Facebook YouTube
Регистрация

Урбанистът Нурхан Реджеб: Как големите проекти по света се случват в условията на диалог

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 17.05.2017, Автор: Градът.бг
[2241 прочитания]
Нурхан Реджеб на жилищната конференция, организирана от &quot;ГРАДЪТ Медиа Груп&quot;.<br />

Нурхан Реджеб на жилищната конференция, организирана от "ГРАДЪТ Медиа Груп".

Фотограф: Мария Съботинова

Световният опит при планиране и създаване на компактна жилищна градска среда  - това представи урбанистът арх. Нурхан Реджеб в специална презентация на Годишната конференция "Инвестиции и строителство на жилищни сгради", част от Building Innovation Forum Series 2017.

Беше даден пример с трансформирането на индустриална зона в Северен Лондон в комплекс с 5000 жилищни единици. Процесът започва с генерално планиране (мастър планинг), в който участват граждани и представители на частния сектор. Следват обществени обсъждания, правят се макети и 3D визуализации, спазват се наръчници за градския дизайн, за материалите, които ще се използват в сградата и в публичните пространства, има изисквания за архитектурата на съответните сгради. Едва тогава се стига до одобрение и реализация.

"В Лондон няма Закон за устройство на територията, а всеки проект се разглежда спрямо съответната политика на местната община. Ползването на терените в английската столица е обвързано с транспортната обезпеченост - колкото по-голяма е тя, толкова по-голям обем застрояване се позволява", обясни Реджеб.

В Малмьо, Швеция, има специални указания за проектиране. Там подробно са описани стъпките, които трябва да се извървят за проекта - има изисквания за публичните пространства, с детайлни описания на настилките, за да се оформи единен характер на средата. Има изисквания към зелените площи и към използваните материали.

В Сейнт Луис, САЩ, има изискване за икономическа обосновка при планиране - колко ще са частните инвестиции и колко ще са публичните средства, които трябва да бъдат инвестирани за проекта. В нашата устройствена практика, за съжаление, почти липсва икономическа обосновка на ниво планиране, каза урбанистът.

Като пилотен модел за общностно развитие у нас Нурхан Реджеб посочи жк "Яворов" в София.

"Организирахме различни видове събития, за да може след време - когато метрото бъде построено и има сериозен инвестиционен натиск върху територията - хората да са разбрали, че ще настъпят промени и да са ги асимилирали предварително. А не при всеки инвестиционен проект да настъпи Doomsday (Денят на страшния съд) и да последват граждански протести, които се опитват да спрат по всякакъв начин бизнес намеренията"
, обясни той.

Още за конференцията:
Арх. Здравко Здравков: Как да се развива София - като компактен или дисперсен град

Строителните предприемачи и община София готови да работят заедно

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg