Facebook YouTube
Регистрация

Иван Велков, председател на БГФМА: Умните градове се нуждаят от все по-умни сгради и интелигентни системи за управление

17 май е Световният ден на фасилити мениджмънта

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 17.05.2017, Автор: Градът.бг
[802 прочитания]
Иван Велков, председател на БГФМА, Горан Миланов, вице-президент на EuroFM (вляво), Никола Игнатов и

Иван Велков, председател на БГФМА, Горан Миланов, вице-президент на EuroFM (вляво), Никола Игнатов и
Фотограф: Градът.бг

На специално събитие на 17 май бе отбелязан Световният ФМ ден – денят на Фасилити мениджмънта, на който Българската фасилити мениджмънт асоциация (БГФМА) за първи път официално представи и новия Управителен съвет на Асоциацията.

Иван Велков, председател на УС на БГФМА, поздрави присъстващите с професионалния им празник и сподели увереността си от тенденциите и фактите, подчертаващи все по-значимата роля на фасилити мениджмънт специалистите във все повече сфери на тази динамично растяща индустрия. "Съвременните технологии и модели на управление, които вече прилагаме професионално в корпоративния сектор, стават все по-достъпни и оттам все по-възможни във всички процеси на подобряване на средата – в офиса, вкъщи, в обществените сгради, в цялата градска среда. Умните градове имат нужда от все по-умни сгради и все по-интелигентни системи за управление на всички нива", каза още г-н Велков.

Събитието бе повод да се обсъдят важни теми като новата глобална концепция за ФМ, залегнала в дългоочакваните и издадени през април ISO стандарти за ФМ – ISO FDIS 41011 и 41012. Подробности около ISO стандартите за ФМ даде в презентацията си Деян Кавръков, заместник-председател на УС на БГФМА. Той представи и новото определение за ФМ, залегнало в стандартите, а именно: организационна функция, която интегрира хора, място и процес в рамките на изградената среда, с цел подобряване на качеството на живот на хората и производителността на основния бизнес.

Тенденциите във фасилити мениджмънта бяха в основата на изказването на Горан Миланов, вице-президент на EuroFM. Той разказа за провелата се в края на април 25-та европейска ФМ конференция в Мадрид, за наградите EuroFM, които се връчват по време на събитието, както и за предстоящата конференция, чийто домакин ще е София през 2018 г.

Дискутирана бе и темата за съвременния корпоративен ФМ, която бе презентирана от Никола Игнатов, заместник-председател на УС на БГФМА.

На събитието присъстваха и партньорите на БГФМА по проекта "Дигитални умения, свързани с околната среда и приложими във фасилити мениджмънта" (ДЕФМА), финансиран по програма Еразъм +. Представителите на SWC – Югозападен Колеж, Великобритания, които са водещ партньор в консорциума от 5 държави (Великобритания, Гърция, Италия, България и Литва), разказаха за напредъка на проекта, който има за цел да модернизира и обогати съвременното професионално образование и обучение на фасилити мениджърите в Европа. Допълнителна информация за проекта ДЕФМА може да намерите тук: http://defma-project.eu/ ;

БГФМА е професионалната организация на фасилити мениджмънт специалистите в България. През последните осем години ние се стремим да бъдем организация, която популяризира и утвърждава концепцията за фасилити мениджмънт в България. За този период се превърнахме в проводник и носител на световни практики в професионалната ни сфера. Постиженията на национално и международно ниво, които БГФМА отбелязва, са значителни. Световни академични и професионални организации, RICS, IFMA and EuroFM, търсят нашето сътрудничество в редица международни и местни инициативи. Представители на БГФМА са на висши ръководни позиции в пан-европейски Фасилити Мениджмънт Асоциации.
 

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg