Facebook YouTube
Регистрация

Резиденция "Черешова градина" се състезава в конкурса "Мис ван дер Рое 2017"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 11.05.2017, Автор: Радостина Попова
[1255 прочитания]
Фотограф: арх. Петър Торньов


Резиденция "Черешова градина" е изградена в Панчарево по проект на арх. Петър Торньов и арх. Милена Филчева. Това е една от трите български номинации за престижната европейска награда за архитектура Mies van der Rohe 2017. Наградите ще бъдат връчени през месец май в Барселона за 15-ти пореден път.

Фотограф: арх. Петър Торньов


Проектът включва реставрация на съществуваща къща от 40-те години на 20 век, както и изграждане на нова сграда. Целта е да се създаде ваканционен дом със стаи за гости, ресторант, покривна тераса с басейн, зони за релакс и спорт. Изпълнението на проекта е поверено на "Милдекс Проект" ООД.

Фотограф: арх. Петър Торньов


Новата сграда е съвременно продължение на старата, като двете са свързани помежду си и оформят едно цяло. Връзката между двата обема е от западната и северната страна, като за целта са направени мащабни пробиви във фасадата на съществуващата сграда. 

Фасадите на двете здания са решени с бяла мазилка, като новата сграда се отличава с мащабното си остъкляване и подчертано хоризонтален характер.

Фотограф: арх. Петър Торньов


В интериора доминиращи са естествените материали и усещането за простор. Едни от основните материали са конструктивните елементи, като носещия тухлен зид на старата сграда, видим бетон, стоманени конструкции. 

Четете повече за Резиденция "Черешова градина" в следващия брой 3 на списание "ГРАДЪТ". Подробности за проекта можете да откриете и в дигиталната система pds.bg.

Фотограф: арх. Петър Торньов 

 

 

 

 

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg