Facebook YouTube
Регистрация

Организират международен конкурс за облика на "Парадайс Тауър"

 • Увеличаване на шрифта
 • Намаляване на шрифта
 • Принтиране
 • Препоръчване на приятел
от 21.04.2017, Автор: Градът.бг
[2355 прочитания]
Това е първоначална (идейна) концепция за &quot;Парадайс Тауър&quot;. Обликът на небостъргача ще бъде определен след международен конкурс. Визуализация - арх. Мая Йовчева<br />

Това е първоначална (идейна) концепция за "Парадайс Тауър". Обликът на небостъргача ще бъде определен след международен конкурс. Визуализация - арх. Мая Йовчева

Снимка: -

"С цел максимална публичност, прозрачност и съобразяване с обществения интерес към проекта "Парадайс Тауър", ние започнахме организацията за провеждане на открит международен конкурс на световно ниво." Това се казва в официално прессъобщение от компанията инвеститор "Магна МК".

В журито ще бъдат поканени представители както на местната власт, така и на архитектурните среди. Конкурсът ще бъде подготвен със съдействието на Камарата на архитектите в България (КАБ), Съюза на архитектите в България (САБ) и Камара на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП), като гаранция за максимална прозрачност и отчитане на различните мнения.

Получените и отличени концепции ще покажат по недвусмислен начин най-доброто решение за мястото и оптималното съотношение между себестойност, височина и етажност. Едва тогава ще се знае колко ще е висока сградата и какъв силует ще има тя, като при всички случаи ще вземем под внимание мнението на специалистите и заинтересованите лица, казва инвеститорът.

"Нашата цел е сградата и прилежащите й части да са вписани напълно хармонично в околната среда. При всички положения отличеният проект ще мине през всички законови процедури, за да получи одобрение от отговорните инстанции по установения законов ред. Ние считаме, че дебатът по тази тема трябва да е професионален и да бъде воден от представители на професионалните организации и архитектите в България", се казва в съобщението.

Инвеститорът желае "Парадайс Тауър" да отговаря напълно на обществения интерес и на най-високите световни професионални стандарти, тъй като целта на проекта е да добави, а не да отнема от красотата на София. Така сградата ще се превърне в един от най-красивите символи на столицата.

[-]


Прессъобщението идва броени дни, след като Столичният общински съвет одобри градоустройството на терена до мол "Парадайз Център". Първоначалните намерения на инвеститора бяха да изгради 215-метров небостъргач, но конкретните параметри на сградата тепърва ще станат ясни. Едва тогава ще се внесат и документи за издаване на разрешение за строеж.

След решението на Столичния общински съвет в обществото и социалните мрежи се разгоряха дискусии за това има ли място толкова висока сграда на това място в столицата. Ето какво споделя инвеститорът по този повод:

"Намерението ни като инвеститор в проекта винаги е било да създадем една от най-емблематичните зелени сгради в София. Съгласуваният в НАГ на разширен експертен съвет проект, на базата на който беше направен трафик анализ и бе получено одобрение от Столичен общински съвет, е на идейно ниво и няма задължителен характер.

Най-важното, което трябва да знаят гражданите на София, е че на този етап ние нямаме проект, нямаме разрешение за строеж и - съответно – не са определени нито реалната височина, нито етажността, нито вида на бъдещата сграда. Приетият от СОС Подробен устройствен план /ПУП/ показва само максималните ограничителни параметри на евентуалната сграда, като тяхното достигане по никакъв начин не е задължително. Ние нямаме и такова намерение.

Нашето инвестиционно намерение е за проектиране и изграждане на модерна, на световно ниво лайфстайл сграда в София, тип "зелена" архитектурна концепция, с която жителите на града да се гордеят и да я възприемат като една от емблемите на столицата. В допълнение имаме идея да направим озеленяване и водни атракции в прилежащата територия на сградата, а също така, със съгласието на Столична община, да благоустроим и да изградим обществен вход в югоизточната част на Южния парк."

Още проекти за офис сгради - вижте в дигиталната система PDS.BG.
Регистрирайте се тук за годишната конференция "Инвестиции и строителство на офис и корпоративни сгради".

Добави коментар Коментари (2)

 • Преглед на профил #1 slavi_nikolov неутрално, 22.04.2017 18:28
  нямаме проект, нямаме разрешение за строеж и - съответно – не са определени нито реалната височина, нито етажността, нито вида на бъдещата сграда
  Неуместен коментар?
 • Преглед на профил #2 slavi_nikolov неутрално, 22.04.2017 18:30
  А какво имате? Паре за пранье?
  Неуместен коментар?

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg