Facebook YouTube
Регистрация

Арх. Ангел Захариев, "А&А Архитекти": Търсим фасадни решения, актуални в следващите десетилетия

Брой 2 на сп. ГРАДЪТ

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 11.05.2017, Автор: Арх. Ангел Захариев
[1189 прочитания]

Фотограф: Мария Съботинова

Брой 2 на сп. ГРАДЪТ

Значението и функциите на фасадата за една висока сграда

При фасадите на високите сгради има една много важна особеност, на която трябва да се обърне голямо внимание при проектирането. Това е различното въздействие на сградата в резултат на много различния мащаб на възприятие – от много далечна дистанция, от далечна дистанция, от близка дистанция, от непосредствено близка дистанция. Разликата с ниските сгради е, че при тях имаме само непосредствена и близка дистанция и много рядко далечна дистанция, докато високите сгради формират силуета на града и понякога се възприемат от дистанция повече от няколко километра.

Това означава, че ние, архитектите, трябва да мислим едновременно за различните дистанции на възприятие и да подбираме внимателно формите, материалите, текстурите и цветовете спрямо тяхното въздействие от различния мащаб на възприятие. За мен една добра фасада на висока сграда трябва да може да предложи на наблюдателя различно въздействие спрямо различния мащаб, т.е. да може да забелязва различни неща в зависимост от дистанцията на наблюдение. От маркиране на пространството и създаване на идентичност в градския силует, през композицията на различните обеми и материали до конкретните изпипани детайли на фасадата. Всичко трябва да е внимателно премислено и подчинено на една цялостна концепция за въздействието на сградата.

Решаването на тези проблеми върви ръка за ръка с решаването на техническите проблеми при фасадите на високите сгради: ветровото натоварване, сеизмичната устойчивост, енергоефективността, гледките и комфорта на обитателите, технологичност на изпълнение, дълготрайност на материалите и поддръжката.
Скай Форт, София
Фотограф: АиАЧесто са ме питали кое е водещото - удачният подход е в търсенето на хармонично единство между визуалните аспекти и технологичните изисквания на фасадите.

Друга важна особеност при високите сгради е по-дългото време на реализация на инвестицията спрямо една ниска сграда, включвайки по-дългите срокове за проектиране и строителство. Този факт ни задължава да мислим по-дългосрочно и да стигаме по-напред в търсенето на по-смели и иновативни проектантски решения както по отношение на визията на сградата, така и по отношение на техническите характеристики на фасадите.

В днешно време технологиите се развиват с бързо темпо, както и тенденциите в архитектурата и нагласите в публиката. Всичко това може да доведе до ситуация, при която една висока сграда е технологично и морално остаряла още преди да е завършена, защото проектантите и инвеститорът са избрали решения, които са били стандартни към момента на проектирането, но са остарели заради по-дългото строителство. За съжаление имаме и у нас такива примери. Затова във високите сгради трябва да се прилагат повече иновации и по-завишени параметри, за да бъдат по-дълго време актуални, а образът трябва да удовлетворява по-високите очаквания на публиката, защото високите сгради са по-видими в градската среда и имат по-голямо участие при формирането на образа на града.

Със специалистите от "ЕТЕМ България" проектираме фасадните системи за "Скай Форт"
В голяма част от фасадата ще се приложи след надграждане вече успешната система Е99, използвана в "Капитал Форт". Тази система има много възможности и може лесно да бъде адаптирана за различни видове архитектурни решения. В други части на фасадите ще се създадат специални обектови решения. Тестваме и различни нови видове материали и технологии, например: принтирани стъкла, специална неръждаема стомана, използвана при фасадите на Световния търговски център в Ню Йорк. Изборът на всяко решение и детайл за фасадите минава през проектиране, изпълнение на мостри в реален размер и тяхното тестване. Отново ще спомена, че търсим решения, които да са работещи и да бъдат актуални в следващите десетилетия.

Има голяма нужда от специалисти във фасадния инженеринг
В много разговори с представители на фирми от фасадните индустрии отдавна сме достигнали до заключението, че има недостиг от такива кадри и е необходимо да се предприемат мерки за подготовката им както от страна на университетите, така и от фирмите. В дисциплините, в които преподавам в УАСГ, се опитвам да обърна вниманието на процеса на търсене на подходящи решения с оглед на постигане на хармонично единство между визуалните аспекти и технологичните изисквания на фасадите. Важно е студентите да се научат да осъзнават ролята на архитекта в този процес, отговорността при взимането на решения и последствията от тях. Да разберат каква е връзката между визуалния образ и технологиите, за да могат да подбират правилните технологични решения в своите бъдещи проекти. Не е изключено някои от тях в бъдеще да се квалифицират като фасадни инженери.
 

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg