Facebook YouTube
Регистрация

HYATT, Swissotel и "Милениум Център" ще увеличат конкуренцията в най-високата категория хотели

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 10.05.2017, Автор: Градът.бг
[2136 прочитания]
HYATT се изгражда до паметника на Васил Левски в столицата.<br />

HYATT се изгражда до паметника на Васил Левски в столицата.

Фотограф: "Вамос"

През 2017 г. не се очаква откриване на нови 4- и 5-звездни хотели в София, докато с хоризонт 2020 г. предлагането в най-високата категория ще нарасне значително с очакваното откриване на HYATT, Swissotel и хотелската част на "Милениум Център". Трите проекта се очаква да добавят нови 650 стаи към 5-звездната категория, което се равнява на 45% ръст в близките три години. Това значително надминава досегашните нива на нарастване на легловата база и ще засили конкуренцията в луксозния сегмент на хотелския пазар.

Това се казва в проучване на хотелския пазар на консултантската компания Forton/Cushman&Wakefield.

HYATT вече се изгражда на мястото на кино "Сердика", Swissotel ще бъде част от комплекса "Гранд Каньон София" в жк "Младост", който неотдавна получи разрешение за строеж. А хотелската кула с височина 112 м на "Милениум Център" се очаква да бъде довършена и пусната в експлоатация през 2018 г.

Анализът показва, че хотелите категория 4 и 5 звезди в София са реализирали по-висока заетост и приходи през 2016 г. Благоприятен ефект оказват ръстът на пътникопотока през летище София, нарастващата популярност на града като туристическа дестинация, както и ограниченият брой нови проекти на пазара.

Проучването обхваща хотели в най-високата категория, както и 4-звездни с над 30 стаи в столицата. Анкетираните мениджъри очакват приходите и заетостта на управляваните от тях проекти да продължат да нарастват и тази година или поне да задържат достигнатите нива.

Swissotel ще бъде част от комплекса "Гранд Каньон София" в жк "Младост"

Фотограф: JERDE


"Пазарът на хотелски услуги в София уверено расте и това се потвърждава и от интереса на големи международни оператори да влязат или да разширят присъствието си тук. Очакваме предстоящото председателство на ЕС през 2018 г. да подкрепи допълнително ръста на пазара", коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton/Cushman & Wakefield.

Най-добре се представят хотелите в 5-звездната категория с централно местоположение, които са и лидери по заетост и приход от стая. Следват ги проектите в широкия център или в периферните райони, но с добри транспортни връзки и лесен достъп до летището и центъра.

Средно проектите в 5-звездната категория са реализирали 3% ръст на средната заетост и 4% по-висок приход от заета стая, сравнено с 2015 г. Заетостта на хотелите 4 звезди е нараснала с 8%, но остава под нивата на най-високия клас хотели. Ръстът на приходите от заета стая за категорията през 2016 г. е 4% в сравнение с година по-рано.

За доброто представяне на високата категория хотели благоприятства и слабият ръст на легловата база в София през миналата година, което задържа конкуренцията на досегашните нива. Според Михаела Лашова обаче в средносрочен план картината ще се промени.

"Отчетеният ръст на пазара е предпоставка за увеличаване на интереса към инвестиции в хотели. Очакваме този интерес да се отрази в нарастване на броя стаи в строеж в следващите 12 до 18 месеца", прогнозира тя.

Добави коментар Коментари (1)

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg