Facebook YouTube
Регистрация

Строителните предприемачи и община София готови да работят заедно

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 17.05.2017, Автор: Градът.бг
[1195 прочитания]
От дясно наляво - арх. Пламен Мирянов, управител на "Артекс Инженеринг", Николай Пехливанов и Николай Стойнев, зам.-председатели на Столичен общински съвет, Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи.

От дясно наляво - арх. Пламен Мирянов, управител на "Артекс Инженеринг", Николай Пехливанов и Николай Стойнев, зам.-председатели на Столичен общински съвет, Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи.
Фотограф: Мария Съботинова

"Помагайте ни, ние сме партньори в създаването на модерна и елитна София, а не противници. Всички големи инвеститори са готови на партньорство със Столична община. Нека общината ни подаде ръка и ние ще подпомогнем социалната политика, изграждането на детски градини и инфраструктурата."
Това призова арх. Пламен Мирянов, управител на "Артекс Инженеринг", по време на Годишната конференция "Инвестиции и строителство на жилищни сгради", част от Building Innovation Forum Series 2017.

Предприемачът участва в панел 1 "Инвестиционна среда" на форума заедно с главния архитект на София Здравко Здравков, заместник-председателите на Столичен общински съвет Николай Стойнев и Николай Пехливанов, Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи, урбаниста Нурхан Реджеб и пътния експерт Тодор Тодоров от "Мотт Макдоналд България". Модератор беше Елица Панайотова, координатор на проект "Зелена София" към Асоциация за развитие на София.

Пламен Мирянов призова към партньорство с общинската администрация: "да работим не в конфронтация, а с координация на действията" и сподели колко важна е ролята на инвеститорите за формиране на градската среда.
"Проектите трябва да бъдат колкото се може по-мащабни, а парцелите да се окрупняват. Трябва да работим в посока намаляване плътността на застрояване и увеличаване височината на сградите. За мен плътност от 20-25% е абсолютно достатъчна, за да се получи зелена среда, да се реши проблема с паркирането и да се създаде пространство между сградите. Застрояването не трябва да бъдe с плътност 50-60%. Някой път виждаме парцели с 80-100% застрояване - това убива градската среда. Сега имаме възможност да създаваме устойчиви сгради и архитектура, нека го направим", апелира Мирянов.

"Няма как общината да не работи заедно с инвеститорите. Апелът ни към всички тях е да си партнираме, защото градската среда не свършва само до нашия дом", отвърна Николай Стойнев, заместник-председател на Столичния общински съвет и председател на Постоянната комисия по икономика и собственост. Той също се обяви за създаване на по-добра градска среда.

"Инфраструктурата на нашия град е много важна. Трябва да направим така, че когато се развива един район, да има комплексно решение. Аз съм съвносител на доклада за създаването на обща, споделена визия за развитието на София. Очевидно е, че трябва да зададем правила и регламент за едно добро качество на живот, с изградена инфраструктура, детски градини, зелени площи, развит градски транспорт", заяви Стойнев. И добави, че общината има ресурс, но той не е безкраен.
"В София имаме много добри примери и такива, с които не може да се гордеем. В годините след 1990 г. райони със земеделски земи като "Манастирски ливади" и "Витоша" бързо се превърнаха в големи строителни площадки, но инфраструктурата в тях не беше изградена", каза Николай Стойнев. И добави, че инвестицията в метро мрежата определя развитието на града за години напред.

Главният архитект на София Здравко Здравков съобщи, че се подготвят нови промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО), за които не стигна време да бъдат приети от предишния парламент. Те ще бъдат обсъдени първо с професионалните и браншови организации на архитектите, както и с работодателите, обеща той. По думите му трябва да се определи къде в София ще се намира бъдещото сити и да се въведе регламент за високите сгради. Подготвя се наредба за градската среда, която се очаква да бъде приета до края на годината.
Виж тук акцентите от презентацията на Здравко Здравков.

Георги Шопов заяви, че в асоциацията на предприемачите са учудени, че с подготвените промени в ЗУЗСО Столична община отново не поема ясни срокове и ангажименти по изграждане на инфраструктурата. Именно липсата на такава рамкова програма е основната причина за проблемите на София, за развитието й на парче, смята той.
В хода на дискусията Шопов даде пример с Кения, където общината тегли кредити за изграждане на инфраструктура, след което изплаща сумата с постъпленията от такси за строителни разрешения, от непреки данъци.

Николай Пехливанов, заместник-председател на Столичния общински съвет и новоизбран областен управител на София, предложи идеята Общинска банка да отпуска заеми на Столична община, с които да се изгражда инфраструктура в териториите с мащабно ново строителство.
"Трябва да има превенция - общинският бюджет да заделя средства за развитие на нови територии, за да не виждаме райони без инфраструктура като "Кръстова вада", "Манастирски ливади", "Витоша". Тези територии са с много добро местоположение, но липсва инициативата на общинската администрация като финансова политика за развитие на тези области. В СОС работим в посока пренасочване на част от средствата за изграждане на инфраструктура в новите, модерни квартали на София. Това е посоката, в която трябва да се действа", призова той.

На конференцията се разбра, че Националната асоциация на строителните предприемачите е подготвила официално предложение за облекчена методика за отчуждителни процедури, която ще "развърже възела" на проблема с инфраструктурата. Заместник-председателят на СОС Николай Стойнев се ангажира да внесе предложението за обсъждане в комисиите към общинския съвет.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg