Facebook YouTube
Регистрация

Китайска телекомуникационна компания се включва в мегапроекта "Света София"

 • Увеличаване на шрифта
 • Намаляване на шрифта
 • Принтиране
 • Препоръчване на приятел
от 16.05.2017, Автор: Радостина Попова
[2582 прочитания]
Фотограф: Амфион


Компанията Bulgaria Development Holdings Limited (BDHL), която планира изграждането на мегакомплекса "Света София" край Елин Пелин, привлече партньор за реализацията на проекта. Това е китайският производител на телекомуникационна техника ZTE Corp., чиято централа се намира в град Шънджън.

Компанията е основана през 1985 г. и е вторият по големина производител на телекомуникационно оборудване и мобилни телефони в Китай.

BDHL, собственост на азиатски инвеститори, планира да стартира проекта "Света София" през втората половина на 2017 година.

Фотограф: Амфион


"Решихме да работим заедно със ZTE за изграждането на интелигентен развлекателен и търговски комплекс край София, тъй като споделяме сходни визии за глобалните технологии", обясни Алберг Хуан Чао Хонг, вицепрезидент на BDHL.

Дъщepнaтa ĸoмпaния нa ZТЕ - ZТЕІСТ, щe предостави ИТ решения за реализацията на проекта "Света София". Πapтньopcтвoтo бe дoгoвopeнo пo вpeмe нa cpeщa в Пекин, посветена на стратегическата китайска инициатива за международно и регионално сътрудничество "Eдин пoяc - eдин път".

Проектът "Света София" ще заема 1.3 млн. кв.м. площ на територията на село Мусачево край Елин Пелин. Той ще има ключово значение за бизнес контактите между Европа и Азия и ще бъде модел за търговско-развлекателен комплекс. В реализацията му ще бъдат вложени 1.6 милиарда евро.

Фотограф: Амфион


Архитектурният проект е изготвен от CMDL Architects International - дъщерно дружество на Associated Architects Limited (AAL), създадено през 1978 г. в Хонконг. В България по проекта работи голям екип под ръководството на арх. Борислав Богданов.

Проектът се състои от хотелски комплекс с около 3600 стаи, предназначен за туристи от цял свят. Особено атрактивен ще бъде аквапаркът, който ще заема площ от около 50 000 кв. метра. В комплекса ще има мол с 100 000 кв.м площ, който ще се състои от 250 магазини от висок клас.

Спортната арена в "Света София" ще събира около 11 000 души и ще бъде оборудвана с модерна апаратура. Ще има казино с нисък минимален залог, което ще провокира забавен тип хазартни игри.

Повече за проекта можете да откриете в дигиталната база данни pds.bg

Добави коментар Коментари (2)

 • Преглед на профил #1 paralelepiped неутрално, 17.05.2017 11:14
  Хич не ми се вярва да се реализира този проект, но дано да греша
  Неуместен коментар?
 • Преглед на профил #2 Алф неутрално, 18.05.2017 12:22
  Български Лас Вегас? Не знам дали ми харесва такава идея. Лошо ми се асоциира с мафия, престъпност и тъмни интереси. Освен ако това не е резултат от холивудски представи...
  Неуместен коментар?

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg