Facebook YouTube
Регистрация

Sofia Capital City - столичното сити на "източната порта"

Излезе от печат брой 2 на сп. ГРАДЪТ

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 27.04.2017, Автор: Градът.бг
[2650 прочитания]

Фотограф: AиA

Новият брой 2 на сп. ГРАДЪТ

На източния вход на столицата се строи новото бизнес сити. Най-високата българска сграда в момента - "Капитал Форт", е част от първия етап на Sofia Capital City на обща стойност 240 млн. евро. Мултифункционалният комплекс върху терен от 57 000 кв. м е с обща разгъната застроена площ на сградите над 310 000 кв. м, както следва: Етап 1 - Capital Fort - 80 000 кв. м, Етап 2 - Sky Fort и East Fort - 135 000 кв. м, Етап 3 - South Fort и Sky Residences - 95 000 кв. м. Локацията е най-подходящата за изграждане на мащабен комплекс от бизнес сгради с общоградско значение - с лице на бул. "Цариградско шосе" по оста от Ларгото през Народното събрание, университета, 4-ти километър - чак до Околовръстния път и магистрала "Тракия", близо до разклона за летището.

Околният район е в бурно развитие - построени са търговски комплекси, изложбени зали, офисни сгради, хотел, станция на метрото с подземен буферен паркинг, бул. "Копенхаген" е удължен, а бул. "Цариградско шосе" претърпя основна реконструкция. Предстои изграждане на продължението на бул. "Андрей Ляпчев" от "Младост 3" до бул. "Цариградско шосе" и на трамвайната линия, свързваща кварталите "Младост" и "Дружба".
Фотограф: АиА

Според инвеститорите от "Капитал Форт" АД съчетанието на седем основни фактора прави този проект уникален за местния пазар: стратегическа локация в града и региона, богато озеленена и благоустроена паркова среда, високи стандарти и качество на изградената среда, прилагане на иновативни технологии и принципи за устойчиво развитие, голям мащаб на инвестицията, неповторими гледки към Витоша и околните планини.
Фотограф: АиА

Според авторите на проекта от архитектурно студио "АиА Архитекти" проектът ще се отличава с прецизно планиране, иновативна архитектура и високо качество на строителство. Ще бъдат приложени новости и иновации, които ще повишат стандартите в строителния сектор. Мащабът на инвестицията ще гарантира сигурност, пълноценно оживяване на проекта и ще осигури необходимата притегателна сила за привличане на допълнителни инвестиции към територията, града и региона.
За създаването на концепцията за Sofia Capital City са направени задълбочени проучвания на световния опит. Внимателно са изследвани редица ключови проекти и тяхното развитие, включително Рокфелер Център в Ню Йорк – първият мащабен градски комплекс от високи сгради и публично градско пространство, Ла Дефанс в Париж – първият мащабен проект за вторичен градски център с високи сгради в Европа, ново лондонско сити на Канари Уорф, Москва Сити, Порта Нуова в Милано, и др.

ЕТАП 1: Capital Fort - реализиран, и ЕТАП 2: Sky Fort и East Fort плюс парковото пространство - ИНВЕСТИЦИЯ ЗА 180 000 000 ЕВРО

Етап 1 и Етап 2
Фотограф: АиА

Етап 1 - Capital Fort - реализиран, и Етап 2 се изпълняват върху терен с площ 37 000 кв. м с 3 сгради: Capital Fort, East Fort, Sky Fort. Общата разгъната площ на двата етапа е 214 000 кв.м и включва 104 000 кв.м офиси, 16 000 кв.м търговски площи, над 2000 паркоместа, заведения за хранене и централно парково пространство с езеро.
В комплекса се очаква да работят 7000 служители и да привлича 2000 посетители дневно. Част от тази инвестиция включва изграждане на обществена улична инфраструктура, ел. подстанция и захранващи трасета, ВиК инфраструктура и телекомуникации.
Фотограф: АиА

Етап 3: инвестиция за 60 000 000 евро
Етап 3 е разположен върху терен 17 000 кв.м и включва 3 сгради: South Fort, Sky Residence 1, Sky Residence 2. Общата разгъната площ на етап 2 е 95 000 кв.м и включва 28 000 кв.м офиси, 2000 кв.м търговски площи, 40 000 кв.м жилища, 650 паркоместа, озеленени площи, спортни и детски площадки с обща площ 3000 кв.м. Очаква се след изграждането на етап 3 да работят общо 10 000 служители и да живеят 1200 души.
Фотограф: АиА

Sky Fort: първата сграда в България над 200 м
Sky Fort е сърцето на Sofia Capital City и ще бъде най-високата сграда в комплекса, по-висока от първенеца по височина в момента Capital Fort. С 202 м и архитектурен образ, наподобяващ арка, Sky Fort ще бъде символичната порта на София и според философията на комплекса ще символизира отварянето на града към посетители и развитието на района като актуална бизнес дестинация.
Автор: AиA

Първата българска офисна кула над 200 метра ще предлага съвременни офисни пространства на 49 надземни етажа, от които 36 офисни, с неповторима гледка към София, Витоша и околностите, както и 3 подземни нива. Под купола на върха ще бъде изградена площадка за наблюдение със заведение за хранене.
Фасадата на сградата ще бъде специално проектирана и изработена. Конструкцията е проектирана да устои на най-силните възможни за територията на София земетресения. В кулата ще бъдат инсталирани най-бързите в България асансьори. Планираната дата за завършване е началото на 2019 г.
Фотограф: АиА

Паркът на бизнес комплекса
Между East Fort и Sky Fort е разположен централният парк на Sofia Capital City. Паркът е замислен като зелен оазис сред бизнес сградите, предлагащ възможност за уединение и релаксация от забързаното делово ежедневие. В центъра е разположена площ с водни ефекти, по периферията ще бъдат изградени богато озеленени хълмове. Предвидени са кътове за сядане, декоративно и алейно осветление и места за разполагане на произведения на изкуството. Паркът е изцяло частна инвестиция, но ще бъде със свободен достъп за всички граждани и посетители на София.


Sofia Capital City
Инвеститор: "Капитал Форт" АД
Главен изпълнител: "Капитал Форт" АД
Проектант: "АиА Архитекти"
Инвестиция етап 1 и 2: 240 млн. евро
РЗП: 54 000 кв.м
 

Sky Fort
Инвестиция: 76 000 000 евро
Разгъната застроена площ: 82 000 кв.м
Офиси: 40 000 кв.м
Търговски площи: 700 кв.м
Паркоместа: 900 бр.
Височина: 202 м
Етап: строеж
Планирано завършване : 2019 г.
Sky Fort - проектантите
Архитектура: АиА архитекти
Конструкция: "Структо" ООД с управители: инж. Борис Първанов и инж. Камен Славин
Електро: "Никан България" с управител инж. Никола Воденичаров
ОВИ: "Аксис Клима" с управител инж. Стоян Петелов
ВиК: "Дикрас" ООД с управител инж. Красимир Кукурин


Фотограф: АиА
Фотограф: АиА
Фотограф: АиА
Фотограф: АиА

Добави коментар Коментари (1)

  • Преглед на профил #1 gembirdkz неутрално, 27.04.2017 15:39
    Цялото протежение на цариградско може да стане с високи сгради,мястото на високите сгради е точно там!Жилища покрай цариградско е безумно да има!
    Неуместен коментар?

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg