Facebook YouTube
Регистрация

Пет тенденции за офис средата през 2017 г.

Брой 2 на сп. ГРАДЪТ

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 19.05.2017, Автор: Райна Дормишкова
[1651 прочитания]

Фотограф: Градът.бг

Брой 2 на сп. ГРАДЪТ

Изминалата 2016 беше интересна година при проектиране на офис среда и работни места за бизнеса. Много от световните брандове като Google и Аpple променят изцяло дизайна на офисните си пространства, обърнати към технологиите на бъдещето, с ясното съзнание, че доброто работно място генерира лоялност на служителите и увеличава маржовете на печалбите. Специализирани изследвания открояват тенденциите при офис пространствата през 2017 г.

Служителите - клиент номер едно
През 2017 г. ще се засилва тенденцията все повече компании да инвестират в подобряване на цялостното преживяване на своите служители на работното място, като по този начин бъдат привличани най-талантливите. Служителите са ключови ползватели на работното пространство и най-ценен актив за всеки работодател, така че компаниите ще работят за създаване на ефективна среда като условие за задържане на най-добрите.
Изследване на Jones Lang LaSalle подчертава ролята на обособените пространства за сътрудничество и усамотяване, което насърчава колективната работа и срещите, като средната площ на служител всъщност намалява от 7 на 5.5 кв. метра. Добавени са екстри като портиерна служба в помощ на служители и посетители, като в крайна сметка очакванията са за ръст на приходите от 3 на 8%, увеличаване на продуктивността и подобрено самочувствие на служителите.
В IBM - една от най-големите компютърни хардуерни компании в света, са анализирали възможностите как да задържат най-добрите си служители благодарение на подобряване на работното пространство. Специална програма IBM Corporate Service Corps за професионално развитие и услуги улеснява работата в екипи дори когато служителите са в командировка в чужбина или са на срочен договор. Според осем от десет участници програмата значително увеличава шансовете за развитие в компанията.
Осигуряване на по-добро работно пространство за опитни професионалисти е водеща тенденция за големите компании през 2017 г. и брандове като IBM и JLL проправят пътя за задържане на най-талантливите.
Фотограф: Градът.бг

Мисли технологично
Това може да бъде топ трендът за 2017 г. Напредъкът на технологиите е решаващ за пазарните успехи. Компаниите въвеждат системи, задължително конфигурирани за мобилни устройства, с мисъл за работата на дигиталните екипи. Технологично съвместимите пространства и свързаност позволяват на служителите да работят лесно и да използват удобства като специфични приложения, безжично зареждане, смарт свързаност, облак базирани решения и модела Software as a Service (SAAS).
Компаниите констатират, че технологичните пространства и динамичните мебели създават стойност за служителите. С напредването на технологиите служителят ще бъде в състояние да включи фитнес и здравни елементи в работния си ден, а не само по време на почивките. Вече се вижда ръст при работните места с регулиране на височината, ергономични столове, офис зелени площи, "прави" планьорки, дни на "физическото самочувствие" с масажи и фитнес салони.
Проектирането на работните места отразява технологиите в настоящия момент. Преди десет години технологичните разходи са съставлявали само 7% от бюджета за вътрешно строителство в една средностатистическа компания, а сега може да надхвърлят 25% от общите разходи.
Фотограф: Градът.бг

Децата на хилядолетието
Децата на хилядолетието ще променят работната среда. Според Forbеs те са адаптивни индивиди - първото чисто технологично поколение, носят свежи идеи и нов начин на мислене. С нарастване на техния брой сред наетите все повече компании ще бъдат принудени да адаптират своята среда, за да ги запазят. В Америка например това поколение е най-многобройното и до 2015 г. вече е надвишило следвоенната генерация. Ключови думи са социално взаимодействие и сътрудничество - те живеят със смартфоните си, нуждаят се от гъвкавост и споделяне. Но най-важното - имат драстично различен поглед върху това какво се очаква от тях в работата. Те имат добри знания и умения в технологиите, имат висока самоувереност, могат да работят върху много задачи едновременно, енергични са и предпочитат работата в екип. Ето защо бизнесът създава пространства, предназначени да улеснят работата в екип.
Фотограф: Градът.бг

Не йерархия, а пространства за работа по задачи

Среда, която насърчава и улеснява работата в екип, може да помогне на компаниите да съхранят своите таланти и да наложи правилото, че всички в офиса могат да работят заедно без значение от ролята в структурата. Ако искате да наемете най-добрите и те да останат, трябва да ги спечелите с идеи, а не с йерархия, казва Стив Джобс. Важна промяна в света е новата бизнес организация. Преди 10 години един лидер управляваше една верига. Днес компаниите са сложни мрежи от екипи - хора с различен опит, умения и знания. Работата в мрежа може да увеличи креативността и да увеличи потенциала при решаване на проблеми, да даде по-широка перспектива при проектите. Ето защо кабинетът например трябва да бъде конфигуриран така, че да балансира възможностите за самостоятелна и екипна работа.
Фотограф: Градът.бг

Зеленото

Biophilic дизайн е термин, популяризиран от психолога Едуард Уилсън през 1980 г., след като той открива, че процентното увеличение на урбанизацията води до откъсване от природата. Понятието е свързано с подобряване на пространствата за работа и живот, които влияят върху здравето и благоприятното развитие на индивидите, креативността и производителността. Добър пример е сградата на Genzyme център в Масачузетс, собственост на биотехнологичната компания Sanofi Genzyme, проектирана от Behnisch Architekten. Откритите пространства са изпълнени със светлина и зеленина благодарение на стъклените фасади и естествени материали. Panton Colour Institute обяви, че цветът на 2017 г. е "свежо зелено". "Зелените залпове" удовлетворяват стремежа към подмладяване и създават усещане за по-голяма близост с природата. Големите креативни компании като Google и Genzyme вече активно използват тази концепция за своите работни места при подобряване на офис средата.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg