Facebook YouTube
Регистрация

Децата и образованието винаги са били основни приоритети на Фондация "Америка за България"

Брой 2 на сп. ГРАДЪТ

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 02.05.2017, Автор: Николай Тодоров
[885 прочитания]
<strong>Уникалната раннохристиянска базилика на Филипопол да бъде  разкрита в целия й блясък е един от основните проекти на община  Пловдив в подготовката й за Европейска столица на културата 2019 в партньорство с Фондация &quot;Америка за България&quot;</strong><br />

Уникалната раннохристиянска базилика на Филипопол да бъде разкрита в целия й блясък е един от основните проекти на община Пловдив в подготовката й за Европейска столица на културата 2019 в партньорство с Фондация "Америка за България"

Фотограф: Градът.бг

Брой 2 на сп. ГРАДЪТ

За ролята на Фондация "Америка за България" в образованието, културата и здравеопазването разговаряме с Нанси Шилър, президент на фондацията, и Десислава Тальокова, изпълнителен директор
Нанси Шилър, президент на Фондация "Америка за България"

Автор: ABF

Десислава Тальокова, изп. директор на Фондация "Америка за България"

Фотограф: AFB


Г-жо Шилър, може ли да припомним работата на Фондация "Америка за България" и мястото в нея на различните проекти за образование, култура и здравеопазване?

-  "Америка за България" е частна фондация, чиито корени ни водят близо 30 години назад. Тогава с помощта на американския Конгрес се създават тези фондове, които да помогнат на бившите комунистически държави да тръгнат по-уверено по пътя на демокрацията, като се обръща внимание специално на развитието на предприемачеството, малкия и средния бизнес. Българският фонд се оказва най-успешен. Чрез добре управляваните активи през 2008 г. той достига до 450 млн. долара. Тогава се взима решението, че тези средства трябва да продължат да работят за просперитета на България. Така се създава Фондация "Америка за България" през 2009 година. До днес фондацията е дарила над 200млн. долара в подкрепа на близо 750 инициативи, което ни прави най-големия дарител в държавата. Много сме щастливи от това, че устойчиво залагаме на българския потенциал, като дефинираме мисията на фондацията в шест основни области: образование, изкуства и култура, културно наследство и туризъм, гражданско общество и демократични институции, развитие на частния сектор, социална сфера. Ние подкрепяме множество проекти и инициативи от всякакъв мащаб в цялата страна – от училищния оркестър "Маршируващи звезди" в Златица, за който ни разказва снимката от водещата страница на новия ни сайт, до "Заедно в час", чиято мисия е предоставяне на качествено образование за всяко дете.  Първият детски интерактивен научен музей "Музейко" също е създаден от фондацията. Като цяло темите, свързани с децата и образованието, винаги са били един от основните приоритети на Фондация "Америка за България". По естествен път дойде време да се обърнем към друга специфична нужда на децата – а именно да помогнем за трансформирането на традиционната болнична среда, която често е твърде стресова за малките пациенти, в място, което ще съответства повече на тяхното възприятие за света.
Фотограф: ABF

Каква е историята на идеята за инициативата за "Малки герои" за реновация на детското отделение на "Пирогов"?
- Всичко започна един понеделник, когато попитах колега в офиса: "Как бяха почивните дни" и той отговори, че за съжаление са прекарали тежки часове в "Пирогов" с едно от децата му. И въпреки изключителната медицинска грижа, която детето е получило и, слава Богу, е оздравяло, атмосферата там е била твърде потискаща. Особено като за дете. Това ме накара да се замисля, че независимо че здравеопазването не е сред шестте области, в които работим, тук има мисия, която съвпада с нашата и си струва да се включим, за да помогнем. Така се роди "Малките герои на Пирогов", като идеята е тази инициатива да послужи за пример в много отношения. На първо място за това как неправителствените организации, отговорният бизнес, медиите и гражданите могат да работят заедно в името на социално значими каузи за цялото общество. И не на последно място адресираме възраждането на добрите традиции вдарителството, които България е имала във времената преди комунизма.
Фотограф: ABF

Как беше направен изборът на УМБАЛ "Пирогов" за участие в програмата?

- "Пирогов" енесамоеднаотводещитеболницивстраната, ноинай-големиятспешенцентър. Поради това  в "Пирогов" се лекуват деца от всички възрасти от цялата страна. Има и нещо друго много важно. Когато ние решихме да започнем инициативата "Малките герои на Пирогов", болницата вече беше започнала основен ремонт на цялото детско отделение, което се финансира от Министерството на здравеопазването. Това е похвално. Това ни мотивира още повече да надградим това усилие, като помогнем България да има първата подобна, на практика "детска болница" именно в "Пирогов". Цялата кампания е структурирана така, че да бъде успешен пример, който може да бъде пренесен и реализиран и на други места. Надявамесепримерътдабъдезаразителен.

Архитект Лий Сколник има както опит в болничния сектор, така и успешни проекти в България като "Музейко"?

- "Музейко" е типичен и вдъхновяващ пример за това, че подходът към специфичното детско светоусещане е от изключително значение за децата. В този контекст поканата ни към архитекта на "Музейко" Лий Сколник беше напълно естествен избор. Фактът, че той в момента участва в реализацията на голяма детска болница в Ню Йорк, е допълнителен бонус. Трябва да отбележим също, че Лий и неговото архитектурно бюро са реално един от партньорите на проекта, защото участват pro bono в разработването на концепцията за проекта.

Какви са вашите очаквания за сътрудничество с Академия "Градът" и конкурса на академията за концепции и идеи за реновация на детското отделение на "Пирогов"?

- Всички във Фондация "Америка за България" се вълнуваме изключително много от факта, че този конкурс дава още една форма, под която "Малките герои на Пирогов" е пример за полезно сътрудничество. Младите архитекти, дизайнери, художници, които са прегърнали идеята и участват в този конкурс, ще получат уникална възможност. Някои от идеите им могат да бъдат осъществени. Други могат да бъдат умело вплетени в цялостната концепция. Трети могат да получат шанса да участват в реализацията на проекта. Така или иначе това е възможност за младите специалисти в тези области да бъдат част от нещо много истинско и смислено на всички нива.

Госпожо Тальокова,
"Америка за България" има два други вдъхновяващи проекти - "Училища на бъдещето" и "Епископската базилика" в Пловдив. На какъв етап са те в момента и каква е перспективата за развитие?
- Само преди месеци Фондация "Америка за България" започна реализацията на нови 23 проекта за преобразяване на училищната среда. Преди това 45 други училища в страната бяха модернизирани с лаборатории за практическо обучение по природни науки, езикови и компютърни кабинети, библиотеки и зали за представления.  За всеки от тях фондацията дарява между 50000 и 200000 лв., което представлява 75% от общата стойност на проектите. Местните общности ще осигурят останалата част чрез благотворителни събития и дарения.
С националния конкурс "Училища на бъдещето" избрахмеучилища от градове и села в цялата страна, където да изградим тези съвременни образователни центрове с фокус върху природните науки, езиците, дигиталните технологии и интерактивната среда. Целта на тези инвестирани над 8 милиона лева от 2010 година досега е да поощрят учителите да използват нови методи на преподаване, с които учениците да развият реални, практически умения за живота.  Когато училището влезе в XXI век по отношение на физическата си среда, технологии и методи на учене, резултатите ще последват веднага.
Ето например преди седмици бе открита лабораторията по природни науки в математическа гимназия "Баба Тонка" в Русе.  В нея учениците могат да събират и обработват данни в реално време, както и да ги споделят със свои връстници в други училища посредством дигиталните технологии. Други 22 проекта са в различни фази на изпълнение и ще бъдат открити в началото на новата учебна година, през септември и октомври 2017 г. 
Фондация "Америка за България" и община Пловдив си партнират успешно в разработването на проекта за Епископската базилика в града. По време на археологическите разкопки миналата година бяха открити множество артефакти, които правят обекта още по-ценен и интересен. Тази пролет проучванията на археолози, реставратори и проектанти продължават, но вече с почти двойно разширен обхват. Разкрита е цялата базилика и двора към нея, за да може бъдещата защитна сграда да покаже археологията в нейната цялост и автентичност на оригиналното й място. Епископската базилика има потенциал да бъде кандидат за листата на UNESCOза обект на Световното културно наследство. За нас е от първостепенно значение опазването и експонирането на археологическите ценности, но и превръщането на обекта в жив организъм и привлекателен център за хората от Пловдив и за туристите в града. Чрез този проект работим и за развиване на филантропията, и на корпоративната социална отговорноств България, чрез привличане на партньори, които да допринесат за успеха на общата ни инициатива.
 
Година и половина по-късно каква е вашата оценка на проекта "Музейко"?
- "Музейко" е създаден и работи по най-високите стандарти на подобни интерактивни детски научни центрове в Европа и САЩ. "Музейко" е пространство, създадено с цел да вдъхнови и ориентира децата към техния живот, интереси и потребности. Всяко кътче от него е разработено така, че да стимулира любопитството, интереса към науките и творческото начало у децата. Интерактивните експозиции обаче съвсем не са всичко. Истинско постижение и гордост за нас е допълнителната програма с над 200 научни работилници и ателиета, която дава познания в различни области на науката. Тя е разработена от образователния екип на "Музейко" – млади български учени, педагози и хора на изкуството, които обединяват усилия и с изключително желание представят темите по забавен, вдъхновяващ и незабравим за деца и възрастни начин. През изминалата година до всичко това се докоснаха над 120 000 души (което надмина прогнозите ни).  А през образователните програми, съобразени с материала, който децата изучават в училище, преминаха около 17 000 деца. В същото време подобно на детските музеи в Европа и САЩ приходите от билетите покриват до 60% от разходите на музея.
Предизвикателството, което стои пред "Музейко" в момента, е, от една страна, как да даде достъп на още повече деца да се докоснат до него, да открият и развият своите таланти и интереси, а, от друга, и как да привлече съмишленици и други дарители, за да развива нови програми за деца и ученици. Още от самото откриване Детският научен център "Музейко" има социална политика, благодарение на която безвъзмездно е посещаван от хора с трайни увреждания и деца, лишени от родителска грижа.. Дори по този начин обаче той не може да достигне до всички, които желаят да го посетят, но нямат тази възможност. 
В момента сме регистрирали проект в платформата Global Giving, през която се надяваме да наберем средства и да подпомогнем точно тези групи. До останалите се надяваме да достигнем чрез инициативи като "Lidl Неделя", когато билетът за вход в "Музейко" е 2 лв. за всички посетители.
 
В заключение бихте ли казали повече за конкретните планове на Фондация "Америка за България" в областта на образование, култура и здравеопазване?
Нанси Шилър: Фондация "Америка за България" ще продължи да изпълнява мисията, която следва от създаването й - да подпомага укрепването на динамична пазарна икономика и на институциите на демократичното общество в България и да подкрепя страната в постигане на пълния ѝ потенциал на успешна и модерна европейска нация. Тук е важно да се отбележи, че от самото й създаване фондацията се управлява от борд на директорите, които са частни лица, и тя е напълно независима филантропска организация. В изпълнение на решението на ръководството й "Америка за България" ще продължи да дарява по около 20 млн. долара годишно за устойчивото развитие на страната в шестте приоритетни области - образование, гражданско общество и демократични институции, развитие на частния сектор, изкуство и култура, кулутруно наследство и туризъм и социална сфера.

Инициативата "Малките герои" на Фондация "Америка за България"
"Малките герои" e инициатива на Фондация "Америка за България" в партньорство с ИКЕА, "АстраЗенека", Уникредит Булбанк, "Академия Градът", "Tribal Worldwide София" и LHSA+DP, Ню Йорк, за преобразяване на детското отделение на УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов" в приказна, гостоприемна и истински подкрепяща среда за децата и техните семейства. Тази инициатива е вдъхновена от успеха на Детски научен център "Музейко", предишен проект на фондацията. "Малките герои" ще използва подобни средства за ангажиране на детското въображение чрез цветни, богати на съдържание стенни рисунки с елементи от околната среда, изкуството и детско обзавеждане.

Конкурс на "АКАДЕМИЯ ГРАДЪТ": "МАЛКИ ГЕРОИ - идеи за интериорни пространства в Детско отделение на УМБАЛСМ "Пирогов""

След финално журиране на 27 април след дълги дебати бяха отличени победителите в конкурса "Малки герои" – идеи за интериорни пространства в детско отделение на УМБАЛСМ "Пирогов". В конкурса участие взеха 32 участници от всякаква възраст, представители на 7 български и 3 чуждестранни университета с 22 проекта. На 12 юли в Sofia Event Center ще бъдат експонирани всички проекти и ще се проведе награждаването на победителите.
Пълна информация за резултатите от конкурса
Финалното журиране

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg