското търсене и очакванията за предлагания жилищен продукт?
- Наблюдаваме сериозен интерес към продукта, който предлагаме на пазара, като очакваме търсенето да се запази в краткосрочен и средносрочен план. Преди да започнем развитието на Garitage Park, ние направихме детайлно проучване на пазара и установихме, че има ниша за висококачествени жилища в сегментите от високия и средния клас. Проектът, който е почти завършен - Sofia Park Villas, който се намира в същата зона, показва, че сме били прави, тъй като всички имоти в него бяха продадени още преди да бъде приключено строителството. Доволни сме и от реализацията на имотите в Garitage Park – към настоящия момент над 60% от жилищата вече са намерили своите собственици и ползватели.

С вашия професионален опит вече сте участвали в няколко цикъла на пазара. Можете ли да коментирате увеличаващия се брой стартове на нови жилищни проекти в София - каква е вашата прогноза за тяхното развитие и реализация и за поведението на пазара в близка и средна перспектива?
- Смятаме, че в краткосрочен и средносрочен план пазарното търсене ще се запази. Смислените проекти, които носят добавена стойност за клиентите, ще могат да намерят реализация.

Как оценявате изменението на търсения жилищен продукт като основни характеристики - какво все повече ще се търси в бъдеще?
- Това, което ние вярваме, че носи добавена стойност на клиентите от този сегмент, и което смятаме, че ще се търси съзнателно от тях е средата. Инвеститорите в подобни комплекси вече установяват, че качеството на сградите, които реализират, е от голямо значение, но не е достатъчно. В Garitage Park сме се постарали да съчетаем няколко функции на едно място по начин, по който те да се допълват, а клиентите да разполагат с всичко, което им е необходимо, на пешеходно разстояние (и работа, и дом, и училище, и супермаркет, и спорт, и забавление). И всичко това в една приятна, зелена, спокойна атмосфера в полите на Витоша.

Как ще се развие районът на проекта "Гаритидж парк" в резултат на подобренията на достъпността и средата, които се очаква да бъдат реализирани?
- Локацията е много добре обслужвана с пътна инфраструктура. В близост има и метростанция, като се надяваме скоро метродиаметърът да се разшири с още 2 станции, едната от които в непосредствена близост до нашия проект. Също така през годините собствениците на проекти в тази зона са направили инвестиции и в другата поддържаща инфраструктура (това е едно от малкото места в София, в които има две отделни канализационни системи - за мръсна и за дъждовна вода, има и газова инфраструктура). Т.е. инфраструктурно цялата среда е доста добре обезпечена.
Като отговорен инвеститор ние работим в посока допълнително подобряване на тази зона. Въпреки че не беше задължително, ние извършихме транспортно проучване, което да оцени ефекта от застрояването на тази зона и натоварването на пътната инфраструктура при напълно завършен проект. На база на него ние с одобрението и подкрепата на Столичната община ще направим редица подобрения като разширяване на пътните платна, изграждане на кръгови движения и т.н. за сметка на наш терен.

ЗА ПРОЕКТА
ИНВЕСТИТОР: Garitage Investment Management
ПРОЕКТАНТ: Stephen George International

ИЗПЪЛНИТЕЛ: GP Group

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg