Facebook YouTube
Регистрация

КРИБ: Искаме ясни правила на играта за инвестициите в имоти

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 15.05.2017, Автор: Христо Николов
[896 прочитания]
Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев (в средата) и главният архитект на Столична община Здравко Здравков (вдясно).<br />

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев (в средата) и главният архитект на Столична община Здравко Здравков (вдясно).

Фотограф: Градът.бг

Предстоящите ограничения при строителството на високи сгради в София бяха една от темите на срещата на Здравко Здравков, главен архитект на Столична община, и ръководството на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

"Идеите са ни в посока създаване на ясни правила там, където има отворени вратички в закона - възможностите, които дават смесените многофункционални зони (СМФ) за застрояване без ограничение в параметрите. Напоследък е доста интересна темата за високото строителство, има едно състезание при тези сгради. Нашето желание, за което срещаме подкрепа от г-жа Фандъкова, е да намерим мястото, където София да развие своето сити. Дали ще са едно, две или три такива места, това ще го определят експертите. Въпросът е, че те трябва да бъдат на такива места, където има осигурен транспортен достъп и прилежаща инфраструктура. Нека градът се развива, ние сме модерен европейски град, но да запазим и историческия си център. Създаването на правила ще доведе до там, че няма да се налага да стигаме до въпроса дали тази или онази сграда му харесва на арх. Здравков", обяви главният архитект след срещата.

Здравко Здравков добави, че строителството в момента е в своя бум. Огромният интерес към този бизнес и проблемите, които е наследил на поста, налагат бързи промени в нормативната уредба. "Очакваме подкрепа от страна на работодателските организации, за да създадем ясни правила за всички, за да има прогнозируемост и сигурност в бизнеса. Усещането за полузаконност и за вземане на решения по целесъобразност са изключително неправилни и аз стоя далеч от такива действия", добави той. От думите му се разбра, че предстоят важни промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община, за които не стигна времето да бъдат приети от предишното Народно събрание.

"Ползваме се с подкрепата на г-жа Фандъкова, така че съвместно ще направим предложенията за промени в нормативната уредба, които да създадат ясните механизми за управление", каза още Здравков.

Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, обяви след срещата: "Ние също имаме интерес да има нормативна уредба, която да е ясна, точна, с ясни правила на играта, за да няма хаос, който се получава на моменти и ние да не знаем коя е правата страна - дали инвеститорът, дали живущите, дали разни екоорганизации и псевдо такива. Така че КРИБ ще се включи активно, при нас има доста експертиза, Българската строителна камара е наш активен член. Можем да сме си доста полезни с главния архитект в реализацията на тази идея да се въведе малко ред."

Искаме София да бъде чист и прекрасен град, но и град, в който да се инвестира и да има добра среда за правене на бизнес. За радост има доста допирни точки в приоритетите на КРИБ и на арх. Здравков. Надявам се КРИБ да има още по-активна позиция, с която да подкрепяме всички добри инициативи на главния архитект и на кмета на София, каза още Домусчиев.

"Правилата ги има в цяла Европа, трябва да ги създадем и у нас, за да е ясно на всеки инвеститор, български или чуждестранен, какво може и какво - не. И той да преценява дали би инвестирал в София. Правилата трябва да бъдат добри за правене на бизнес, а не просто да бъдат супер рестриктивни, супер ограничителни и да няма кой да инвестира в нашия град", заяви председателят на най-голямата работодателска организация.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg