Facebook YouTube
Регистрация

61 проекта се състезават в конкурса за реконструкция на Топлоцентралата на НДК

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 16.05.2017, Автор: Радостина Попова
[1225 прочитания]
Фотограф: WhAT Association


61 проекта са подадени в конкурса за превръщането на бившата топлоцентрала на НДК в център за изкуства и култура. Това е рекорд за архитектурните конкурси, организирани от Столична община през последните години, съобщиха от Направление "Архитектура и градоустройство". Срокът за предаването на проектите приключи в 17:30 часа на 12 май.

През следващата седмица конкурсните проекти ще бъдат прегледани и подготвени за журиране според Закона за обществените поръчки.

Фотограф: WhAT Association


Журирането ще започне на 22 май. Международно жури ще оценява проектите, като ще избере три проекта-финалисти, които ще получат парични награди в размер съответно на 15 000, 10 000 и 5 000 лева. Отличеният като най-добър проект ще може да сключи договор със Столична община за възлагане на проектиране на инвестиционен проект.

Победителят ще стане известен в края на май.

Фотограф: WhAT Association


Целта на конкурса е да се създаде място за изява на независимите артисти в България и да се докаже, че изоставените индустриални пространства в градската среда имат потенциал за нов живот. Топлоцентралата е включена в Стратегията за развитие на културата на София до 2023 година, като място с висок потенциал за развитие на независимия културен живот в столицата.

Конкурсната зона е разположена в Южен парк - II част, зад музея "Земята и хората". След построяването си през 1982 г. топлоцентралата на НДК е била функционираща промишлена сграда. Затова при проектирането и изпълнението на парка през 1984-86 г. тя е оградена с три изкуствени хълма и отделена от парковото пространство. От запад сградата граничи с Перловската река.

Фотограф: WhAT Association


ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОЕКТА

- Да отразява градоустройствените изисквания за мястото и да има предвид транспортните и пешеходни потоци.

- Да се отчете факта, че сградата е разположена в парк и да се има предвид постоянния контакт с него. Да се вземе под внимание, че голяма част от посетителите на сградата ще ползват и парка в качеството му именно на парк.

- Да се даде решение за запазване на съществуващи белези на идентичност на сградата и средата (характерни графити, специфични детайли, материали или други белези по преценка на проектанта).

- Да се реши проблема с "невидимостта" на сградата. Да се разработи идея за маркер или визуално насочване на посетителите към сградата. Ако авторите смятат, че сградата трябва да остане "невидима", трябва да дадат концептуална обосновка за това.

- Да се осигури достъпна среда (около и в сградата) за хора с увреждания.

Организатори на архитектурния конкурс са Столична община и асоциация WhAT.

Повече информация за конкурса може да намерите и в pds.bg - интегрирана база данни за актуалните проекти.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg