Facebook YouTube
Регистрация

Стартира конкурс за алпийски "заслон на бъдещето" на Витоша

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 15.05.2017, Автор: Александра Джермова
[1499 прочитания]

Фотограф: Градът.бг

Конкурс за проектиране на алпийски заслон на бъдещето на Витоша беше обявен официално на 12 май. Възложители са Природен парк Витоша, дружеството "Момерин"(BREEAM лицензиран оценител) на арх. Андрея Момерин и BRING (организация, която насърчава иновациите в устойчивото строителство). Партньори са Камарата на архитектите в България (КАБ) и Български Антарктически институт.

Състезанието е за изработване на концепция и идеен проект за възстановяване на разрушен с годините алпийски заслон от камък в местността "Три кладенци" на Витоша. Той е бил построен в средата на XX век, предоставял е вътрешно пространство с размери 3x4 метра, а капацитетът му е бил 10 души. Към момента са налични само част от основите. Мястото е на 1940 м надморска височина и се намира вдясно (30 м) от пътеката между хижа Кумата и Черни връх, след пистата на Конярника.

От стария алпийски заслон са останали само част от каменните основи.

Фотограф: BRING


Целта е не просто да се възстанови старият заслон, а да се демонстрира архитектура от 2050 г.  Постройката трябва да осигури място за подслон и почивка на туристите, като се използват съвременни и екологични материали. Заслонът ще бъде изграден през лятото на 2018 г. и ще бъде тестван по метода за оценка на устойчивостта на сградите BREEAM.

Обектът ще бъде един от 5-те супер павилиона (демонстрационни и пълноразмерни сгради от различен тип), които BRING ще реализира, за да демонстрира иновативен дизайн, материали и технологии на бъдеще.

В проектното задание на "Заслонът 2050" са включени редица изисквания за устойчивост, екологичност и иновационни технологии. Конкурсните предложения трябва да представят обект, който е съобразен с особеностите на природната среда и се вписва в нея. Конструкцията на заслона трябва да позволява и употребата му като модул за изграждане на по-големи съоръжения. Трябва да може да се сглобява/разглобява, да се употребява повторно, да се транспортира с хеликоптер или корабен контейнер, да се рециклира.

Необходимо е сградата да може да предоставя на посетителите полезна информация (метеорологични условия, флора и фауна на Витоша, спешни номера), материали за оказване на първа помощ, достъп до интернет и възможност за зареждане на малки електронни устройства. Възможност за съхранение на произведена, но неупотребена електроенергия и ясно разпознаваем звуков или светлинен сигнал за ориентация при мъгла са също част от изискванията.

Фотограф: BRING


Заслонът трябва да бъде устойчив на променливите атмосферни условия в планината – силни ветрове и обилни снеговалежи. Материалите, които се използват за изграждането, трябва да не замърсяват околната среда и да могат да се рециклират.   Интериорът също трябва да бъде от естествени материали с функционални, здрави и опростени мебели.

В конкурса могат да участват архитекти, ландшафтни архитекти, студенти по тези специалности и други лица с интерес към Заслона. Участието може да бъде както самостоятелно, така и в екип. Необходимо условие е поне един член на екип да притежава пълна проектантска правоспособност, съгласно изискванията на КАБ.

Крайният срок за предаване на проекти е 01.07.2017. Повече информация може да се открие на http://www.bring.bg/index.php?page=&lang=bg

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg