Facebook YouTube
Регистрация

Арх. Здравко Здравков ще се отчете за една година на поста главен архитект на Столична община

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 18.05.2017, Автор: Градът.бг
[972 прочитания]

Фотограф: Мария Съботинова

На 22 май, понеделник, главният архитект на Столична община Здравко Здравков ще представи пред медиите отчет за дейността за едногодишния период от встъпването си в длъжност.

През април 2016 г. арх. Здравков спечели конкурса за главен архитект на София, след като постът бе овакантен от арх. Петър Диков. Общо 15 кандидати участваха в надпреварата, като до представяне на концепции достигнаха 13. Здравков бе официално назначен на поста на 16 май 2016 г.

Здравко Здравков е роден през 1972 г. Бил е главен архитект на Червен бряг. До май 2016 г. беше собственик на архитектурно бюро "Квадра - 04".

При встъпването си в длъжност арх. Здравков обяви, че ще работи за повече електронни услуги за улеснение на потребителите, създаване на Звено за градско и пространствено планиране, внедряване на дигитален архив и база данни, подобряване на работата и комуникацията в НАГ (Направление "Архитектура и градоустройство"), осигуряване на пълна прозрачност на дейността на НАГ, въвеждане на механизми за устойчива комуникация с браншовите организации, НПО и гражданите, създаване на единна система за обслужване на гражданите чрез единен информационен портал.

Акцент в програмата му бяха и по-широките обществени обсъждания за новите проекти, изработването на планове за големи инфраструктурни проекти, съвместно с планове за регулация и застрояване на прилежащите им територии, развитие на удобен и бърз обществен транспорт и система от велоалеи, цялостна система за изграждане на етажни и подземни паркинги и гаражи.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви преди година, че ще изисква от новия главен архитект внимателен подход при издаване на разрешителни за строеж и изграждане на високи сгради, както и запазване на ценните стари постройки в столицата. Тогава думите й бяха, че от НАГ се очаква организирането на качествено и бързо обслужване на гражданите и бизнеса, повече прозрачност и ефективен диалог с гражданските и професионалните организации.

Какви идеи за развитие на София представи арх. Здравко Здравков на Годишната конференция "Инвестиции и строителство на жилищни сгради"- виж тук.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg