Facebook YouTube
Регистрация

Жилищна архитектура 2017: за по-висок комфорт на обитаване - среда, проекти и продукти

Архитекти и представители на бизнеса представиха тенденции, проекти и материали по време на Трета годишна конференция "Инвестиции и строителство на жилищни сгради"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 17.05.2017, Автор: Николай Тодоров
[1663 прочитания]

Фотограф: Градът.бг

Фотограф: Мария Съботинова

С "Изкуството в жилищната архитектура" започна третият панел на годишната конференция "Инвестиции и строителство на жилищни сгради" на 16 май в "София Ивент Център".
Фотограф: Мария Съботинова

Италианската TREND GROUP има сериозна експертиза и дълга история в производството на стъклени мозайкови елементи. Фокусът на презентацията на Патриция Рокабианка, мениджър продажби, беше върху продукти за премиум жилищни проекти, басейни и ръчно изрязани елементи със златен лист Aureo.
Фотограф: Trend Group

Компанията е известна със своите нишови и бутикови продукти, изследвания, иновации и развиване на нови продукти при оцветените стъклени мозайки, венециански мозайки, облицовъчни елементи с позлатен лист и специално създадени каменни повърхности, които демонстрират уникална възможност за синтезиране на основните принципи на италианската традиция с динамичната креативност на най-известните съвременни дизайнери, архитекти и художници. Компанията оперира в повече от 50 държави и в момента осигурява над 1.5 млн. кв. м стъклени мозаични елементи  и 800 хил. кв. м специални агрегирани повърхности всяка година.

През последната година наблюдавам желание в инвеститорите "да дават повече" на сградите - под формата на иновативни идеи, технологии или качествен дизайн и материали.
Фотограф: Мария Съботинова

Арх. Светослав Станиславов, управител на архитектурно студио STARH, илюстрира основните принципи на създаване на жилищни проекти с два проекта.
Фотограф: STARH

"Варна Сити Парк Юг" е затворен жилищен комплекс с максимално пространство между жилищните блокове и разстояния - от 55 до 70 м, организирани около зеленина, паркова среда и вода. Гръбнакът на композицията е елипсовидната форма на парка, което създава усещане за уютно гнездо като метафора за дом и семейство. Сградите са в меки органични форми, липсата на остри и агресивни линии подсилва усещането за хармония, а белите хоризонтали от видим бетон са алюзия на клонки от гнездото. На площ от 26 декара ще бъдат разположени четири блока всеки по 12 етажа с общо 456 апартамента. За първи път за отопление и охлаждане на жилищен комплекс в България се използва геотермална инсталация.
Другият жилищен комплекс с името B73 е най-новата луксозна жилищна сграда на строително-инвестиционна компания "Бигла III" на бул. "Джеймс Баучер" 73. Амбициите са за проект без компромис в качеството на вложените материали и технологии, която се доближава до автомобил по отношение на дизайна и прецизността на изпълнението. В сградата са проектирани само пет апартамента, четири от които с площ 282 кв. м и един с площ 383 кв. м. Визията е с подчертана елегантна хоризонтална линия, която се нарушава в момента на контакт между основната плоча на етажа и междинната площадка на стълбищната клетка.

След като демонстрира накратко вече изградени жилищни сгради по негов проект арх. Георги Кътов от "I/O Архитекти" представи работата си по концепцията и проектирането на новата многофамилна жилищна сграда в квартал "Бояна" в подножието на Витоша в близост до правителствени резиденции и паметници на световното културно наследство.
Фотограф: Мария Съботинова

Фотограф: I/0

Вътрешните пространства са максимално отворени към околната гора, която се превръща в част от интериора на жилищата. Основа на проекта е специалното отношение на сградата към пространството на гората, което осигурява едновременно максимална отвореност и уединение на отделните единици. Апартаментите са разположени в един блок с издължена терасовидна структура на три етажа, която следва наклона на терена. Отвън сградата е скрита в гората, разкрива се само над входната рампа, а останалата част се забелязва единствено като абстрактни хоризонтали, отблясъци и светлина между стволовете и листата на гората, като арх. Кътов разгледа особеностите на концепцията, отделните елементи и части на проекта. Сградата е в строеж от септември 2016 г. и е планирана за завършване до края на годината.

Особеностите на технологизацията на жилищните сгради представи Петър Полилеев, председател на Съвета на директорите на "Телетек Груп".
Фотограф: Мария Съботинова

Компанията има 25 години професионален опит в продажбите на вътрешни сградни инсталации, включващи информационни, алармени и електро системи. "Телетек" е най-големият производител на продукти за сигналноохранителна и пожароизвестителна техника в Източна Европа. Част от холдинга са търговска компания и компании системни интегратори. Основните фактори, които променят жилищните сградни системи, са електронизация на общите части и автоматизация на жилищата, въвеждането на професионален домоуправител, нарастващи изисквания за електронна охрана и пожарообезопасяване в жилищните сгради, все по-голяма интернет свързаност, критично изоставане на довеждащата инфраструктура за електронни услуги – "последна миля" до всяко жилище, устойчиви и надеждни решения за съжителство в хибридни сгради, които съчетават жилища и офиси, и др.
Фотограф: Teletek

Бяха представени две конкретни системи - "Козарев" - за довеждаща комуникационна инфраструктура, и "Веселина" - система, осигуряваща удобното ползване, управение и контрол на общи части.

Основните принципи на създаването на комфортна градска среда за обитаване в комплекси от многофамилни жилищни сгради разгледа арх. Ани Маркова, криейтив мениджър на "Иво Петров Архитекти" - от съществуващото положение в България преди години през състоянието в момента у нас и по света с поглед към бъдещето.
Фотограф: Мария Съботинова

Затворените комплекси - оградени с контролиран достъп, са физически прегради, ограничаващи свободния достъп на граждани. Те изграждат "частни" публични пространства, иначе принадлежащи на всички граждани, и създават усещането за "различен свят". Разпространението на модела води до намаляване на контактите между хора от различни социално-икономически групи и допринася за задълбочаване на социалните неравенства. Сегрегираното живеене по икономически признак може да доведе до упадъка на определени градски територии и съответно повишаване на разходите за градското управление, изтъкна арх. Маркова.
Фотограф: IPA

Своята теза и оптималния подход към проблема тя илюстрира с концептуалния подход на проектантското студио към нов проект в столичния кв. "Витоша" с фокус върху въпросите: какво е ценно в тази територия, какво не ни харесва, как ни кара да се чувстваме това, което не ни харесва, как се стига до тази територия, защо бих избрал да живея тук, как си я представяме тази територия след 20 години…

Жилищата в миналото и сега - история на основните принципи, разгледа арх. Петър Торньов от Bureau XII. Една от илюстрациите на неговото изказване беше резиденция "Черешова градина", изградена в Панчарево по проект на арх. Петър Торньов и арх. Милена Филчева - една от трите български номинации за престижната европейска награда за архитектура Mies van der Rohe 2017.
Фотограф: Мария Съботинова

Фотограф: Bureau XII

Проектът включва реконструкция на съществуваща къща от 40-те години на ХХ век и превръщането й във ваканционен дом с ресторант и разнообразни зони за релакс и спорт, в непосредствена близост до обширна градина с черешови насаждения. Естествените дадености на средата и съществуваща постройка от 40-те години, ползвана от немски и руски военни по време на Втората световна война, са изходната точка за проекта, който има за цел в длгосрочен план да създаде място за спорт и отдих сред природата. Проектът включва реставрация на съществуваща къща и изграждане на нова сграда, в които са оформени стаи за гости, салон–ресторант, дневна, зона за рекреация с малък джим и СПА, както и покривна тераса с басейн. Съществуващата монолитна сграда с двускатен покрив в алпийски стил и семплото си присъствие напомня на планинска хижа. Новата сграда е съвременно продължение на старата, като двете са свързани помежду си и оформят едно цяло.

Как комфортът на обитаване в жилищните сгради може да бъде повишен с използване на продуктите за отопление и климатизация на компанията Hoval беше темата на Станимира Димитрова, проект мениджър.
Фотограф: Мария Съботинова

Те са подходящи както за еднофамилни къщи, така и за апартаментни сгради. Системните решения за отопление могат да бъдат базирани на използването на природен газ или слънчева енергия, да бъдат централизирани или децентрализирани при многофамилните жилищни сгради.
Фотограф: Hoval

Комфортната вентилация, осигурявана от "Ховал", осигурява свеж проветрен дом без усет за течение, прах, алергени и миризми, коята работи денонощно при консумация 60-100 W и осигурява до 20% икономии за отопление/климатизация благодарение на високоефективен ротационен топлообменник и осигурява оползотворяване на топлина, влага и студ. Системата осигурява следене за качеството на въздуха - въглероден двуокис, влажност, прах, VOC (летливи органични съединения) - съдържание във въздуха на тютюнев дим, пот, разтворител и други летливи вещества. Като пример за цялостна система за вентилация беше демонстрирана HomeVent от "Ховал" с приложение в проекти като "Резиденшъл парк София" - фаза 2 със системни решения за еднофамилни къщи и за блокове с шест апартамента, и бъдещи проекти като фаза 3 на проекта и жилищна сграда "Диамант".

Арх. Росица Браткова от студио Aedes започна с общи принципи на проектиране на жилищни сгради и сравнение на носителя на европейската награда Mies van der Rohe за 2017 г. - De Flat Kleiburg на NL Architects с 500 апартамента в Холандия, и бургаския блок 77, жк "Лазур", познат като "Краставицата", както и коментар на работите на Алехандро Аравена, лауреат на наградите "Прицкер" за 2016 г. като сграда на Novartis в Шанхай, жилища Quinta Monroy - Чили.
Фотограф: Мария Съботинова

Фотограф: Aedes

Конкретния представен жилищен проект беше жилищна сграда в жк "Христо Смирненски" в Пловдив в близост до Гребния канал, която има за цел да предостави висок комфорт на обитаване като съхрани най-ценното от празния терен – неговия дух. Концепцията на сградата води началото си от картината на речния бряг, обрасъл с дървета, а линията на реката, повторена от стъблата на дърветата и техните корони, е пресъздадена с архитектурни средства в облика на новата жилищна сграда. Проектанти са арх. Росица Браткова и арх. Пламен Братков.Жилищата са едностайни, двустайни и тристайни, разпределени в три входа. Всяко от тях има свой собствен план, който не се повтаря от никое друго в сградата. Освен с архитектурния си образ чрез играта на светлини и сенки тази порьозност на фасадата допринася и за обособяването на зона на микроклимат непосредствено около сградата. Презентацията завърши с цитат от Льо Корбюзие: "Ще създам красота от контраста, ще открия противоположностите, ще установя диалог между финото и грубото, между прецизното и случайното, за да насърча хората да разсъждават. Така самите детайли в сградата ще бъдат урок за смисъла и разрешаване на противоречията в собствения ни живот."

"Ксела България" е българският производител на автоклавен клетъчен бетон, който е на пазара със собствен завод в София от 1994 г. и в Добрич - от 2006 г. Xella International GmbH е една от най-голeмите компании на немския и европейския пазар за строителни материали. Седалището на фирмата се намира в Дуисбург, Германия. От март 2008 г. Xella International GmbH, е част от немския консорциум PAI partners and Goldman Sachs Capital partners. Xella притежава 97 завода за производство в 20 държави и над 6 000 служители по света.
Фотограф: Xella

Фотограф: Мария Съботинова

В рамките на специална видеопрезентация от инж. Бойко Пенев, продуктов мениджър на компанията, бяха демонстрирани основни данни за компанията и видео изказвания на доц. д-р инж. Румяна Хаджиева-Захариева, и проф. д-р инж. Димитър Назърски от катедра "Строителни материали и изолации" - УАСГ, които коментираха структурата и основните качества на автоклавния клетъчен бетон, добре познат в България под марката Ytong.

 
Фотограф: Мария Съботинова

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg