Facebook YouTube
Регистрация

Фирма на Васил Божков купи Телефонната палата, ще я прави музей

По неофициална информация сделката е за 17,3 млн. евро

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 19.05.2017, Автор: Градът.бг
[1684 прочитания]

Фотограф: Георги Кожухаров

"Българска телекомуникационна компания" избра "НГ Пропърти" за купувач на Телефонната палата в София.

Имотът бе продаден чрез анонимна, двустепенна тръжна процедура, организирана по задание на БТК от консултантската компания за бизнес имоти Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония. Договорът за продажба бе подписан с участника, предложил най-висока цена, се казва в официално съобщение на Forton.

"НГ Пропърти" е 100% собственост на "Ню Геймс" АД, оператор на хазартната игра "Национална лотария". В Съвета на директорите на дружеството-купувач са бизнесменът Васил Божков, Димитър Ганев и Татяна Димитрова. Седалището и адресът на управление на "НГ Пропърти" е на ул. "Московска" 43 в столицата, където са повечето фирми на Васил Божков.

Цена на сделката не се съобщава официално, но няколко източници потвърдиха, че БТК ще вземе 17,3 млн. евро за ценния имот.

Процедурата за продажба на Телефонната палата започна в началото на март и премина при засилен интерес с преобладаващо българско участие, казват от Forton. Кандидатите заявяваха интерес до средата на март, а оферти за предварителен подбор се подаваха до 12 април. Вторият етап на търга с анонимно наддаване се проведе на 19 април.

Продажбата на Телефонната палата е следствие от политиката на БТК за освобождаване от активи, които не са ключови за дейността на компанията.

"БТК избра най-подходящия момент да излезе на пазара с продажбата на Телефонната палата и високият интерес към сделката потвърждава това. В момента пазарът на бизнес имоти е във възходящ цикъл и вярвам, че успяхме да постигнем максимално конкурентна цена за актива", коментира Явор Костов, мениджър "Капиталови пазари" в Cushman & Wakefield/Forton.

[ГРАДЪТ]

"Придобиването на сградата, която е неделима част от културното наследство на столицата, е началото на инвестиционните ни намерения за развитие в тази посока. Телефонната палата ще бъде дом на уникални експонати и колекции в областта на изкуството и световното културно-историческо наследство. Плановете ще бъдат представени на широката общественост в рамките на 2017 година", заявиха от купувача.

"В момента екип от експерти от знакови световни музеи и архитектурни студиа подготвят проекти за интериорното оформяне на сградата. Вярваме, че жителите и гостите на София ще бъдат обогатени от създаването на музей, отговарящ на световните стандарти и следващ най-добрите практики в сферата", съобщиха от "НОВЕ АД Холдинг" на Васил Божков.

Телефонната палата е сред знаковите сгради в центъра на София. Завършена е през 1949 г. по проект на арх. Станчо Белковски и арх. Борис Йолов и към момента е със статут на паметник на архитектурата.

Сградата е разположена на ключово място на ул. "Гурко" 2-4 с пешеходен достъп до редица държавни и общински институции, банки, хотели, културно-исторически обекти и др. Включва 6 етажа с обща разгъната застроена площ (надземна и подземна) 17 401 кв. м. Надземната РЗП е 13 500 кв. м.

През 2010 г. компанията "Уест Инкорпорейтид" с ирландски собственици сключи предварителен договор за покупка на Телефонната палата за 22,5 млн. евро, но до окончателна сделка не се стигна.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg