Facebook YouTube
Регистрация

През лятото ще започне реконструкцията на Жълтото училище в Старинен Пловдив

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 19.05.2017, Автор: Светла Добрева
[823 прочитания]
Жълтото училище е паметник на културата в територията на Архитектурно-исторически резерват &bdquo;Старинен Пловдив&rdquo;, зона А. Построено е от известния брациговски майстор Тодор Дамов през 1868 г.<br />
<br />

Жълтото училище е паметник на културата в територията на Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив”, зона А. Построено е от известния брациговски майстор Тодор Дамов през 1868 г.


Фотограф: Градът.бг

Рушащата се от години емблематична сграда в Старинен Пловдив, по-известна като Жълтото училище, предстои да бъде основно реконструирана и укрепена. В края на миналата година с решение на Министерски съвет бяха отпуснати 1,1 млн. лв. Община Пловдив също осигури от бюджета си още 100 000 лв. На базата на одобрен и съгласуван с Министерство на културата инвестиционен проект, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) стартира обществена поръчка за изпълнител на строително-възстановителните дейности. Срокът за подаване на оферти за участие е 16 юни.

Жълтото училище е първата българска гимназия, построена в Пловдив през 1868 г., и единствената стара обществена постройка, която и до днес се използва по предназначение. Сградата – паметник на културата е разположена в непосредствена близост с Античния театър.

Поради дългия период на експлоатация дървените подови конструкции са компрометирани, в част от помещенията таваните са провиснали, с напукана и опадала мазилка, наблюдават се множество пукнатини по външните и вътрешните стени. Голяма част от фасадната мазилка е подкожушена и съществува реална опасност от откъртване на големи парчета от нея.

Фотограф: Градът.бг

Целта на обявената обществена поръчка е изпълнение на строително-монтажни и строително-ремонтни дейности, необходими за подобряване на условията за осъществяване на учебния процес в сградата на Жълтото училище. Поради факта, че сградата е паметник на културата и съгласно изискванията на Възложителя, проектът на арх. Милка Стаматова и екип не засяга по никакъв начин предназначението и планировката на помещенията в сградата.

Ще се извърши укрепване на Жълтото училище посредством скелет от новоизградени стоманобетонни колони, греди, пояси и шайби. Ще бъдат подменени гредоредите на всички нива с нови греди, които ще лягат върху новоизградените стоманобетонни пояси и греди, както и върху метални греди, които ще разделят полетата над аудиториите. Ще се извършат реставрационни работи по фасадите, цветни пана по вътрешни стени и ограда с порта.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg