Facebook YouTube
Регистрация

Качествена среда на живот търси модерният градски обитател

 • Увеличаване на шрифта
 • Намаляване на шрифта
 • Принтиране
 • Препоръчване на приятел
от 16.05.2017, Автор: Светла Добрева
[2229 прочитания]
Участниците в Панел 2: ПАЗАРЪТ И ПРОДУКТЪТ (отляво надясно) - инж. Явор Арсов, мениджър архитектурни и инфраструктурни проекти, Оргахим; Стефан Карпузов, инвестиционен мениджър, Galaxy Investment group; Весела Илиева, управляващ партньор, Unique Estates; Атанас Гаров, управляващ партньор, Гаритидж Инвестмънт Мениджмънт; Христо Николов, Градът Медиа Груп – модератор; Димитър Савов, изпълнителен директор, BLD; Пламен Андреев, управител, Planex; Георги Ранчев, управител, Резиденшъл парк София; Владимир Добрев, мениджър бизнес развитие, City Home Park; Васил Такев, главен мениджър продажби LP&DM, ABB

Участниците в Панел 2: ПАЗАРЪТ И ПРОДУКТЪТ (отляво надясно) - инж. Явор Арсов, мениджър архитектурни и инфраструктурни проекти, Оргахим; Стефан Карпузов, инвестиционен мениджър, Galaxy Investment group; Весела Илиева, управляващ партньор, Unique Estates; Атанас Гаров, управляващ партньор, Гаритидж Инвестмънт Мениджмънт; Христо Николов, Градът Медиа Груп – модератор; Димитър Савов, изпълнителен директор, BLD; Пламен Андреев, управител, Planex; Георги Ранчев, управител, Резиденшъл парк София; Владимир Добрев, мениджър бизнес развитие, City Home Park; Васил Такев, главен мениджър продажби LP&DM, ABB
Фотограф: Мария Съботинова

Средата на обитаване, степента на завършеност, функционалността и енергийната ефективност на жилищните сгради стават определящи за избора на модерния градски обитател. Продължава тенденцията към строителство на затворен тип комплекси, които съчетават високия комфорт и съвременните удобства на градския живот с чистото усещане за пълноценен живот сред природата. В същото време се повишава търсенето на първокласни имоти с по-голяма квадратура и панорамна гледка от поколението 30+. Техническото изпълнение на сградите също вече е с най-качествените съвременни системи и материали, гарантиращи комфорта, сигурността на обитаване, ниски експлоатационни разходи, дългия живот на сградата и устойчивата във времето естетика. Това коментираха водещи строителни предприемачи и консултанти в панел 2: ПАЗАРЪТ И ПРОДУКТЪТ на Годишната конференция "Инвестиции и строителство на жилищни сгради".

Клиентите търсят по-добра среда на живот, посочи Димитър Савов, изпълнителен директор на строително-инвестиционната компания BLD. Жилищният пазар в последните 2-3 години еволюира в посока предлагане на качествен продукт. Модерният ползвател е с по-високи изисквания както към визията на сградата, така и към функционалността на жилищното пространство, разпределението, оптимизирането на чистата жилищна площ, добрата осветеност, климатичен комфорт и шумоизолация, асансьорите, общите части. В София се очертава търсене на луксозни жилищни имоти в престижни квартали, затова BLD подготвя нов проект в кв. "Лозенец", в който са предвидени просторни апартаменти с големи квадратури от над 200 кв. м.
На дневен ред е развитието и на затворен тип комплекси със самостоятелни къщи и собствен двор в околоградските територии. Пазарът беше подготвен за такива проекти през 2007-08 г., но кризата ги спря и сега е времето да се стартират, коментира Димитър Савов, като представи най-новия проект на компанията във Владая.
SOFIA SLOW LIFE DISTRICT
Фотограф: BLD

SOFIA SLOW LIFE DISTRICT е жилищен комплекс от нов тип с 85 еднофамилни къщи, в който присъстват всички предимства на неподправената slow life среда, както и необходимите удобства за живота на всеки динамичен човек: отлична локация - на крачка от града, но в крак с природата, условия за спорт и защитена игра за децата. Проектното решение на комплекса следва единна концептуална визия, на която са подчинени както градоустройствената планировка и функционалното разпределение на къщите, така и външната естетика и дизайн на фасадите.

Garitage Park, най-големият строителен обект в София (167 дка), дава заявка, че ще бъде първият многофункционален комплекс в България със сертификат BREЕAM Communities за екологична, енергийна и икономическа устойчивост. Според Атанас Гаров, управляващ партньор в Гаритидж Инвестмънт Мениджмънт, основен фокус на проекта в полите на Витоша е създаване на приятна и комфортна среда за обитатели и офис ползватели в един по-голям мащаб, с изграждане на 90 дка паркова среда с езеро, детски и спортни площадки, спортен център с басейн, супермаркет, заведения и 4500 паркоместа.
В момента се реализира първата фаза на комплекса, включваща 132 жилищни единици, две офис сгради с обща отдаваема площ 30 000 кв .м, училище и над 1100 паркоместа.
В момента се реализира първата фаза на Garitage Park
Фотограф: Garitage Park

Седем месеца след първата копка над 60% от жилищата са продадени, има голям интерес и към офисните площи, отбеляза Атанас Гаров. Купувачи са предимно млади семейства с деца, предимно на възраст между 27 и 45 години, има и чужденци. Всички те търсят определена среда – зеленина, спокойствие, чист въздух, удобства и лесен достъп. От реализираните до момента сделки се наблюдава интерес към всички видове жилища, като малък превес имат апартаментите с 3 спални и редовите къщи с 4 спални. Регистриран е и силен интерес от купувачи, търсещи имот с цел инвестиция. Тези сделки ще бъдат ограничени до 20% от всички жилища, за да се запази концепцията за общност между обитателите на комплекса, подчерта Гаров.

Интересът към първия по рода си мащабeн жилищен комплекс от затворен тип в страната - "Резиденшъл Парк София", продължава да е засилен. Търсенето на жилища превишава предлагането в съотношение 2:1, клиентите са най-вече мениджъри на високи позиции, от български и чуждестранни компании, коментира Георги Ранчев, управител на "Резиденшъл Парк София". Първата фаза, която включваше около 380 жилищни единици в многофамилни, редови и еднофамилни къщи, допълнени с многофункционална зона, бе открита през 2009 г.
"Стремежът ни е да надграждаме всяка следваща фаза с нови качествени строителни решения и материали, наблягаме на вентилацията, енергийната ефективност и интелигентното управление на отоплението", обясни Ранчев.
С въвеждането в експлоатация на Фаза 3, Резиденшъл Парк София ще бъде цялостно изграден и завършен
Фотограф: Residential Park Sofia

В момента тече строителството на Фаза 3A, която се състои от 18 еднофамилни къщи и 1 многофамилна сграда с 12 апартамента. Предвижда се строителните дейности да приключат до края на 2018 г., жилищата са изкупени "на зелено". В процес на проектиране е Фаза 3Б, предстои нейната реализация в краткосрочен план.
Следващата иновативна инвестиция на групата "Линднер" в България е проектът "Резиденшъл Парк Лозен". Вече е завършила регулацията на терена от над 230 дка в землището на с. Горни Лозен и е в ход проектната подготовка на комплекса. Уплътняването на строителството в т.нар. горещи зони на София ще генерира интерес към периферните и по-спокойни райони, които са с добър транспортен достъп, добави Георги Ранчев.

Модерна концепция жилищна сграда на бул. Витоша представи Владимир Добрев, мениджър бизнес развитие на компанията City Home Park. Тя е съобразена с локацията - в близост до множество паркове, и с изградена транспортна инфраструктура. На 6600 кв. м РЗП са предвидени 16 големи апартамента, обслужвани с три подземни паркинг нива. Уникалното ще е високата степен на завършеност на жилищните единици, по американски стандарти, посочи Владимир Добрев. Според него е крайно необходима промяна на Закона за етажната собственост, който не позволява създаване на високо качество на обитаване в жилищните сгради. Недопустимо е довършителните работи да започват след приемане на сградата с Акт 16. В САЩ жилищните асоциации имат свободата да правят "приятелска" средата на обитаване в многофамилните сгради.

Повишаване на енергийната ефективност на сградите, "борба" за кубатура вместо квадратура са новите тенденции в жилищното предприемачество, отбеляза Пламен Андреев, управител на строително-инвестиционния холдинг "Планекс", който се нарежда на първо място в страната по построени комплекси от затворен тип. Завършеният през 2016 г. "Акварел Резиденс" във Варна в най-голяма степен покрива съвременните изисквания за "зелена сграда"– енергоефективност, влагане на естествени материали, създаване на нови зелени площи. Инж. Андреев посочи, че жилищните проекти условно могат да бъдат разделени на две групи – с ограничени градоустройствени възможности, и с неограничени такива. Като пример той посочи новостроящата се жилищна сграда "Гама" до бул. "Г.М.Димитров" в столицата, където въпреки доста притеснената рамка на средата, е с отлична визия, съвременен и функционален интериор, добро озеленяване, достатъчно паркоместа, включително и за велосипеди. В ход е разработване на нов проект в София, чиято концепция е насочена към създаване на просторни жилищни единици с по-гъвкави функционални разпределения и добро изложение, което води и до оптимизиране на конструктивната схема и фасадна структура на сградите.
Новостроящата се жилищна сграда „Гама“ е разположена непосредствено до бул. „Г.М.Димитров“, гр.София
Фотограф: Planex

Инж. Андреев обобщи, че изискванията на обитателите ще продължават да се повишават, но пазарът няма да понесе рязък скок на цените. Затова е необходимо предприемачите да ограничат печелбата до нормалните 10-20% от търговската стойност на крайния продукт.

Създаден за хората, с изисквания и отношение към модерната и балансирана среда за живот, е мотото на най-новия инвестиционен проект на Галакси Инвестмънт Груп. В ход е проектирането на комплекс от затворен тип в най-младия жилищен квартал на Пловдив – "Отдих и култура", анонсира Стефан Карпузов, инвестиционен мениджър в инвестиционното дружество. Това е най-подходящата локация в града за луксозно жилищно строителство – наличие на нова транспортна и подземна инфраструктура, оформени паркови зони, непосредствена близост с Гребната база и МОЛ Пловдив.
Фотограф: Galaxy Investment Group

Комплексът се състои от две "Г"-образни стъпаловидно развити 6-етажни сгради с югоизточно изложение и богато озеленен вътрешен двор. Архитектурната концепция предвижда съвременна европейски тип архитектурна визия с изчистени форми и светли тонове. Динамиката на жилищния пазар в Пловдив ще продължава да се развива възходящо, има засиленото търсене на качествени имоти, подчерта Стефан Карпузов. В последните години градът се налага като индустриалното сърце на България, с множество заводи, които привличат работна ръка и от съседни населени места. В същото време се развива и IT и BPO сектора, който освен офис площи, предпоставя и търсенето на по-модерни жилища от млади хора с високи доходи.

Появата на нова генерация купувачи на пазара на луксозни имоти в све товен мащаб коментира Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates. Тенденциите през 2017 г. сочат, че все по-млади клиенти с възможности – от т.нар. Милениум поколение 30+, търсят просторни "умни" домове с големи тераси и панорамна гледка. Има невероятен сблъсък между търсене и предлагане, тъй като вкуса на модерния клиент се разминава с наличните лукс имоти на старата генерация заможни клиенти в района на Докторската градина и другите престижни столични квартали.
Според НСИ има 15-процентен ръст на луксозния жилищен пазар спрямо 2015 г., посочи Весела Илиева. Основна причина за рекордното търсене на първокласни имоти са най-ниските лихви по ипотечните кредити за последните 28 години, по данни на БНБ. Поради оскъдното им предлагане, лукс имотите в столицата държат върхови цени, като има купувачи в ценовия сегмент над 600 000 евро.
Фотограф: Unique Estates

Наблюдава се завръщане на клиентите, които купуват за инвестиция – 30%, а 70% - за живеене. Тренд е покупката на пентхаус, над 400 кв. м, на висок етаж в луксозна сграда. Традиционно висок е интересът към жилища в района на Докторска градина, центъра на София, южните части на столицата и кварталите "Лозенец", "Иван Вазов", "Изток" и "Изгрев". Завръща се търсенето в района на бул. "България". А интересът към къщи е най-голям в района на Витошка яка, където веднъж излязъл на пазара, един имот се реализира много бързо.

Технологиите за сградни инсталации помагат да направим сградите по-умни, интерактивни и подготвени за бъдещето, отбеляза Васил Такев, главен мениджър продажби LP&DM в ABB България. Компанията създава прагматични решения и продукти за максимален комфорт, ефективност, безопаснос т и устойчивост. Иновативните технологии са насочени не само към обитателите и собствениците на сградите, но целят общото подобряването на социалните условия, околната среда и устойчивото развитие, коментира Васил Такев. Той обясни какво налага тази промяна в подхода към жилищните инсталации, а именно - дигитализация и хипер-свързаност,промени в енергийния модел, четвъртата индустриална революция, както и промяната в очакванията на клиентите от продукти към интегрирани системи. Затова вече Акт 16 е необходимо, но не е достатъчно условие едно жилище да бъде предпочетено от модерния купувач. В общия случай, клиентите нямат ясна концепция как искат да изглежда техния мечтан дом. Всеки един елемент от инсталациите ще остарее. По-добре е да остарява като катедрала, посочи Васил Такев, като поясни, че инвестицията, необходима за преход от "приемливо" към "чудесно" е пренебрежима на фона на цялото жилище. Дори и малката промяна в яркостта на светлината и осветеността, шума и озвучаването, температурата и влажността, води до качествена промяна в усещането за комфорт.
Фотограф: ABB

Според Такев е необходима съвместна работа на всички участници в изграждането на един дом, създаване на обща концепция на жилището и неговите инсталации, с въззможност за индивидуализиране на крайното решение. Системата за домашна автоматизация Free@Home на АВВ е създадена, за да обхване, с оптимизирана инвестиция, всички инсталации в един модерен дом - осветление, отопление, вентилация, охлаждане, слънцезащитата (щори и завеси) и контрол на достъпа; климатизация и пожароизвестяване; управлението на отделни електроуреди, ел. консуматори като помпи, вентилатори, ел. врати и прозорци, поливни системи и др.

Клиентите търсят искат все по-високо ниво на завършеност на сградите, коментира и инж. Явор Арсов, мениджър архитектурни и инфраструктурни проекти в Оргахим. Все повече купувачи търсят услугите на архитекти и интериорни дизайнери при оформление на своите жилища, има повишаване на тяхната компетентност и информираност, и стремеж към влагане на по-качествени продукти. Оргахим е производтел на продукти с грижа за здравето на хората, посочи инж. Арсов, като отбеляза, че в България 2-5 пъти е по-замърсен въздуха в закрити помещения. Новите иновативни бои на фирмата – със сребърни йони имат антибактериален ефект и ниско съдържание на летливи органични съединения  (ЛОС).
Фотограф: Гергана Петрова

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg